Břeh temné vody

Břeh temné vody https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181224/bmid_breh-temne-vody-bLd-181224.jpg 4 53 22

May Lynn kdysi bývala nádhernou dívkou, která snila o tom, že se stane hollywoodskou hvězdou. A najednou je mrtvá a její tělo vyloví z hlubin řeky Sabiny. Sue Ellen, May Lynnina cílevědomá sedmnáctiletá kamarádka, se po May Lynnině pohřbu rozhodne její tělo vykopat, zpopelnit a popel rozprášit v Hollywoodu. Když už se May Lynn hvězdou stát nemůže, tak ať se alespoň její popel dostane do místa jejích snů. Společně se svými nejlepšími přáteli a matkou alkoholičkou Sue Ellen ukradne vor a plaví se po řece dolů, aby May Lynniny ostatky dopravili do Hollywoodu. Jenže je tu jeden háček. Sue Ellen má u sebe také ukradené peníze, po kterých pátrají její nevlastní otec a další nepřátelé, kteří jsou schopni čehokoli, aby je dostali nazpět. A co se zpočátku zdá jako unikátní příležitost vymanit se z nicotného a prázdného života, s sebou naopak přinese katastrofální následky. Sue Ellen i její kamarádi dostanou od života tvrdou lekci… Břeh temné vody je román, o kterém by se dalo říct, že ho společně napsali Mark Twain se Stephenem Kingem. Světově uznávaný americký spisovatel Joe R. Landsdale se touto knihou vydal s odvahou a odhodláním zcela novým směrem. 1. vydání. -- zdroj: www.pitaval.cz --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Brána
Originální název:

Edge of Dark Water , 2012


více info...

Přidat komentář

borufka
03.05.2022 3 z 5

Opravdu škoda nezkorigovaného překladu, mohla to být celkem slušná "young adult" knížka, kterou bych ocenila i jako dospělá, ale mne ty chyby tahají za oči.

kačenka80
07.06.2021 1 z 5

Nechala jsem se nalákat na popis knihy. Nechápu jak tohoto spisovatele může někdo přirovnávat k autorům jako jsou Mark Twain a Stephen King. Z mého pohledu u těchto autorů kniha ani neležela. Příběh byl překombinovaný a místy dost směšný. Přišlo mi to spíše jako hodně špatná parodie.


jarin58
26.04.2021 4 z 5

Od každého něco,zvrácenost,hnus,občas přitažené za vlasy a i trocha černého humoru.Čte se dobře.

Mynny
25.01.2020 3 z 5

Čistý průměr. Doufal jsem, že během cesty do Hollywoodu projdou hrdinové víc temných míst a děj bude mít větší spád. Břeh temné vody působí spíš jako krvavější "young adult" kniha, než jako seriózní thriller pro dospělé. Hlavní hrdinové mi hlavně v první polovině knihy připadali spíš jako desetiletí, než jako sedmnáctiletí. Neustálé opakování námětu "chceme její popel odvézt do Hollywoodu" na každé druhé stránce (opět hlavně v první polovině) bylo hodně brzo otravné. Díky autore, je to zajímavé, ale přečetli jsme si to už na obálce.

Zmínit bohužel musím otřesný český překlad a korekturu, narazíte na chyby v přísudku s podmětem i nepřirozené výrazy ("kbelík na podmáslí", doslova každé auto je v knize "dodávka", "bluebird" fakt není česky "modrý pták" atp.).

Pokud si chcete přečíst něco podobného, ale o dost lepšího, zkuste knihu "Lapkové" od Toma Coopera.

