Idoru

Idoru https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29617/bmid_idoru-JuX-29617.jpg 4 66 8

Bridge (William Gibson) série

< 2. díl >

Stačí jeden anonymní příspěvek na síti a mezi pubertálními fanynkami kapely Lo/Rez se začne šuškat, že frontman skupiny plánuje svatbu s japonskou hvězdou Rei Toei. Co je ale pro jeho obdivovatelky největší rána: Zpěvákova nastávající není člověk z masa a kostí, ale uměle vytvořená idoru, dílo softwarových návrhářů. Nezbývá než zjistit, kolik je na téhle zvěsti pravdy, a tak fanklub vyšle přímo do Tokia na výzvědy čtrnáctiletou Chiu. Věci se ovšem začnou zamotávat, ještě než nastoupí do letadla... Colin Laney, intuitivní lovec informací, cestuje do Tokia pro změnu za novým zaměstnáním, které by mu umožnilo vyhrabat se z dluhů. Když se od nemluvného hrdlořeza konečně dozví, co má být jeho úkolem, ukáže se, že ještě nikdy nedostal takovou příležitost rozvinout svůj jedinečný talent - jenomže bulvární kanál, od kterého odešel, si dobře střeží svá tajemství a ještě s Laneym neskončil.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Idoru , 1996


více info...

Přidat komentář

Ivan F
20.07.2023 2 z 5

Toto je SF z kategórie YA a vôbec to nie je typický Gibson, skôr plagiátor samého seba. Dej knihy je - no ak tu nejaký dej je - tak mne dokonalo unikol a celkový dojem je, že je to v podstate o ničom. Takisto som si nedokázal vytvoriť žiadny (ani pozitívny ani negatívny) vzťah k štrnásťročnej Chie, bolo mi úplne fuk, čo stvára a ako to dopadne. Takisto mi uniká, prečo je Idoru druhým dielom trilógie Bridge, pretože s Virtuálnym svetlom tu nie je žiadna spojitosť - teda ja som žiadnu neobjavil. Nadôvažok, keď sa kniha volá Idoru, tak čitateľ čaká, že to bude o Idoru a tá sa v knihe pritom mihne na pár stranách. Táto kniha sa Gibsonovi nepodarila.

R47
20.01.2023 4 z 5

Po chabém Virtuálním světle konečně zase trošku něco s nápadem. Jestliže ve Virtuálním světle se Gibson nechal inspirovat hongkongským Opevněným městem, aby stvořil svůj unikátní most, tady je Opevněné město virtuální, taková předzvěst darknetu. Zkusím si říct, že je tohle zase vizionářské. Můžete si zkoušet hádat, v čem se Gibson trefil a v čem ne. Na rozdíl od Neuromancera je to ale srozumitelné. Škoda jen, že té samotné Idoru (umělé virtuální bytosti) tam bylo tak málo.


Malarkey
07.07.2022 3 z 5

Pojem cyberpunk mi za ty léta již není cizí. Vlastně, když se nad tím zamyslím, tak mi nebyl cizí ani v době dětství, kdy jsem žral třeba takový Total Recall. Pravda, otázka, jestli to bylo kvůli příběhu nebo kvůli Arnoldovi, na což radši nebudu ani odpovídat. Nicméně pojem vytvořený Williamem Gibsonem jsem znal. Na rozdíl od samotného strůjce tohoto světa, ke kterému se dostávám až nyní - s knihou Idoru.

Pročítáním názorů na autora, popřípadě recenzí na kdejaké jeho příběhy jsem usoudil, že neexistuje kniha, která by mě snadněji do světa kyberpunku vpravila. Zkusil jsem tedy Idoru pro svůj na první pohled jednoznačný příběh.

Během čtení jsem ale měl dost problémy. A to i přesto, že jsem nejspíš pochopil, co tím příběhem autor chtěl říct, ale měl jsem co dělat, abych pochopil, jak se to snaží napsat. Neskutečně zmatený děj, mnohdy celá řada odborných a cizojazyčných slov. Sem tam pojem, který v dnešní době působí trošku už úsměvně, ale chápu, že v roce 1996 tomu tak nebylo.

Nakonec jsem se přes knihu prokousal. Přes knihu, která neměla ani kloudné napětí, ani akci a spíš těžila ze samotného nápadu jako takového. Z toho, jak nás virtuální technologie mohou pohltit, a co všechno s našimi emocemi mohou provést. Myšlenka je to bezesporu zajímavá, ale to je asi tak všechno. Pro úctu k autorovi nakonec hodnotím třemi hvězdami, ale spíš je to 2,5.

pismenkovyJoe
05.06.2020 4 z 5

Tak není to žádná pecka ale fantazii umí stimulovat tahle knížka taky pěkně.

B4LU
20.11.2019 4 z 5

Když jsem si knihu půjčoval, vyhradil jsem si na ni vlivem dojmů z Neuromancera asi měsíc, protože jsem čekal, že se tím budu probíjet dlouho a těžce. Nakonec se ovšem Idoru ukázala jako jednoznačně nejpřístupnější cyberpunk, se kterým jsem měl tu čest.
Děj zdaleka není tak komplikovaný. Jednak jsou obě jeho dějové linie dostatečně jednoduché na sledování, druhak je i celé prostředí, tj. showbyznys a popkultura (byť okořeněná AI) docela snadno představitelné. Díky tomu příběh rychle odsýpá a dá se proletět za pár hodin.
To je vlastně jediný důvod, proč nedám plné hodnocení - hloubka knihy není tak výrazná jako u jiných zástupců žánru. I tak je to ale dobrá kniha, a pokud třeba s cyberpunkem začínáte, myslím, že jako startovní bod poslouží velmi dobře.

petr9807
06.10.2018 3 z 5

Nepovedený a zmatečný překlad naštěstí nekazí netradiční a zajímavé pojetí budoucnosti z pera klasika žánru - W.Gibsona.

ludek.n
05.01.2018 2 z 5

Děj se posunuje od ničeho k ničemu. Žádné překvapivé rozuzlení, žádné strhující akce, žádné skryté tajemství, odkrývání složité technologie nebo vstupy do psychologie postav. Nemastná, neslaná nuda od začátku do konce. Z předchozí knihy série sem proniklo jen velmi málo nebo nic.

GOD-Complex
07.05.2016 3 z 5

Namet znel velmi slibne, ale vysledek je az podezrele normalni. To co bylo v 90tych letech jako sci-fi je dnes jiz diky internetu atd. realita, takze ve finale ctete vlastne pomerne obycejny road trip do Tokia s nejakou medialni elektronickou omackou okolo. Muj druhy Gibson, je to urcite stravitelnejsi, nez Neuromancer, na druhou stranu take o poznani mene vyzivne a zajimave, nicmene stale dobre cteni. 6/10

Štítky knihy

kyberpunk

Autorovy další knížky

William Gibson
americká, 1948
2019  79%Neuromancer
2015  81%Hrabě nula
2008  72%Jak vypálit Chrome
1999  71%Mašina zázraků
2009  81%Virtuální světlo

Kniha Idoru je v

Právě čtených2x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce118x
Chystám se číst26x
Chci si koupit9x