Bratrstvo tajných hrobů

Bratrstvo tajných hrobů https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135405/bratrstvo-tajnych-hrobu-135405.jpg 5 113 26

(Kriminální případy, které šokovaly republiku) Plukovník Valerián pracuje od roku 1988 na problematice, zabývající se násilnou trestnou činností, tedy především vraždami, na území severní Moravy. Některé z jeho případů ovšem získaly pozornost celorepublikových médií - ať už pro mimořádnou brutalitu pachatelů (na Valeriánově kontě je několik doživotně odsouzených vězňů), či kvůli mobilitě zločinců, kteří předtím vraždili na jiných místech republiky. Kniha vyprávění a vzpomínek plk. Valeriána zachycuje dvacet různých případů, členěných do tématických kapitol. Jako příslovečná červená nit jimi prochází kariérní a profesní vzestup kriminalisty, od typického začátečníka, vypomáhajícího zkušeným kolegům, přes první velký případ až po šéfování „mordpartě“. Vzhledem k profesi vypravěče a jeho životním zkušenostem má kniha exkluzivní charakter. Mimořádnou zajímavost pak pro čtenáře nabízejí mj. Valeriánovy osobní zážitky s různými typy vrahů, se kterými během přípravného řízení strávil dlouhou řadu hodin.... celý text

Přidat komentář

sakro
13.01.2024 5 z 5

K téhle knize snad ani není co říci. Každý, kdo se zajímá o kriminalistiku, by ji měl mít ve své knihovně na čestném místě. Při čtení je cítit, že případy, na které pan Valerián vzpomíná, nejsou pouhým vyprávěním a popisem událostí. On je znovu prožívá, cítí. Znuvu uvažuje nejen nad fakty a výsledky pátrání, snaží se vcítit do pocitů pozůstalých, ale také odhalit podněty a důvody těch, kteří čin spáchali. Kde se staly chyba a zda se něco nedalo udělat při vyšetřování jinak. Jak říkám - těžko popsat. Přečtěte a úsudek si udělejte sami. Každopádně doporučuji a ještě jednou doporučuji.

Dezolát...
16.12.2023 5 z 5

Viktorín Šulc - záruka kvalitní krimi faktů !
Vzpomínky pana Valeriána jsou také velice hodnotné.


Moncele
17.11.2023

S panem Valeriánem jsem měla možnost setkat se v březnu tohoto roku na Knižním festivalu v Ostravě, kde byl přítomen na jedné z besed a v jejím průběhu pozván na pódium jako emeritní policista. Až dodatečně jsem se dozvěděla, že je autorem, resp. vypravěčem skutečných kriminálních příběhů z knihy Bratrstvo tajných hrobů, kterou jsem právě před chvílí dočetla. Některé z těchto příběhů jsem již znala, a to z různých krimi podcastů, některé pro mě byli novinkou. Hodnotit obsah této knihy hvězdičkami, vyjadřujícími jak se mi líbila, se mi docela příčí, proto to neudělám, ale jednoznačně byla zajímavá. Souhlasím s komentáři níže uvedenými, že si kniha zasloužila lepší redakci a korekturu. Co jsem na knize velmi ocenila, byly názory týkající se nedostatků české justice při posuzování výše trestů. A ještě jednu věc oceňuji, a to, že kniha vyšla v edici Victima, což znamená "oběť"...
"Všechna práva a nároky obžalovaného, jeho obhajoby, jsou náležitě opečovávány... Naopak zavražděný člověk je jen položkou, faktum bez vývoje. Jeho rodinný příslušník, přesně řečeno pozůstalý, má zase hodnotu jako případný svědek - jakmile skončí výpověď, nikoho už nezajímá. Je to nespravedlivé a je potřeba na to stále upozorňovat..."

minirock
01.10.2023 5 z 5

Autor popisuje vyšetřování skutečných, většinou sexuálně orientovaných případů na kterých se jako kriminalista podílel. Všechny se staly na severní Moravě a jejich pachatelé byli dopadeni. Když si člověk uvědomí kolik se za každým skrývá lidské bolesti a utrpení, je to smutné čtení. O to víc je potřeba si cenit mravenčí práce vyšetřovatelů při odhalování podobných zločinů. Při čtení jsem měl často pocit že naše zákony dbají více na práva pachatelů než obětí a jejich pozůstalých. Každopádně pro fanoušky tohoto žánru zajímavé čtení.

ivoiro
29.07.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Nádherně popsané případy.

Olous1
28.05.2023 5 z 5

Tato kniha je určena pro silné povahy. Děsivé, že se to stalo, že bohužel mezi námi žijí tak zlý lidé. Co je vede k tak ohavných činům. Dobře napsané. Opravdu doporučuji,ale pozor bude vám s z toho moc smutno.

Pepina19
22.11.2022 4 z 5

Děsivé kriminální případy, které se staly v nedávné minulosti v naší republice.

konicekbily
21.07.2022 5 z 5

Příběhy vyprávěné předním kriminalistou a upravené do literatury faktu spisovatelem, který se tím profesionálně zabývá vyprávějí o bestiálních činech na severu Moravy a ve Slezsku. Starousedlíci si mnohé případy pamatují a tak mají možnost si porovnat pohled kriminalisty se svými vzpomínkami. ˇČistá litera faktu - žádná beletrie!

Lili2
20.02.2022

Drsné, čtivé, trochu však chaoticky uspořádané. Nejvíc zajímavá pro mě byla, až jsem se divila sama sobě, byla poslední kapitola o tom tzv. "Kolinskem gangu" v čele s Biedermanem.

Iki1
19.05.2021 4 z 5

Drsné čtení. Psáno jednoduše, spíše popisně, bez větších spisovatelských ambicí, ale o to autentičtěji na čtenáře vražedné příběhy dolehnou.

cleopatra11
07.04.2021 5 z 5

Parádní krimi příběhy podle skutečné události.

Polli
20.02.2021 4 z 5

Kniha by snesla trochu korektur, občas se opakují nějaká slova, sem tam dojde k záměně jmen.

Opisska
14.02.2021 5 z 5

Temné ale čtivé, fakta zádné dlouhé okecávání.. Ty fotky tomu dodaly nářez

Tesla
09.10.2020 5 z 5

Děsivá realita, doporučuji..

Pampalini
04.09.2019 5 z 5

Ničím nepřikrášlovaná realita kriminálních činů na severní Moravě. Některé případy jsou mediálně známá. Strohý až dokumentaristický styl vyprávění. Je zvláštní, ale mám pocit, že za stejný skutek byla před 89 rokem oprátka a po něm max 10 let.

Dera
09.07.2019 4 z 5

Jsem z tohoto kraje, proto si některé případy dobře pamatuji. Např. Otu Biedermana jsem poznal osobně a musím s autorem v jeho názorech plně souhlasit. Celkově je to vlastně nepříjemné, ale svým způsobem fascinující čtení.

Pavel92
01.03.2019 5 z 5

Je to přesně můj šálek kafe, skvěle se doplňují poznatky kriminalistů s výpověďmi doktorů a znalců. Obyvatel MSK kraje má ze čtení asi ještě trochu víc :))

Sumatrae
09.01.2019 5 z 5

Precetla jsem behem dvou dnu Take doporucuji vsem, kdo se o dane tema zajima

Martin_Eli
04.07.2018 5 z 5

Vynikající kniha, zhltl jsem za jeden večer. Zájemcům o problematiku lze jen doporučit.

Bar16
05.04.2018 5 z 5

Zajímavá kniha... Člověk ani netuší, co se může odehrávat pár metrů od něj...