Budeme mít doma spisovatele

Budeme mít doma spisovatele https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394680/budeme-mit-doma-spisovatele-NaA-394680.jpg 5 11 11

Jak asi zareagujete, když se vás rok před maturitou znenadání rodič zeptá, čím se hodláte živit? Pokud vás otázka, stejně jako Alberta, vyvede z rovnováhy, je možné, že plácnete první, co vás napadne. Když Albert vyhrkl, že bude spisovatelem, vůbec netušil, co to obnáší. Má pocit, že všechno půjde snadno a pokud možno samo. Prvotní zádrhel, absenci počítače, nevidí jako problém, vždyť jeho nejlepší kamarád Leoš je počítačový geek, který (alespoň jak to vypadá) se trochu zakouká do Albertovy mladší sestry Kájiny. Díky sázce Albert začíná psát. Zkouší různé literární disciplíny. Z poklidné spisovatelské bubliny ho vyvede dvojice krásných sportovních lezkyň, za kterými je ochotný jít světa kraj - třeba i na rockový a boulderingový festival. Ani tam ale nezapře duši básníka.... celý text

Přidat komentář

Danamolka
02.03.2022

Toto se opravdu povedlo, po knize Sééendvič jsem se nechala nalákat i na tuto knížku. A vůbec nezklamala. Laťka zůstává stále stejně vysoko. Komu se líbila tato kniha tomu se bude líbit i další a naopak. Děkuji za doporučení a budu doporučovat tuto knížku také ostatním.

Danago
26.02.2022 5 z 5

Autorova velice povedená prvotina , moje druhé setkání s autorem a opět jsem nadšená. Objevila jsem skvělého a určitým způsobem naprosto originálního autora.
Přestože se kniha tváří jako jednolitý příběh, jedná se spíše o počin, kde hlavní hrdina Albert se, tak nějak pod nátlakem rodičů, rozhodne stát se spisovatelem. A aby dokázal, že to myslí vážně, začne psát.
Hlavní dějová linka obsahuje asi rok běžného života Alberta, jeho kamaráda (počítačového mága) Leoše a Albertovi mladší sestry Kájiny, tato linka byla pro mě nejzábavnější a opravdu hodně jsem se u ní zasmála, ukazuje typický život asi už ne dnešní mládeže.
Příběh, obsahuje také spoustu limeriků - zábavných říkanek nejrůznější kvality, což ukazuje obraz začínajícího spisovatele, který se teprve hledá.
Ale je nutné čtenáře připravit na to, že ústřední děj přerušují povídky napsané naším hlavním hrdinou. A protože se stále hledá, jsou to povídky velice různorodé, především se jedná o rozmanitost žánrů. Najdeme tu magický příběh, pohádku, horor, detektivku, příběh ze života. Vše dokonale vypointované a logicky i humorně doladěné. Povídky jsou nápadité, velmi originální, čtivé a svěží. Humor je zde opět lehce nenásilný.
Originální na tomto dílku je právě to, že autor tyto povídky vložil do příběhu, a tím jim dal tak nějak důvod vzniknout. Považuji to za úžasný, neotřelý nápad.
Doporučuji jako velice zábavné, pestré a svižné čtení, opět skvělá hra se slovy, která vás bude bavit a nebude vás unavovat a už vůbec nebude nudit.
Přála bych si najít více takových skvělých současných českých autorů .


pecinka21
20.02.2022 3 z 5

Tak za mě zklamání povídky mě bavily ale hlavní příběh strašný

Stestivnestesti
10.02.2022 5 z 5

Originální, takové "fantasy ze života" povídky propojené ústřední dějovou linkou v podobě tvůrčího zrání mladého nadějného spisovatele. Skvělý nápad, ještě lepší zpracování. Doporučím všem,kteří neradi čtou brak.

PanJé
05.05.2021 5 z 5

Dobře jsem se bavil, určitě si knihu s odstupem přečtu znovu. Vybavily se mi některé paralely s velkými autory – zpracování, se kterým jsem se setkal třeba u Irvinga (povídky v románu), a také chytrý a laskavý, až „svěrákovský“ či „ebenovský“ humor jejich literárních příběhů. Zaujaly mě originální pointy, navenek neukončené (skoro mě zklamalo, že Rechargeable Motors měla šťastnou dohru:)) i čtivost, jako by autor psal „lehkou rukou“. Na prvotinu skvělý literární počin!

poridge
14.03.2021

Recenze v rámci projektu "Čteme české autory": https://www.ctemeceskeautory.cz/2021/03/recenze-budeme-mit-doma-spisovatele-jaromir-zid.html

Verro
15.02.2021 5 z 5

Tato kniha je podle mého názoru skvěle napsaná. Dobře se četla a je v ní humor, který je mi blízký.

