Břemeno minulosti

Břemeno minulosti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481257/bmid_bremeno-minulosti-WIS-481257.jpeg 4 298 69

Práce na oddělení vražd připomínala někdy Krauzovi jízdu na horské dráze: chvíli nahoru, chvíli dolů - někdy nevěděli, kam dřív skočit, jindy jako by si vrazi vybírali náhradní volno. Za rychlé vyřešení posledního případu si Krauz a Canis vysloužili šťavnatou odměnu a slib šéfa, že si až do dalšího případu mohou odpočinout. Canis si mnul ruce, těšil se na uvolněnější režim, ale Krauz pochybovačně zavrtěl hlavou. Nevěřil, že jim osud něco takového dopřeje. A taky ne... I když několik dní nechali kolegy Burgera a Hanzela samotné, aby se s nalezenou kostrou vypořádali, jak nejlépe dovedou, tak je osud opravdu dostihl.... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Romány , Literatura slovenská

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Bremeno minulosti , 2021


více info...

Přidat komentář

alnahu
27.03.2024 5 z 5

Již ve dvatřicátém díle s detektivem Krausem a Canisem a jejich kolegy Burgerem a Hanzelem v dalším případě.Tentokrát nebudou pátrat po žádné politické kauze,ale vydáme se na půdu školy,kde si pan profesor zařídil docela slušný byznys, ale nakonec na něj doplatil.Opět dobrá detektivka.

Vlasta71
02.03.2024 5 z 5

Dominik Dán opět nezklamal. Kniha plná vyšetřování a dedukcí detektivů.
Tady vyšetřují nález kosterních pozůstatků. Komu patří a co se stalo? K tomu vraždu váženého profesora na vysoké škole, který tak bezúhonný nebyl. Kdo ho zabil? Byl to někdo z rodiny, ze školy nebo studentů? Vraha musí najít Krauz a spol.


Klára90
22.12.2023 3 z 5

V tomto díle se řeší vražda profesora a také se zjistí, kdo byl stará nalezená kostra v předchozím příběhu, tento případ se ale jen tak naťukne a věřím, že dohru bude mít v nějaké příští knize.
Vražda profesora odkryje nepěkné praktiky na akademické půdě, vyšetřování probíhá opět důkladně, ale nějak se mi tento díl hůře četl a přišel mi nezáživný v porovnání s jinými - rozuměj, místo dvou dnů jsem knihu četla tři. V této knize jsem ale přišla na chuť Canisovi

Jaruš7
28.09.2023 4 z 5

Dánovka jak se patří, s podrobnými služebními postupy, s nezbytným humorem, s pohledem do minulosti, a napětím jenž má gradaci.
Další zdroj společenské infekce, nákazy v kruzích VŠ, které se vysokoškolačkám odolává nesnadno.

Citace:" V pořádku, všechny stopy analyzujeme, nechápu proč voláš."
"Protože tahle stopa nebude zapsaná v žádance."
"Aha a sme doma! Zařídit kamarádovi povýšení, to ne, ale otravovat s hovadinama , na to ho užije!"
"Je to důležitá stopa, a ne hovadina!"
"Tak proč není řádně zapsaná v seznamu?"
"Protože pracuju v utajení, donáším pro FBI."
"A já mám kvůli FBI riskovat kariéru?"
"Chceš toho kapitána, nebo ne? Amíci zaříděj všechno, teď sou na naší straně. Nečteš noviny?"
..Zavolám do Washingtonu, že u nás pracuje nějakej nedoceněnej pan Novotný..."
...Máš to u mě, pane budoucí generále. Ahoj."
... Aspoň zavolej na to FBI, nenech mě ztvrdnout v týhle díře."
"Víš co, toho generála ti zařídím."
" Vyřízeno, příští tejden nastupuješ ve Washingtonu."
"A žena?"
" Maj svoje, jednu ti tam daj."

Bezva.

Gracian1964
22.06.2023 4 z 5

Ak mám možnosť, rád si Dána prečítam. Síce by som si ho nekúpil, ale keď naňho natrafím v miestnej knižnici, rozhodne beriem. Ani tentoraz som nebol sklamaný. Už som si zvykol na trochu svojrázne vyjadrovanie a hlášky zainteresovaných detektívov, takže ma to nevyrušuje. Ide o jeden čerstvý prípad vraždy profesora, odkiaľsi z minulosti sa tiež mihne pani psychologička Wolfová, známa z dielu Mačacia stopa. Zaujímavé čítanie, rozhodne žiadna nuda nehrozí.

