Odkaz run

Odkaz run https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247810/bmid_bratrstvo-run-2-dil-odkaz-run-bkp-247810.jpg 4 28 7

Bratrstvo run série

< 2. díl

Volné pokračování bestselleru Bratrstvo run. Edinburgh, 1826: Sir Walter Scott beze stopy zmizí a je prohlášen za mrtvého. Jeho synovec Quentin se s manželkou Mary vrací z Ameriky, aby se postaral o strýcovo dědictví. Skotsko stále ještě usiluje o samostatnost. Zanedlouho se začínají hromadit důkazy o tom, že existenci země ohrožuje spiknutí, kterému zřejmě padl za oběť i slavný spisovatel. A v ohrožení jsou nyní také Quentin s Mary. Záhadná žena tvrdí, že je potomkem Karla Eduarda Stuarta. S Bratrstvem run vstupuje na scénu dávný nepřítel. Quentin a Mary se zaplétají do nebezpečných intrik, které se začaly spřádat před šesti desetiletími na bitevním poli u Cullodenu…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Das Vermächtnis der Runen , 2014


více info...

Přidat komentář

vojteska70
08.11.2019 2 z 5

Špatné. Skakala jsem a musím se připojit k negativním komentářům.

Janík511
29.06.2019 4 z 5

Příjemná oddychovka.


Kozel
18.11.2017 2 z 5

Peinkoferovi jsem vděčný za to, že mi před deseti lety svým Bratrstvem run představil Waltera Scotta způsobem, který mě konečně dovedl ke skotskému romanopisci a zařadil ho mezi mé oblíbené autory. Trochu oklikou, ale i to se počítá. Byl jsem tedy zvědav na druhý díl, s názvem Odkaz run. Byla to však poněkud nahořklá pilulka.

On to není špatný příběh. Ani není úplně špatně napsaný. Když se člověk prokouše začátkem, poněkud chaotickým co do časových a místopisných linek, dostane se čtenáři dobře čtivé dobrodružství se spoustou komplotů, stran a spletitostí, které nakonec do sebe slušně zapadají. Můj problém tkví v tom, že je to poněkud povrchní, současné a moderně vulgární. Peinkofer nedokázal svým stylem navodit prostředí 18. a 19. století, natož vykreslit Scotta tak zajímavě jako v knize předchozí. Uznávám, že jsem za těch deset let čtenářsky nejspíš poněkud zparchantěl, nicméně moderní beletrie mi začíná dělat potíže právě pro tu svou jednoduchost, malou hloubku a takovou tu jednoráznost. "Romantické" pasáže snad raději pominu, to bylo na mě opravdu příliš. Nechci Odkaz run příliš hanit, neboť si to nezaslouží. Ta kniha není špatná, jen není ničím výjimečná. Taková jednohubka, která neurazí, ale taky čtenáře neuchvátí natolik, aby si ji v dohledné době znovu otevřel.

P.S.: pořád mi vrtá hlavou, kde jsem četl ten scénář s atentátem a následným zmizením?

orinka3
22.02.2017 1 z 5

Strašné. Tohle snad ani nemělo být napsané. Děj se nepředstavitelně táhl, dialogy trapné - opakování konce předchozí věty otázkou je klasická otravnost, národnostní rozmíšky už unavovaly a celou knihu se dalo čekat, kdo se objeví jako Deus ex machina. Mary a její sny, to už je skutečně bez komentáře. Vracení se k ději předchozí knihy nastavilo text, ale nepobavilo. A Quentin, přestože byl ženáč, mi připadal dost nedospěle a nesamostatně. Navíc mě dost otravovalo střídání děje po kapitolách. Bez mučení doznávám, že jsem knihu přeskákala a nemůžu ji v žádném případě doporučit. Předchozí díl byl trochu lepší.

vincek1
02.10.2016 4 z 5

O něco slabší než předchozí část. Začátek poněkud časově chaotický a trochu nepřehledný, ale asi tak od poslední třetiny nabírá děj na svižnosti. Zajímavě podaný příběh, který stojí za přečtení.

tenax
19.05.2016 4 z 5

Zpočátku trochu nepřehledné střídání časových a místních rovin v jednotlivých krátkých kapitolách. Dějové linky se ale postupně propojují, doplňují a vysvětlují, takže nakonec vše do sebe perfektně zapadá. Proti prvnímu románu této minisérie je zde méně mystiky, a to je velké plus k uvěřitelnosti příběhu. Bohužel opět nedbalá redakční práce, hodně překlepů a tiskových chyb, takže se třeba na str. 331 objeví místo Walter Scott jakýsi Walter Sčoty. Ale to je celkem zanedbatelné, kniha rozhodně stojí za přečtení.

dominikB951
01.02.2016 3 z 5

kniha první je lepší, ale dá se to číst, je to pořád zajímavé, ale na 1. knihu nemá.