Budodharma: Cesta samuraje

Budodharma: Cesta samuraje https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20776/bmid_budodharma-cesta-samuraje-6521228a9acb8.jpg 5 10 4

Učení, jak je podává tato kniha, nemají čistě teoretickou nebo filozofickou povahu, ale opírají se o autorovy poznatky a zkušenosti z třicetiletého cvičení a pěstování postupů zenu a budo. Budodharma v jeho pojetí prezentuje samu podstatu postupů budo.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Budo Dharma ou l’eneseignement a un samourai


více info...

Přidat komentář

Davidkd
02.12.2022 5 z 5

Knihu bych rozdelil na dve casti: 1/ ucta ke kimonu a pasu, ktera doprovazi maximalni disciplina a uprimnost a 2/ ZEN a jak jej pochopit

Obe casti vsak miri k jednomu - probuzeni a odpoutani od ega a myslenek, a i kdyz se kniha muze zdat slozitejsi… tesat do kamene a zavest jako povinnou vyuku ve vsech skolach.

Jerry H
11.10.2022 5 z 5

Výborná kniha, neuvěřitelné, jak je odlišné vnímání světa - východ/západ. Doporučuji přečíst a udělat si názor.


Pablo70
21.10.2020 5 z 5

Byl jsem na sesšinu školy Sótó, který Mistr Kaisen vedl. Je to fajn člověk a i jeho kniha vám toho hodně řekne.
"Náš život je podobný obláčku, který vždy plyne s větrem. Vítr připomíná karmu a obláček tělo. Vítr fouká a pohybuje obláčkem těla. Tak je předurčení lidí ovládáno karmou a oni nemohou dosáhnout opravdové svobody. Vzhled, obličej, barva kůže, vlasů, vše je projevem genetické karmy. Dodržováním deseti kai dosáhneme toho, že naše špatná karma vyhasne, a to neustále ovlivňuje lidskost."
A jakých je 10 kai, bez kterých se nedostanete dál?
Nezabíjet. Nekrást. Nevést nevhodný pohlavní život. Nelhat, nekritizovat. Nepřejídat se, neomamovat sebe a jiné drogami a alkoholem. Nepomlouvat. Neobdivovat. Nebýt lakomý a nežádat příliš. Nepropadat hněvu. Vystříhat se osobních, mylných a dogmatických názorů.
Mistr Kaisen učí umění budó, umění žít a umírat.
Jste-li připraveni, porozumíte.
Jeho kniha z vás udělá pravého bojovníka.

Aran
29.01.2017 5 z 5

Velmi poučná a naučná publikace. Doporučuji lidem co nic neví o dané problematice. Vše je pečlivě popsáno srozumitelnou formou, tak jako by Vám kamarád něco vysvětloval.