Rekviem

Rekviem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118223/bmid_rekviem-NmT-118223.jpg 4 31 4

Bratrstvo (Robyn Young) série

< 3. díl

Třetí díl historické trilogie z období křížových výprav. Pád Akkonu, pobřežního města, které bylo dobyto ve svatých válkách roku 1099 a roku 1291 ztraceno, se stal pro evropskou křesťanskou historii určitým mezníkem. Poslední templářská bašta ve Svaté zemi padla zpět do rukou muslimů v krvavém boji, po němž se osudy templářských rytířů roztříštily do mnoha koutů Evropy. Jejich struktura ale zničena nebyla a dále fungovaly jednotlivé komendy se zásadami duchovního řádu s přísnou, až vojenskou hierarchií. Ve třetím díle trilogie Bratrstvo, Tažení a Rekviem sledujeme další napínavé osudy hlavní postavy rytíře a templářského velitele Williama Campbella.... celý text

Přidat komentář

soukroma
19.05.2020 2 z 5

O templářích toho bylo napsáno tolik, že nevím, co jsem si od téhle knihy nového slibovala. Snad osvěžení historických informací. Jenže to by autorka musela být historičkou a ne jen chvilkově se tímto tématem zaujmout. Takhle jsem jejímu příběhu prostě moc nevěřila.

Richie1
26.01.2016 4 z 5

Třetí díl mě nezklamal, opět jsem četl velmi kvalitní historický příběh odehrávající se především v Anglii (Skotsku) a ve Francii. Po ztrátě posledních křižáckých držav se templáři soustředili na posílení svého řádu v jednotlivých zemích Evropy, především ve Francii. Rostoucí bohatství a moc řádu ovšem přitáhlo chtivé zraky francouzského krále Filipa IV., a tak se závěrečné části příběhu věnují i okolnostem procesu s templáři a pádu celého řádu.
Hlavní hrdina, Will Campbell (mimochodem podle skutečného skotského klanu Campbellů), je účastníkem nejvýznamějších událostí této doby - kromě jiného i třeba bitvy u Stirlingu, v níž William Wallace porazil anglické vojsko pod vedením hraběte ze Surrey. Setkává se nejen se slavnými válečníky, ale i s králi nebo papeži a byť je jeho příběh fiktivní, mnohé události i postavy jsou popsány velmi přesně podle doložené historie. Některé odlišnosti od historických fakt autorka vysvětluje v doslovu a pokud se jedná o nějaké další případné drobné nepřesnosti, nejsou vůbec rušivé v celkovém pojetí příběhu.
Celá trilogie na mě udělala velmi dobrý dojem a autorku musím vyzdvihnout nejen za čtivost románu, ale i za skvělé nastudování historie v období posledních desetiletí existence templářského řádu. 75 %


Martin1974
02.11.2014 5 z 5

Dávam plný počet hviezd, nie len za tento diel ale za celú trilógiu. Je napísaná výpravným štýlom, so šikovným využitím histórie. Autorka v románe výborne posplietala svoj príbeh so skutočnými udalosťami, takže román vrele odporúčam tým, ktorí sa zaujímajú o udalosti okolo Templárov a ich zániku a celkovo o neskorý stredovek.

miskamsk
26.02.2013

Musím, bohužel přiznat zklamání z posledního dílu. Příběh už je neúměrně natahován a některé pasáže jsou dosti nudné. Nicméně povinost dočít trilogii do konce ve mě zvítězila :-)

Štítky knihy

středověk křížové výpravy historické romány templáři

Autorovy další knížky

Robyn Young
britská, 1975
2008  82%Bratrstvo
2010  86%Tažení
2011  82%Rekviem

Kniha Rekviem je v

Přečtených37x
Doporučených2x
Knihotéce84x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x