Bude to bolieť

Bude to bolieť https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453946/mid_bude-to-boliet-8Ot-453946.jpg 4 399 107

Vitajte vo svete, kde má týždeň deväťdesiatsedem pracovných hodín. Vitajte vo svete, kde sa rozhoduje o živote a smrti. Vitajte vo svete nepretržitého vlnobitia telesných tekutín. Vitajte vo svete, kde zarábate menej ako automat na nemocničnom parkovisku. Zamávajte na rozlúčku svojim priateľom a vzťahom. Vitajte v živote mladého lekára. Nekonečné dni a bezsenné noci, prácou naplnené víkendy – o tom sú zápisky v denníku Adama Kaya, ktorý sa ocitol v prvej línii britského zdravotníctva. Jeho príbehy sú striedavo veselé, hrozné, ale aj smutné. Do podrobností a bez zábran v nich opisuje, čo všetko musel robiť a čím musel prejsť. Áno, zanechali mu jazvu na duši.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Aktuell
Originální název:

This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor , 2017


více info...

Přidat komentář

tereza1964
03.04.2024 5 z 5

U této knihy jsem se dost nasmála, ale vlastně je to dost smutná kniha o stavu britského lékařství.

Eliza20
19.02.2024 4 z 5

Já jsem tedy četla knihu v e-podobě (nevím na kolik se e-kniha editorsky liší od tištěné verze - asi by se moc lišit neměla, ne?) a přišla mi srozumitelná, jedná se o chronologicky seřazené deníkové zápisky mladého lékaře. Mnoha lidem zde v komentářích kniha nepřišla vtipná. V pořádku. Já osobně suchý humor preferuji, takže jsem se nasmála dost. O britském zdravotnictví jsem neměla žádné iluze ani před přečtením knihy, u nás to funguje na podobné bázi. Seriál na motivy knihy můžu jen doporučit.


m2056
20.10.2023 2 z 5

Kniha je deník lékaře co ho kdy nejvíce zaujalo to zapsal. Bohužel je tam hodně věcí podobných je to Anglický humor někdy pobaví někdy ne jsou tam i smutné věci úmrtí narozených dětí i některých oblíbených lidí co má Adam rád. Kniha je takový slabší průměr čte se rychle hodně vypsáno co který lékařský výraz znamená ale to moc nebaví.

Ivetaa
15.10.2023 odpad!

Prý britský humor - nuda - souhlasím s předchozím komentářem - nemá to hlavu ani patu. Jedna hvězdička za občas trefné popisy nadřízených.

kokrokr
01.10.2023 1 z 5

Adam Kay tu prezentuje své názory na britské státní zdravotnictví. Píše dost nesouvisle, nemá to pořádnou formu. Občas proloží své poznatky nedůvtipnou historkou v délce pár vět. Je to asi pravdivé, ale nudné. To už je mnohem zábavnější a čtivější Doktor v domě od Richarda Gordona. Dávám jeden a půl bodu.

Alto98
16.08.2023 4 z 5

Prvotina sympatického lékaře a vtipného autora. Místy kostrbatý překlad. Některá místa jsou až nesrozumitelná.

LooneyCZ
25.06.2023 4 z 5

Výborná směs černého humoru, dojetí, bolesti a spousty nevyžádaných informací z oboru gynekologie. Několikrát jsem vyprskla smíchy a místy mi bylo smutno i nevolno.
Jedinou výtku mám k českému překladu, tady někdo zřejmě honil termín (idiom "bydlet v psí boudě" nebo fakt, že Enid Blyton byla spisovatelka plus spousta neobratných větných spojení = velké ach jo).
Docela by mě zajímalo, jak to chodí v českém zdravotnictví, kritika toho britského byla místy dost ostrá a znepokojivá. Nicméně respekt všem lékařům a dalšímu zdravotnickému personálu.

