Bublina

Bublina https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35181/bublina-35181.jpg 3 25 6

Románová prvotina slovenské autorky zachycuje v několika vzájemně se prostupujících časových pásmech životní etapu Edity Soliarové, Slovenky žijící v Praze. Rekapituluje a ujasňuje si své emotivní a sociální vazby, jak rodinné, tak partnerské. Pojí ji specifický vztah k mladší sestře Viktorii, na niž je neobyčejně citově vázána, a má poněkud ambivalentní postoj k rodičům. Její sestra náhle zmizí beze stopy. Hrdinka opouští partnera a práci a vydává se po jejích stopách. Na stránkách románu se přesouváme do Španělska, exotického Thajska a na Bali: Edita zjistí, že Viki brala drogy a živila se prostitucí, a rozhodne se najít člověka, který ji k tomu přinutil. Vyprávění v ich-formě, prokládané úvahovými pasážemi o hledání vnitřního klidu a smyslu života, a rovněž zmíněné střídání časových rovin, zakončené v nejvyhrocenějším dějovém okamžiku, zvládla autorka s rozvahou a lehkostí, na debutující prózu nečekanými. Dějová zápletka, prostředí, styl i postavy znesnadňují žánrové zařazení prózy spojující v sobě thriller, cestopis i psychologický román. Ve zmíněném dramatickém závěru, kde se realistická linka prolne s paranoidní představou či snem, se vše řeší chladnokrevným a vykalkulovaným činem, který s rozkolísaným životem v bublině definitivně skoncuje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Bublina , 2009


více info...

Přidat komentář

Snoopi
09.09.2021 5 z 5

Těžko říct, do jaké kategorie tento román zařadit. Nečekaně chutně smíchaný a hodně netradiční koktejl, obsahující prvky thrilleru, psychologického románu a svérázné lovestory s cestopisem. Prvotina, která zaútočí na naše smysly, za ochutnání skutečně stojí.
S hrdinkou románu, Editou, se setkáváme v momentě, kdy se ocitá ve značně vypjaté situaci, a čeká ji bolestné rozhodnutí. Celé její dosavadní putování a hledání nabírá nečekané obrátky a mění se ve složitou cestu za poznáním, kdy se musí vyrovnat se spoustou šokujících faktů. Název Bublina má symbolický význam: připomíná jakýsi ochranný obal představ a předsudků, které si kolem sebe vytváříme, brání nám ve skutečném porozumění, ale přesto se ji bojíme proděravět. Edita si zprvu odmítá připustit, že i ona se v podobném, uměle vytvořeném světě, pohybuje. Můžeme sledovat její proměnu; jak vyrůstá z role samozvaného soudce s pevně danými názory - a nakonec se též odhodlá tu svou bublinu splasknout.
Charakteristiky jednotlivých hrdinů působí zcela autenticky a přesvědčivě: je zřejmé, že autorka čerpala z vlastních zkušeností. Věrohodně vystihla vnitřní rozkolísanost hlavní hrdinky, její osudoví muži znázorňují rozdílné typizované druhy lásky. Zajímavě je ztvárněný i povahový kontrast obou sester: povrchní, vypočítavá a sebevědomá manipulátorka Viky oproti zodpovědné, spořádané a nebojácné Editě.
Příběh sám o sobě není složitý, ale kompozice už na nás klade vyšší nároky: časové roviny a místa se různě prolínají, zaplétají a rozplétají. Sledujeme jakousi pomyslnou řeku Editiných myšlenek a díky tomuto proudu se mění i místa děje: Slovensko, Čechy, Španělsko, Thajsko, Bali. Každá kapitola knihy má skvěle promyšlenou strukturu: ve staccatovitých větách postupně graduje napětí a vyhrocená situace vždy skončí v tom nejvypjatějším okamžiku. Strhující dojem z četby ještě umocní až naturalistický popis exotického prostředí, některé scény svou výstavbou připomínají téměř i filmový střih, ale objevíme zde i zajímavé úvahové pasáže. Závěr sice přináší jakousi úlevu typu "dokonáno jest", přesto se nám, podobně jako v nějaké detektivce s otevřeným koncem, vynoří spousta dalších otázek.
Rozhodně před námi nestojí pouhé triviální "dobrodružné detektivní pátrání po ztraceném sourozenci". Držíme v ruce i originální cestovatelský deník: Edita v roli zvídavé turistky proniká do světa obyčejných lidí, poznává mentalitu jednotlivých národů a setkává se i s odvrácenou stránkou cestovního ruchu. K dokreslení celkové atmosféry přispívají i hovorové jazykové výrazy, převzaté z jednotlivých jazyků. Za povšimnutí též stojí narážky na vztahy Čechů a Slováků a na to, jak jsou vnímáni v cizině. Nakoukneme i pod pokličku mafiánského podsvětí, poodhalíme nečekaná fakta o světě drog, objevíme překvapující pravdy... A nakonec i my sami si můžeme hrábnout do svědomí, ačkoliv autorčiným záměrem určitě nebylo čtenáře vychovávat, natož je přesvědčovat o své pravdě. Je jen na nás, jak s takovou pomyslnou "bublinou" u sebe naložíme :-)

kercah
26.06.2017 5 z 5

Kniha mě mile překvapila. Nevim proč, ale dlouho jsem ji kvůli obalu dokládala. Ale četla se skvěle.


fruitbueno
16.12.2016 4 z 5

Nejprve jsem myslela, že budu číst tuctovou slátaninu bez hlavy a paty, ale jak se děj knihy rozjel a otevíraly se postupné komůrky hlavní hrdinky, moje obavy se rozplynuly. Autorka nabízí solidní psychologické drama, dějový spád a nečekanou zápletku. Co však kvality snižuje, je nedbalá výprava knihy, časté hrubky, překlepy nebo nekvalitní překlad (odejít si vybavit pas atp.), což na druhé straně není v českých knihách nic až tak ojedinělého - bohužel!

amysa
22.03.2015 3 z 5

Knížku jsem začala číst na doporučení a nelituji, že jsem se do ní pustila. Příběh je to zajímavý, místy i napínavý a odpouštím autorce i některé nudnější, možná i zbytečné pasáže... Někdy je z knížky cítit nedotaženost, nedokonalost nebo spíš taková ta syrová naivita, ale i to se v prvotině může snadno stát... Předvídatelnost mi nevadila, se zájmem jsem četla, jestli je má intuice skutečně správná... Na konci jsem byla trošku "naštvaná", že to nedopadlo tak jak jsem si asi přála, ale nakonec je vlastně dobře, že autorka nesáhla po klasickém románkovém happyendu. Zamýšlela jsem se i nad tím, na kolik je příběh autobiografický, odhaduji, že některé ty reálné základy by se daly objevit v mnoha lidských osudech...
Knížka není jen klasickým nebo spíš psychologickým románem, je to vlastně trošku i cestopis, tak kdo má rád exotická místa, může se vydat na dobrodružnou cestu za poznáním...

natyne
06.03.2013 1 z 5

Některé pasáže měly spád, u jiných jsem se nudila. Kniha se dá číst, ale nějak mi tam chyběla celistvost.

mischinka
22.08.2012 3 z 5

knihu jsem sice přečetla v podstatě jedním dechem ,ale nepřinesla to, co jsem od ní očekávala..

Štítky knihy

drogy prvotina

Autorovy knížky

Katarína Šajbanová
slovenská, 1977
2009  58%Bublina

Kniha Bublina je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce29x
Chystám se číst16x