Briga Tři lilie

Briga Tři lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74338/briga-tri-lilie-74338.jpg 4 29 5

Mikel Mikelson je chlapec ze západního pobřeží Švédska. Žije ve staré, opuštěné hospodě se svou babičkou, se psem Bobem a ovečkou Ulrikou. Na půdě jejich příbytku, který je na spadnutí, bydlí starý tesař – námořník Grile se želvou Charlottou, kterou si přivezl ze svých cest po světě. Želvě Charlottě je sedm set let a rozumí jenom indicky; to aspoň tvrdí Grile, ačkoli s ní mluví jakousi hatmatilkou, připomínající spíš němčinu. Kromě psa Boba, kterému je osm let a má už jen tři zuby, a ovečky Ulriky si získá Mikel jen jednoho přítele: je to učitelova dcera Tua-Tua. Mikel ji zachránil před jistou smrtí utopením a od té doby spolu sdílejí všechna dobrodružství a tajem-ství. Ostatní děti se mu posmívají, protože má na jedné noze srostlé prsty. Mikela to pochopitelně mrzí, ale ještě víc ho trápí, že se mu nevrací domu jeho otec. Odjel jako námořník před osmi lety, takže ho Mikel ani nepamatuje. Zná ho jen z fotografie na zdi. Nic pořádného o něm neví, ale věří, že jednou domů přijede, koupí mu bílého koně, zkruší bohatého statkáře Sintora, který babičce a jemu ubližoval, a zkrotí děti ve vsi, které se mu posmívaly. Tak nenápadně začíná román Olla Mattsona Briga Tři lilie. Život v chudé rybářské vesnici plyne pozvolna a nevzrušivě kupředu, od léta přes krutou zimu k studenému jaru. Až jednou… Na pobřeží ztroskotá tajemná loď a od té doby se Mikel a Tua-Tua octnou ve víru podivných událostí a dobrodružství. V kraji se objeví záhadný cizinec Pat O’Brien a uzavře s Miklem a jeho kamarádkou „spolek rýžovačů zlata“. Všechno se zaplétá a komplikuje. Ale nakonec – jen to vám ještě můžeme říci, beztoho jsme prozradili o knize už dost – všechno šťastně dopadne, Miklovi se vyplní jeho největší sen a ani Tua-Tua přitom nepřijde zkrátka. 1. vydání. Verše přeložil Karel Šiktanc.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Briggen Tre liljor , 1955


více info...

minirock
minirock
24.09.2022 3 z 5

Dětská dobrodružství Mikela Mikelsona a děvčete Tua-Tua v zapadlé švédské vísce na břehu moře. Mikel žije s babičkou, psem Bobem a ovečkou Ulrikou ve starém hostinci a už 8 let čeká na svého otce námořníka, který jak Mikel doufá, přežil ztroskotání brigy Tři lilie. Život je zde hodně drsný ale přináší i šťastné chvíle. A tou je Mikelovo shledání s otcem i záchrana jeho těžce vydělaných peněz v Americe. Dnes už je to pro mě těžce průměrný příběh doplněný pěknými ilustracemi.

kokrokr
kokrokr
01.10.2020 4 z 5

V dětství mě tento příběh hodně bavil.


jednorozka
jednorozka
16.04.2020 5 z 5

To je tak zvlastni a poeticke, umocnene jeste temi cernobilymi ilustracemi, me to uplne nadchlo a cetla jsem to vickrat.

MOu598
MOu598
10.08.2017 4 z 5

Četla jsem v květnu 2010. Podle mých poznámek:
Dětská knížka.
O těžkém životě na pobřeží, nejdřív jen s babičkou, pak se klukovi vrací táta.
Napínavé, docela hezké.
Hůře se čte, asi starý překlad.

evelinka
evelinka
06.08.2015

Velmi pěkná, i když nenápadná dětská knížka. Má zvláštní kouzlo, které pro mne neztratila ani po mnoha letech od doby, kdy jsem ji četla poprvé. Snad je to drsný Sever, kde přežít znamenalo umět se adaptovat na obtížné životní podmínky. Stálo by za to, vydat ji znovu.