PanKrbec
23.01.2020 4 z 5

Čekal jsem krimi thriller a z počátku to tak i vypadalo, ale ten to nebyl. Četlo se mi to celkem lehce. Libilo se mi, jak byla vykreskena celková atmosféra, bída, ponurost, jižanský rasismus a domácí násilí nebo spíše takový celkový přístup těch "hodných" pánů a taky tam jsou občas celkem dobré hlášky. V knize je pár pravopisných chyb, ale co mi rvalo uši nebo tedy spíš oči bylo to, že všude (vyjma jednoho případu, kde to bylo správně), tam kde se psalo o kolečku (jako o tom zahradním či stavebním), tak to bylo v množném čísle, jakože přivezli kolečka, kolečka vrzala... Možná, že je překladatelka z města a kolečko nikdy neviděla ani o něm neslyšela :-) Celkové se mi to ale docela libilo.

bertrand
07.01.2020 1 z 5

Zklamání. Zvědav na Lansdaleho mimopovídkovou tvorbu, nevyplatilo se.
Knížka připadala bez napětí, bez jiskry, bez zajímavého nápadu. Rutina. Jistou vinu má i podivná politika nakladatele (dnes ovšem běžná praxe), která bezelstně vyzradí veškerý děj na záložce . Vzhledem k tomu, že Břeh temné vody není výjimečný stylem vyprávění (kromě občasného užití povedených přirovnání), odpadá po přečtení záložky potřeba přečíst si první polovinu knihy.

playada
21.08.2019 5 z 5

Bylo to tedy dost bláznivé. Bylo to napínavé, ale tak trochu " neuvěřitelné". Kdyby tam nebyly brutální scény, snad by to mohlo být i pro děti... Každopádně čtivé.

Janule809
11.04.2019 5 z 5

Líbila se mi, nic náročného

PAVEL z BRNA
12.03.2019

Tenhle příběh mě okouzlil - thriller, viděný očima šestnáctileté dívky na pozadí hospodářské krize. Hrůzostrašných prvků je tu dost a k tomu černý humor. Co víc si můžu přát, přečteno do tří dnů.

SilvieSisinka
26.05.2018 3 z 5

Opravdu zajímavá kniha.Skvělý černý humor :-) Kniha mě bavila,přečteno rychle.....jsem čekala co se tam ještě semele.A opravdu semlelo se tam toho mnoho ;-) Masakr jak hrom.

Edlik
02.04.2018 4 z 5

Hodně zvláštní kniha. Přečetl jsem ji, ale neuvěřitelně rychle. Hodně lehce se čte. Příběh je psaný možná trochu naivně, ale to je tím, že jej vypráví 16ti letá dívka.

Zoy
28.11.2017 2 z 5

Já jsem se do knihy nemohla začíst, ač byla i mrtvola, připadalo mi to jako děcka krimi. Určitě si své příznivce najde

Gracian1964
27.07.2017 5 z 5

Dosť dlho som nevedel, čo si mám o tejto knihe myslieť. Ale teraz, po prečítaní, som sa rozhodol, že sa mi páčila a je dobrá. Veď keby sa mi nepáčila, tak ju ani nedočítam, no nie? No áno. Chvíľu mi trvalo, kým som zistil, že dej sa neodohráva v súčasnosti, ale v časoch krízy, v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. V časoch, keď sa asi odohrávalo Ovocie hnevu od Steinbecka.... Príbeh 16 ročnej Sue Ellen a jej kamarátov, černošky a homosexuála, plus matka hlavnej hrdinky. Kniha je písaná formou rozprávania Sue Ellen, teda voľným hovorovým štýlom. Má dobrý humor, i keď dosť temný. Je to zmes road movie, thrilleru, hororu, sociálneho románu. Útek pred minulosťou a beznádejou v ústrety možno lepšej budúcnosti. A nádeji. Takže som rád, že som si to kúpil a prečítal.