Rozari
09.06.2023 4 z 5

Náhodou jsem narazila na seriál na ČT a zaujalo mě, že hlavní postava a autor se jmenují stejně.
V knihovně jsem si knihu půjčila a přečetla za pár dní. Seriál teď ještě sleduju průběžně.
Kniha nevyznívá až tak pesimisticky, jako na mě působí seriál, partnerský život Adama a osobní situace kolegů jsou v knize víceméně na pozadí či vůbec nejsou.
Kniha mě často rozesmála, závěr mě překvapil. Uvidíme, jak bude pokračovat seriál.
Obrázek britského státního zdravotnictví lichotivý moc není, ale to by asi nebyl ani v Čechách, kdyby to nějaký doktor takhle sepsal. Zajímavá zkušenost.

Petrasuvicka
03.06.2023 3 z 5

Neřekla bych nesmírně zábavné, jak stalo.na obalce, možná pro Brity, ve skutečnosti spíš šílený horor ve smyslu fungování britského zdravotnictví.
Čteno díky ČT a vysílanému seriálu. Ten je dokonalý! Bena Whishawa v roli Adama miluju (no a co, že je gay :)), je perfektní a cítím k němu lítost stejně jako častokrat k reálnému Adamovi.
I po dočtení mi stále zůstává rozum stát, co jsou lidé schopni si do sebe nacpat! A vzhledem k tomu, že Velká Británie má kapanek rozdílný počet obyvatel, je koncentrace idiocie a blbcu, kteří přijdou s podivným předmětem v sobě, mnohonásobně vyšší než u nás. To a fakt, jak systém funguje, resp spíše nefunguje, je šílene pocteni,.mnohem víc, než chrlici krev z prasklých křečových žil v jícnu.

Vendyorit
06.03.2023 1 z 5

Nedočetla jsem. Snažila jsem se o to, ale nešlo to. Autorův pokus o humor u mě nezapůsobil. Přitom téma velmi atraktivní. Škoda.

Alma-Nacida
05.02.2023 2 z 5

Upozornění: pokud jste chronický pacient, nebo vás teď čeká jakýkoli lékařský zákrok, tak knihu nečtěte. Je to totiž pěkně syrový horor, ve kterém doktor totálně vyhořel a všichni ti marodi ho akorát iritují.
Plus překlad s perlami typu: "zní to jako postava od Enida Blytona".
Dvě a půl hvězdy max bez ohledu na (zoufalý) pokus o humorný nadhled.

bosorka
24.01.2023 4 z 5

Černohumorné, ale i smutné, psané odlehčeně (alespoň do jisté míry, co to šlo), s nadsázkou a přitom tak moc ze života i z té nepříjemné stránky. Svým způsobem terapie pro autora/doktora. Četlo se to svižně, ale teda překlad a redakce byly místy odfláknuté (z Enid Blython se stal pán například, jména by si vážně měli všichni ověřovat povinně). Škoda toho.
PS: Seriál, který je podle deníků Adama Kaye natočený, se mi líbil ještě o fous víc než kniha, protože mu tvůrci dodali určitý přesah.

bilamyska
11.10.2022 4 z 5

Vcelku přesné. Zajímal by mě více jeho osobní život (předpokládám, že Hannah byla žena).
Pokud si z toho chcete něco vzít, tak že jde o vaše zdraví a vy byste měli tlačit na pojištovny. A my nedělat přesčasy nad zákonný limit.

Mabie
22.08.2022 4 z 5

Kniha je klasický deník mladého lékaře, je plná nesourodých historek z porodnicko/lékařského prostředí a není to moc veselá kniha, třebaže je tam spousta vtipů. Oceňuji leckdy až černý humor, což je způsob jak se vyrovnat se stresem, celkovou psychickou zátěží lékařské profese, ovšem humoristickým románem bych to nenazvala. Sondou do tvrdého života lékařů a zdravotnického personálu ale naprosto jistě.
Nejdříve jsem si říkala, že je to stěží na 3*, ale s postupem času a s množstvím přečtených stránek jsem změnila názor. Hlavní hrdina má opravdu vtipné glosy a popisuje neradostnou situaci ve státním zdravotnictví v UK. Podle mých zkušeností je ale lékařská profese a šílené množství pracovních hodin stejné i u lékařů v Čechách. Tou nesourodou směsicí vtipných, bizarních a hlavně smutných příhod jsem si zase připomněla, že málokdo tak často nese kůži na trh a málokdo tak ovlivňuje životy druhých, jako lékaři, zvlášť pak ti v nemocnicích. Adam Kay jako “slabý silný lékař” byl schopen opustit profesi, která ho naplňovala a současně i stravovala, což muselo být zničující rozhodování. Patří mu můj obdiv …i lítost.