Kory98
27.05.2023 5 z 5

Břemeno minulosti tentokrát dostihne i takové neochvějné vyšetřovatele, jakými jsou Burger a Hanzel. A jakkoli by se mohlo zdát, že se příběh, který se vynořil už v předchozím dílu Ve stínu, tentokrát podaří vyřešit, není tomu tak. Přednost dostává čerstvější vražda a Burger s Hanzelem se rozhodují, zda vlastně chtějí ve vyšetřování pokračovat, teď v nové době a s podporou nových kolegů. Jsem celá napjatá, jak to vlastně dopadne. Dánovky jsou knihy, které chytnou a nepustí. Kdybych mohla číst celý den, jistě by za 12 hodin padla, ale déle než dva tři dny mi stejně nevydrží :-)

Bedřich63
19.04.2023 5 z 5

Nastal čas na další Dánovku a protože se snažím číst podle časové posloupnosti příběhů, tak došlo na Břemeno minulosti.
Autor má specifický smysl pro humor, který se mi velmi líbí. V této knize to obzvlášť gradovalo.
Ze série Naše město jsem už přečetl několik knih. Autor nepíše podle šablony, zatím každá z mnou přečtených knih skrývala jiný příběh a jiné pozadí. Proto zůstávám věrným čtenářem a vždy se těším na další díl. Tady se jedná vlastně o dva příběhy. Jeden starší zůstává nedořešený, ten nový zajímavě popisuje praktiky jednoho profesora, který využívá svého postavení k uspokojení svých potřeb. Zase nová tématika zpracovaná autorem.
Dávám 5* a nadále zůstávám věrných autorovým fanouškem a příznivcem této série a party vyšetřovatelů.

pavčape
27.03.2023 5 z 5

Nevím, co ke každé Dánově nové knížce napsat. Každá se mi čte dobře, některé jedním dechem, některé trochu pomaleji. Takřka vždy dávám za pět *, protože srovnávám s ostatními detektivkami a tohle hodnocení si dle mě zaslouží.
Zde autor poodkrývá téma, na které navazuje další knížka - Kočičí stopa.

Kami33
25.02.2023 5 z 5

Není co dodat.

Rapeh
18.01.2023 4 z 5

Výborná napínavá kniha. Jelikož je to již několikátá kniha od skvělého Dominika Dána tak mi dochází nápady na komentáře. Prostě není co dodat opět se to skvěle poslouchalo.

99jana99
02.11.2022 4 z 5

Opět skvělý Dominik Dan,začala jsem číst hned po dočtení V tieni, že se dozvím víc o kostře vykopané v lese, ale nestalo se tak. Takže musím číst další díl, na což se ale těším.

medlovice
09.10.2022 5 z 5

Třicátý druhý případ detektiva Richarda Krauze ,to je lepší než Major Zeman ! Ale s Krauzem je víc zábavy. Koupila jsem dvě knihy v akci, které nešlo odolat a někdo mi je zabalil tak, že jedna byla zadní stranou a druhá přední a ta žlutá policejní páska tak na sebe navazovala. Dívám se nechápavě, že mi to vzalo jen třicet knih, abych si toho všimla....Je to asi tím, že tyto knihy skládám na noční stolek a jen těžko odkládám.

ArwenAragorn
14.09.2022 5 z 5

81%
"Riško, zajtra je sobota. V sobotu pracujú len kurvy a policajti."
"Výborne, takže do rána máš čas na rozmyslenie, do ktorej partie patríš. "
________________________________________________________________________________________________

Zase výborná, napínavá detektivka. Kriminalisté řeší (a vyřeší) vraždu univerzitního profesora a opět se začínají zabývat kostrou nalezenou v lese s rukama za zády v poutech. Teď už znají jméno a Eda Burger vypráví, co se dozvěděl někdy kolem roku 1985 s tím, že mrtvých může být víc. Tady se setkáváme s tím, co tehdy dokázali ti vysoce postavení. Podezřelý tady je, ale na to, jak to s ním dopadne si musím počkat do dalšího dílu. A ani v této knížce jsem nepostrádala autorův typický humor.
Doporučuji.

MichalHoráček
26.07.2022 5 z 5

Už nevím jak knihy D.D. hodnotit... Každá se mi líbí a čtou se vepmi dobře a tato nebyla vyjímkou, ale už abych se pustil do další a věděl jak to s Wolfovou dopadne.