Roubas
21.06.2017 4 z 5

Americký Jih a jeho specifická atmosféra plná rasismu, alkoholu, polorozpadlých domů a starousedlíků, kteří vám bez otálení namíří pušku mezi oči. Rozpoložení lidí, kdy je lepší se dívat krávě do prdele, než do vlastní budoucnosti, a kde se hlavní hrdinka o věcech pro nás naprosto zavrženíhodných zmiňuje jen tak mimochodem, protože je to na denním pořádku. Příběh plyne tempem jako řeka, někdy pomalu, někdy rychle. Postavy naprosto uvěřitelné, sympatické a jazyk výborný právě pro vyprávění mladé holky, která se s tím nepáře a střílí jedno sarkastické přirovnání za druhým. Zvláštní a drsná kniha, ale za mě atmosféra dělá půlku a tady se dala krájet. Někdy mi možná přišlo, že se postavy málo strachovali. Možná tím autor chtěl vykreslit jejich charaktery s tím, že už nemají co ztratit a strachu se jim nedostává, ale vzhledem k okolnostem mi trošku chyběl.

MíšaS.
01.05.2017 4 z 5

Pěkný příběh, přečteno jedním dechem.

vnimat_Krasu
16.07.2016 1 z 5

Nedokážu si vysvětlit, proč mě Břeh temné vody tak moc minul. Má přece námět, co mi od pohledu sedí, i autora, jehož povídky žeru. Přesto kolem mě příběh o Sue Ellen prošuměl jako řeka a spíš jen tak tiše připomněl genialitu Twaina, Kingova Těla nebo Dickeyho Vysvobození. Sorry. Příběh o boji o přežití, v němž se ani minutku nebojím o hlavní postavy, je prostě průšvih. A ani žánrový rozptyl od dětského dobrodružství po hororový krvák jej nedokáže osvěžit. Smutný smajlík. :(

Vladísek
22.02.2016 5 z 5

Tak tahle kniha mě bavila. Nechyběl v ní humor a ač poměrně černý, sem se skvěle hodil. Hned od první stránky tohle dílo vtáhne čtenáře do děje, který je prošpikován trefnými hláškami hlavní hrdinky.

citronekodvedle
03.02.2016

Vůbec jsem nevěděla o čem kniha bude, a hned na prvních stránkách mě vytáhla do děje a líbila se mi

trudoš
10.03.2015 5 z 5

Koncepce Břehu temné vody připomíná zběsilou road movie plnou adrenalinových situací stejně, jako morbidního humoru. Je fakt, že z vyprávění brzy nabudete dojmu, že svět je zaplněn pouze zbídačenými, mongoloidními, rasistickými a násilnickými zoufalci. Přesto se autorovi daří čtenáři představit poměrně pestrou paletu sympatických a uvěřitelných postav. Kouzlo románu pak spočívá jak v jednoduchosti zápletky, tak v jazyku, kterým je napsán. I když drsnost průběhu událostí si v ničem nezadá s kdejakou krvelačnou vyvražďovačkou, forma projevu opravdu evokuje klasická dobrodružství Toma Sawyera. Jenže tohle není veselá rozprávka pro mládež (i když znalý čtenář ví, že v pozadí dobrodružných příhod Toma a Hucka se dějí pěkné věci), tohle je syrová divočina amerického Jihu, kde degenerace a psychická labilita některých starousedlíků jsou tím nejmenším problémem, se kterým musí hrdinové popasovat. To dodává knize skutečně neobyčejnou chytlavost, díky které mě nadchl doslova od první stránky.

Restr
19.07.2014 5 z 5

Joe R. Lansdale mi učaroval již jako autor výborných naturalistických hororových povídek ve sbírce Bizarníma rukama a stejně tak jsem byl nadšený i z této knihy. Lansdale skvěle zobrazuje život v Texasu za hospodářské krize a napínavé dobrodružství, které trojice přátel v této době zažívá. Doufám jen, že se brzy dočkáme i dalších Lansdalových románů v českém překladu

Autorovy další knížky

Joe R. Lansdale
americká, 1951
2015  63%Nebezpečné ženy
2020  58%Odměna z pekla
2013  73%Břeh temné vody
1998  72%Tarzan – ztracené dobrodružství
1998  77%Bizarníma rukama

Kniha Břeh temné vody je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce97x
Chystám se číst32x
Chci si koupit5x