Břišani

Břišani https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449147/bmid_brisani-p9Z-449147.jpg 5 10 7

Jak to, co jíme a kdy to jíme, ovlivňuje naše zdraví a pohodu? A jakou roli v tom hrají Břišani – breberky sídlící v našich střevech? Jak si udržet ty prospěšné a „nekrmit“ moc ty škodlivé? Proč je dobré jíst vlákninu, jak je to s masem, mlékem, zeleninou a se sladkostmi? Formou hravého příběhu se dozvíme mnoho zajímavých souvislostí o tzv. mikrobiomu – obyvatelstvu našich střev, které má podle nejnovějších výzkumů ohromný vliv na naše zdraví a imunitu. Kristýna Mothejzíková (* 1980) je původní profesí biolog-genetik, intenzivně se zajímá o mikrobiom a souvislosti se zdravím a s jídlem. Vyzkoušela bezpočet dietních pokusů, jak zlepšit svůj zdravotní stav. Její osobní poznatky korespondují s prastarým poznáním i nejnovějšími výzkumy: každému dělá dobře něco jiného, základem jsou ale kvalitní potraviny a péče o střevní mikrobiom. Více než deset let se věnuje počítačové grafice a ilustracím.... celý text

Přidat komentář

lucieZB3E
20.10.2023

Moje oblíbená knížka, která mi změnila pohled na stravování. Velmi poučné a přitom tolik poutavé a zábavné. Knihu lze přečíst za dva večery, vtáhne vás do děje a po každé kapitole jste zvědaví, jak to bude s Břišany dál. Doporučuji všem, bez ohledu na to, zda má kolem sebe děti.

jiri77
14.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o breberkách ,co máme ve střevě a jak ovlivňují naše zdravíčko. Kniha je vyprávěna pomocí příběhu ,aby ho lépe strávili i děti. Lehce stravitelné a přesto poučné.


Vendyorit
29.05.2021 3 z 5

Kniha může posloužit jako odrazový můstek pro ty, kteří se chtějí začít zajímat o svůj mikrobiom. Nedokážu říct, jakou perspektivou vnímá tuto knihu dětský čtenář. Příběh, do kterého jsou informace zasazeny, však z mého pohledu není nijak poutavý, spíše pokulhává. Pro děti je možná vyhovující právě tím, jak je nenáročný.

ElaSršňová
27.11.2020 5 z 5

Kniha zábavně vzdělává děti o tom, co jedí a jak to ovlivňuje jejich tělo. Informace jsou poměrně komplikované a podrobné, nicméně autorka je vysvětlí tak, aby byly snadno srozumitelné. Líbí se mi, jak se střídá povídání o rodině s vysvětlováním, jak fungují břišani. Za mě 5 hvězdiček!

valkyriecain
26.11.2020 5 z 5

Skvělá kniha! Tento příběh je nejen vzdělávací, ale i velmi nápaditý a poutavě vyprávěný. Dozvědela jsem se spoustu věcí o trávení, o jídle a taky o tom, jak jíst zdravě a být fit. Líbily se mi metafory a obrázky, které pomáhají pochopit, jak to všechno funguje. Z trávení je udělán zábavný příběh. Doporučuji dospělým, kteří se určitě něco naučí i se pobaví, i dětem. Kniha je dost jednoduchá, aby jí rozuměly děti, ale určitě ne nudná.

StellaMoonstone
18.11.2020 5 z 5

Vtipně a svižně napsaná kniha, jejímž čtenářem by měl být v podstatě každý, kdo jí:-) Posouvá debaty o jídle mezi dětmi a rodiči od "zdravé x nezdravé" směrem k vysvětlování a pochopení, jak na nás které jídlo působí a proč všechny poučky neplatí paušálně. Velké plus vidím v tom, že děti nenápadně ponouká, aby vzaly zodpovědnost za to, co jedí, aspoň částečně do svých rukou - a poskytuje jim nápady, jak na to. Povídání o mikrobiomu je zasazeno do života obyčejné rodiny, ve které se může najít každý z nás - včetně nešťastných tatínků, kteří se ocitli v kuchyni a nevědí, co vařit:-)
Vřele doporučuji rodičům i dětem. A těšte se na konec - tam jsou k vyzkoušení tři pokusy, které jsou jednoduše realizovatelné a (na rozdíl od mnoha školních pokusů) jimi skutečně něco zjistíte!

Modrina
24.08.2020 5 z 5

Knihu napsala i ilustrovala Kristýna Mothejzíková, Radkin Honzák napsal jen předmluvu.

Štítky knihy

výživa dětí zdraví mikrobiom zdravá výživa

Autorovy knížky

2020  92%Břišani

Kniha Břišani je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst21x
Chci si koupit12x