IVANA143
22.07.2022 5 z 5

V tejto knihe prídete na vraha veľmi ľahko, ale myslím, že tu autor ani nemal v pláne nejako nás zavádzať. Inak je to klasický Dán. Dobre sa to číta, je to vtipné, svižné a plné vyšetrovacích postupov. To máme všetci na dánovkách radi. Vzhľadom k rovnakej forme, si rada dánovky dávkujem, aby sa mi tento humor neprejedol. Túto knihu som čítala po skoro dvojročnej pauze a som maximálne spokojná. U Dána idete na istotu a to, čo od neho očakávate, aj dostanete.

kačenka80
20.07.2022 5 z 5

Krauz a spol opět v akci. Smrt profesora rozkrývá několik let trvající... (kdo nečetl zjistí po přečtení :-D). Další případ co řeší jen ukazuje, že kdo má peníze a moc může si dělat co chce a nic se mu nestane. Někteří "lidé" si mohou dělat co chtějí. A nejhorší je, že i v dnešní době a projde jim to. Kniha napsaná jako vždy lehce a přečtená jedním dechem :-D

callahanh
17.07.2022 4 z 5

Nemá smysl se dlouze rozepisovat, protože další Dánovka v řadě je vesměs stejná jako ty ostatní, což ale nutně neznamená, že je to špatně, jen v ní zkrátka není nic nového. Detektivové z oddělení vražd se opět vzájemně špičkují, snaží se mnohdy skloubit život soukromý s tím pracovním a přece jen užít nějaké to volno. Ani to jim ale tentokráte není dopřáno, protože tu mají zpočátku zvláštní případ mrtvého profesora, který se postupem času rozrůstá do zajímavých rozměrů a potvrzuje jedno staré známé vysokoškolské klišé. Mnohem atraktivněji se jeví případ z minulosti, kolem kterého se vznáší opar tajemna a podivných praktik manželky bývalého vysokého funkcionáře, který ale zůstává nevyřešen a je téměř jisté, že se s ním čtenář setká v následujících dílech, což je to největší lákadlo. Jinak pro Břemeno minulosti platí vše, co pro ostatní knihy Dominika Dána - je čtivé, svižné, má sympatické hrdiny, především je z něj ale znát realističnost, protože asi nějak takto vypadá policejní práce a mnohdy pomáhá náhoda, nebo nějaká bezvýznamná drobnost. Břemeno minulosti asi není román, k němuž by se čtenáři vraceli nějak často, v celé sérii ale určitě místo má, takže přečíst ho je pro fanoušky povinnost, jen asi není úplně dobré s ním v rámci všech autorových knih začínat. 70 %

jana277
11.07.2022 5 z 5

Dánovská klasika. Príjemné čítanie. Aj napriek tomu,že som správne odhadla vraha už na začiatku, bola som zvedavá na každú stránku. "Nahnevalo" ma nadhodenie návnady,teším sa,čo sa z toho vykľuje v ďalšej knihe

Prateri
07.06.2022 5 z 5

Detektivka, která potěší, která i úsměv vyvolá. Mě rozesmála hned první kapitola a ten úsměv mě neopouštěl ani v kapitolách dalších. Partička kriminalistů řeší dvě vraždy. Vážnou a těžkou práci si detektivové odlehčují vtipem, dobíráním si jeden druhého, ani další hlášky nejsou k zahození - tak to se mi tentokráte líbilo nejvíce. Pane Dominiku Dáne, mám Vaše knihy ráda.

m.valova
05.05.2022 4 z 5

Tentokrát mě možná zaujal více příběh staré vraždy a doufám,že se někdy dozvím jak to vlastně bylo i když bude velmi težké se k této sérii od začátku dostávat,ale aspoň se mám na co těšit.Vražda vysokoškolského profesora mě zaujala,ale nějak mě to vlastně ani nepřekvapilo,na řeči o takových zkouškách jsem nikdy moc nedala,ale asi se to tak občas stávalo a možná stále děje,ale toto bylo jednoznačně o level výše.Parta kriminalistů jako vždy skvělá a to i těch z okresu.A o praktikách komunistického fungování a zametání pod koberec snad radši ani nemluvit a nedomýšlet kolik se toho ututlalo a kolik schopných lidí to v jejich práci nedovolilo pokračovat.Hold dodnes jsou někteří významní a významější co si myslí,že můžou všechno.. bohužel.

Autorovy další knížky

Dominik Dán
slovenská, 1955
2016  89%Smrť na druhom brehu
2007  91%Cela číslo 17
2005  83%Popol všetkých zarovná
2012  89%Uzol
2013  89%Básnik

Kniha Břemeno minulosti je v

Právě čtených6x
Přečtených400x
Čtenářské výzvě40x
Doporučených9x
Knihotéce138x
Chystám se číst35x
Chci si koupit17x
dalších seznamech5x