Budoucnosti

Budoucnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29644/bmid_budoucnosti-ig6-29644.jpg 4 18 5

Antologie Budoucnosti editora Petera Crowthera obsahuje čtyři novely britských autorů fantastiky, jejichž díla se pohybují někde na pomezí hard sci-fi a space opery. Pro české čtenáře se jedná o setkání se třemi dobrými známými (Stephen Baxter, Peter F. Hamilton a Paul McAuley) a jedním nezaslouženě opomíjeným (Ian McDonald), jemuž v češtině vyšlo pouze několik kratších prací.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Futures , 2001


více info...

Přidat komentář

ludek.n
12.10.2023 4 z 5

Čtveřice novel od čtyř předních britských autorů je nabita až po okraj neuvěřitelnou energií, představivostí a úžasnými nápady. Ať už se jedná o koketování s nesmrtelností v podivuhodném metasvětě na jednom ze Saturnových měsíců (Prach reality), vyšetřování několik set let staré vraždy oxfordského studenta (Jak rostou stromy), historii revoluce na Dione (Jak se tvoří historie), nebo mimozemské zamoření východní Afriky, které přetváří všechno, co lidstvo znalo, k obrazu svému (Příběh Tendeléo), můžete se vsadit, že nudit se nebudete. Každý z těchto příběhů z budoucnosti je jiný, originální, přesto mají jeden rys společný: jsou napsány s neutuchající touhou objevovat nové věci, nové obzory, nové výzvy. Uznávaný editor Peter Crowther dal dohromady to nejlepší, co může žánr nabídnout. Je to čistokrevná sci-fi, která se klene od generační detektivky po space operu, od faraónských přisluhovačů rasy Qaxů po africkou dívku Tendeléo, zasaženou mimozemským zamořením, od slumů k diplomatickým čtvrtím, od jednoho nápadu ke druhému, pokaždé s entuziasmem, vysokou dávkou profesionality a plným zásobníkem napínavých scén. Sbírka Budoucnosti je perla mezi drahokamy.

Malarkey
30.03.2021 4 z 5

Zajímavá kniha čítající čtyři povídky rozsáhlejšího charakteru od renomovaných autorů na téma Budoucnosti. Dobře, abych to trošku rozšířil, tak se jedná o zajímavé hard sci-fi náměty, kde má mnohdy vliv cizí mimozemská kultura.

Nejlepší povídka za mě jednoznačně PŘÍBĚH TENDELÉO – příběh mladé Afričanky, které rozpínavost mimozemské kultury dopadlé kdesi do Afriky zničí domov. Čtivé, psané výpravnou, až epickou formou, odehrávající se v průběhu několika let.

Druhá povídka hned v závěsu byla JAK ROSTOU STROMY – skvěle vykonstruovaná detektivka odehrávající se v alternativní dimenzi naší planety, kde hlavní postava vyšetřuje případ v průběhu několika staletí. Výborný nápad a originálně vykonstruovaný svět, tak jak jej známe, ale i jak neznáme v letech, ve kterých bychom si jej jednoznačně takto na rozdíl od autora představit nedokázali.

Zbylé povídky PRACH REALITY a JAK SE TVOŘÍ SVĚT jsou slabšího charakteru, proto je popíšu v jednom odstavci. Prach reality je hodně abstraktní, z prostředí mimozemských ras, ve kterých jsem se dlouho zorientovával. Jak se tvoří svět pak z prostředí jednoho z měsíců Saturnu, na který se vypravil reportér, který má zaznamenat, proč na něm probíhá povstání a trošku se mu to zašmodrchá.

Celkově vzato ale rozhodně sbírka, kterou stojí za to mít v knihovně a rád si jí ve sbírce uchovám.


sedw
04.07.2020 4 z 5

STEPHEN BAXTER – Prach reality (5/10) – Příjemná povídka, která ale ze začátku vypadala mnohem lépe. V průběhu se stočila do abstraktních úvah a nakonec tak nějak vyšuměla.
PETER F. HAMILTON – Jak rostou stromy (10/10) – Nejlepší povídka sbírky a i díky ní stojí za to knihu mít. Detektivní příběh, kde sci-fi prvek hraje velmi důležitou roli. Bavilo od začátku do konce.
PAUL McAULEY – Jak se tvoří historie (6/10) – Povídka se zajímavou premisou, která ale začala přešlapovat na místě a ani povedený závěr vyznění nezachránil.
IAN McDonald – Příběh Tendeléo (9/10) – Další paráda na závěr. Povídka, která popisuje několik let v životě dívky ve světě, který začínají osidlovat mimozemské "předměty". Jde v podstatě o krátkou kroniku, ale velmi dobře psanou a napínavou.

yerry
14.04.2017 4 z 5

Veľmi dobrá antológia štyroch dlhších prác ktorých ústredným motívom má byť hard science fiction. To je čiastočne aj pravda, ale tých motívov je v nich trochu viac. Od detektívky, cez spaceoperu až po novú vlnu. Ani jeden text nie je vyložene slabý, naopak… Dva z nich sú vynikajúce.

Poradie kvality a pútavosti jednotlivých textov, ako ich vnímam ja:

1. Ian McDonald: Příběh Tendeléo
2. Paul James McAuley: Jak se tvoří historie
3. Stephen Michael Baxter: Prach reality
4. Peter F. Hamilton: Jak rostou stromy

Suma sumárum: viac než dobré čítanie.

Daxie L. Jesus
03.01.2013 2 z 5

Geniálně nudný Baxter, Hamilton s nespoštem chyb (např.: rok 1832 s telefony a auty, tak tohle je opravdu fantaskní SCIENCE FICTION), možná až příliš pohodovej McAuley a McDonald bez intuziazmu.

Část díla

Autoři knihy

Peter Crowther
britská, 1949

Kniha Budoucnosti je v

Přečtených24x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x