Kompozice knihy je neobvyklá, ale sympatická- střídání povídek a příběhu. Ze začátku se mi sice líbil více samotný příběh, ale od povídky Anakonda (první část knihy) se to vyrovnalo a na plno jsem si užívala jak povídky, tak příběh.
Ke čtení poezie se dostanu málokdy, ale autorovy limeriky si mě získaly a některé i velmi pobavily.

Tuto spíše oddechovou knihu bych doporučila všem čtenářům, kteří se chtějí především pobavit a strávit volné chvíle u skvělého, nevšedního příběhu.

Burinkacdbd
19.06.2019 4 z 5

Kniha si mě získala hned zpočátku díky hře Princ z Persie, kterou nás nechala v prvém ročníku (v roce 1992) SŠ hrát paní inženýrka na hodinách výpočetní techniky. Docela jsem chápala zklamání sestry hlavního hrdiny, když se princ napíchl na bodáky, utrhlo se s ním horní patro a nebo naběhl na meč nějakému vezírovi...

Povídka o Blueberrym začala pozvolna vtahovat mou mysl do knihy a super vyvrcholení s panem Pavlem mě donutilo přemýšlet, zda si svůj osud zasloužil nebo "to" měl za to, že byl příliš tajnůstkářský...

Stařík (mág) přejetý autem dal čtenáři na srozumněnou, že kouzla (věříme-li na ně) ne vždy fungují tak, jak mají.

Pohádka o anakondě, která má schopnost naučit se jen 5 výchovných informací mě rozesmála a pobavila, hlavně její pointa s indiány...

Festival nepřinesl mnoho nových informací, ale setkání s tělnatou tatérkou hlavního hrdinu vnitřně obohatí. A vůbec nezáleží, že se nejedná o intimní vztah. Vždyť i spřízněné duše mají co do sebe.

Moc mě neuchvátila povídka o nejpomalejším závodě, ale nakonec potěšila happyendem.

Detektivka Dům, kde mizí diamanty neměla chybu. Ráda bych si podobný detektivní počin jednou přečetla ve větším rozsahu :-)

Přečteno: červen 2019

Rikitan
13.05.2019 5 z 5

Velmi mě potěšila tato kniha. Bylo to pohlazení po duši. Velmi zajímavý styl psaní s humorem mě vlastním. Příběh sřídající se s povídkami je osvěžující, neboť to není pořád dokola jen o tom jednom. Limeriky nejsou zrovna moje krevní skupina, ale neurazí to. Věřím, že spousta lidí se jim i zasměje. Dávám plný počet, ptorože jsem to zhltl za pár dní, což je u mě zázrak.

Textařka
28.04.2019 4 z 5

Moc příjemná kniha, kde se prolíná hlavní děj a povídky napsané hlavním hrdinou. Příběh je nenuceně vtipný, s dobrými postavami. Doporučuji na odpočinkové čtení.
Pátou hvězdičku nedávám, protože mi občas přišly vložené povídky jako určitá brzda hlavního děje (přestože jinak byly skvěle napsané a vypointované).

Mioux
27.01.2019 5 z 5

Kniha, kterou jsem si opravdu užil.
Rámcový příběh je protkán několika povídkami a limeriky, a člověk neví na co se těšit víc – na pokračování hlavního příběhu nebo na další vtipnou, mysteriózní či napínavou povídku.
Kniha dokáže zaujmout určitě všechny IŤáky, horolezce, budoucí i současné spisovatele a mnohé další :-)
Vřele doporučuji!

Štítky knihy

dospívání studenti spisovatelé střední škola české povídky počítačové hry české romány

Autorovy další knížky

Jaromír Žid
česká, 1962
2021  83%Séééndvič
2018  91%Budeme mít doma spisovatele

Kniha Budeme mít doma spisovatele je v

Přečtených11x
Doporučených3x
Knihotéce17x
Chystám se číst13x
dalších seznamech1x