smardice
12.05.2022 5 z 5

Biografický román, psaný formou deníku plný smutných, bizardních, ale i komických situací, mladého anglického lékaře, který nám pomůže pochopit, proč své životní poslání - pomáhat a léčit lidské bytosti, vyměnil za zcela jiný odlišný pracovní obor.

jaroiva
06.05.2022 2 z 5

Párkrát jsem sice vyprskla smíchy nad nějakým vtipem, celkově mě ale kniha spíš rozčilovala a naznala jsem, že je jen dobře, že autor už nevykonává lékařské povolání.
Působilo to na mě tak, že si celou dobu stěžuje, jak to mají lékaři hrozné, takže jsem si říkala, že nechápu, proč to teda dělá a vůbec mě nepřekvapilo, když se nakonec ukázalo, že už to opravdu nedělá.
K tomu se mi zdál místy divný překlad.
Tento autor by jako člověk nebyl mou krevní skupinou a nebudu mít chuť číst ani nic dalšího z jeho pera. Spíš než veselý mi jeho humor připadá zlomyslný.

Jane333
26.04.2022 2 z 5

Mně se to moc nelíbilo, a to mám knížky z lékařského prostředí ráda. Hlavna mi nebyl sympatický autor sám, přišlo mi, že pacienti mu jdou na nervy a že jimi pohrdá.

Denisa.KC
17.02.2022 5 z 5

Přečetla jsem za dva dny. Autor velice poctivě vystihl život (pracovní i ten soukromý) vytíženého lékaře v rozpadajícím se zdravotnictví (i když se tato kniha týká Spojeného království, jsem přesvědčena, že podobná situace se odehrává i v naší zemi). Autor mě místy velice pobavil vtipnou poznámkou nebo úsměvným přirovnáním. Nicméně, pro někoho, kdo ještě na svět nepřivedl dítě, je tu až příliš informací z porodního oddělení a budu doufat, že na ty hrůzy zapomenu!

parley3
08.12.2021 3 z 5

Schválně jsem si dala pár dní, než napíšu hodnocení. Zacatek knihy se pro mě vlekl. V knize je popsan postup lékaře v UK, zdravotní systém. Vtipy a glosy se určitě více dotknou čtenáře dané země, který má místní zkušenosti a znalosti. Po tomto úvodu, který mě nenalakal, přišel zbytek knihy, který mi rozšířil obzory. Nemohu říct, že bych se za břicho propadala, ale čtení bylo víceméně oddechové a příjemné. Až na ten konec. Za mě to není žádná bomba, ale spíše oddechové čtení, při kterém si rozsirite obzory.

parvitas
12.11.2021 4 z 5

Bolo to vtipné a aj dojímavé čítanie. Vidieť, že Adam bol doktor, ktorý sa snažil. Niektoré situácie boli však tak absurdné, že som sa musela nahlas smiať. A je možné, že sa v tomto texte nájdu aj mnohí iní doktori, ktorí robia od vidím do nevidím a nie sú za to patrične ohodnotení. Ale že im záleží na zdraví pacientov (klientov) a nenechajú ich trpieť. (Aj keď niektorí s "Eifelovým" syndrómom by si to tak trochu aj zaslúžili :)). Poznámky pod čiarou sú TOP!
Jednotlivé prípady sú však tak vtipné, až je ťažké niečo vybrať.
Pacientka (25r.) je v 30. týždni tehotenstva a sťažuje sa na veľký počet bezbolestných škvŕn na jazyku. Diagnóza: chuťové poháriky.
alebo
Majú systém, ktorý im prepíše diktované poznámky a občas z toho vznikne zmätok. (Aj keď mne tá Ester Sladká nepripadá až tak dobrá ako "pacient má známe analogie" (=pacient nemá žiadne známe alergie). :)
Každopádne, autorovi prajem už len menej stresujúci život a viac nepremeškaných osláv. (Aj keď to mohla byť dobrá výhovorka.)