Buchenwald

Buchenwald https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72721/bmid_buchenwald-WhP-72721.jpg 5 6 2

Osobní vzpomínky autora knihy na koncentrační tábor. Pět let a šest měsíců strávil autor této publikace jako vězeň v koncentračním táboře Buchenwaldu. Už sama tato skutečnost je pohnutlivá. Jaká však znalost života v tomto táboře vyplývá z tak dlouhého věznění! Ostatně svědčí o tom sama Matouškova kniha, která je prvním objektivním popisem života v Buchenwaldu, popisem trestných method, jakých bylo v Buchenwaldu používáno, a přehledem historie buchenwaldského tábora, historie končící jeho obsazením oddíly americké armády. Kniha dr. Matouška, napsaná ještě v táboře před repatriací vězňů, není jen jakousi barevnou sensační reportáží, zaměřenou na cit čtenářů, nýbrž je to věcný, látku plně vyčerpávající výklad skutečností, viděných a prožívaných českým lékařem, výklad, který právě svojí střízlivostí je tím hroznější obžalobou nacistického režimu, představovaného a udržovaného v Buchenwaldu, jako všude jinde, zvrhlými zločinci a sadisty. Jaká hrozná perspektiva se prohlubuje za klidným a místy až stroze věcným výkladem dr. Matouška! Kolik utrpení a zoufalství bylo směstnáno po celá dlouhá léta na prostranství obehnaném drátěným plotem tohoto tábora! O jaké bídě a o jaké nesmírné zločinnosti mluví hekatomba 51.000 mrtvých, pobitých a utýraných vězňů v buchenwaldském táboře, nemluvíc ani o desetitisících těch, kteří zahynuli mimo tábor při četných pracovních "komandech"! Kniha dr. M. Matouška není vůbec zatížena subjektivismem. Je to snůška palčivých informací, jejich dosah je pro úroveň moderní německé kulturnosti drtivý.... celý text

Přidat komentář

Akula
23.07.2019 4 z 5

Vzpomínky které autor sepsal ještě před odjezdem z Buchenwaldu, tedy těsně po osvobození. Nedokážu pochopit, jak někdo mohl v takových podmínkách přežít jako autor 5,5 roků.

grellenort
26.02.2012 5 z 5

Autobiografický popis (kniha byla napsána bezprostředně po osvobození tábora) zacházení se zajatci koncentračního tábora v Bunechwaldu. Tento tábor nebyl tak rozsáhlý jako třeba Osvětim, ani tak známý, ale to neznamená, že by se zde odehrávali menší zločiny. Pravdivý popis toho, jak si nacisté libovali v trestání prací, ne protože by bylo třeba ji udělat, ale proto, aby se ta práce dělala a tím trestala její vykonavatele. Popis chování některých dozorců až zamrazí.
Doporučuji přečíst jako povinnou četbu při studiu druhé světové války.