Bratrstvo probuzených

Bratrstvo probuzených https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32169/bmid_bratrstvo-probuzenych-GOt-32169.jpg 4 19 10

Mohl se arabský učenec a lékař Muhammad ibn Rušd, jehož západ znal pod jménem Averroes setkat s židovským filozofem Moše ben Majmonem, známým jako Maimonides? Příběh začíná popravou starého židovského učence, který těsně před smrtí prozradí svému synovci Mošemu tajemství o existenci neznámého Aristotelova rukopisu, „nejdůležitější knihy, jakou kdy člověk napsal“. Moše se vydává napříč Andalusií, jižní Francií a severní Afrikou po stopách knihy, vybaven starou zlatou mincí jako poznávacím znamením. Netuší však, že není sám, kdo po knize prahne, ani že nad uchováním tajemství bdí záhadné Bratrstvo probuzených, které je schopno obětovat vše, aby se tato kniha nedostala do nepovolaných rukou. Většina postav z tohoto historického románu odehrávajícího se ve 12. století v córdobském kalifátu skutečně existovala a historické události se opravdu staly. Doba pokojného a podnětného soužití, kdy v Córdobě vedle sebe žili křesťané, židé a muslimové ve vzájemné shodě a porozumění, netrvala bohužel dlouho.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

La Confrérie des Éveillés , 2004


více info...

Přidat komentář

cervec
13.04.2024 5 z 5

Na mou duši opravdu dobrá, výborná kniha. Budete se divit, ale já bych jí dal přečíst i (těm) fyzikům, co se tak zoufale trápí / patlají v počátku vesmíru. Třeba by je to mohlo postrčit k pochopení k toho, jak se to s tím časem a hmotou vlastně má, třeba
Ps: ten konec je přece tedy trochu jen překombinovaný…

IŠ
08.10.2018 5 z 5

Bratrstvo probuzených je vše, co je mi blízké. Andalusie, středověk, judaismus, Aristoteles, filosofie a ve výsledku všechna tato témata tvoří velmi chutný koktejl. Román je skvěle popisný a člověk si užívá napínavý výlet. Chvíli je v Cordobě, aby hned poté cestoval do Toleda, následně navštívil Maroko, Egypt a další země. A všude se něco děje. Příběh má skvělou gradaci. Poslední třetinu knihy jsem byla skutečně netrpělivá a honem honem jsem chtěla mít jasno kdo, kde, co a proč… Co mě ale opravdu velmi bavilo byly všechny ty filosofické a náboženské diskuse, kde racio a věda měly hned dva velmi silné obhájce. Ibn Rušd a Moše. A tak vedle historického románu se kniha zcela nepochybně do jisté míry stává také románem spirituálním. Některé otázky a stejně tak některé odpovědi jsou skutečně brilantní a já jsem se musela v četbě zastavit a přemýšlet. Vlastně by se dalo říci, že za všechno může Aristoteles. Bez něj by totiž tento román s detektivní zápletkou na pozadí středověké Andalusie a se spoustou filosofických otázek a religionistických témat, nemohl vzniknout.


Eldar80
25.03.2018 5 z 5

Musím se přiznat, že před několika lety jsem byl přesně tím čtenářem, na které kniha cílí. Sice jsem se od té doby změnil, ale ani tak nedokážu k této knize přistoupit nezaujatě. Kniha navíc přesně padla do mého literárního vkusu. Historické období je mi známé, orientuji se dobře v náboženství a znám i hlavní postavy, zejména Moše ben Majmona. Bylo pro mě úžasné číst si o osudech této významné historické osobnosti. Asi jsem tak splnil úplně všechny předpoklady, které kniha od čtenáře očekává.
V knize se nalézají tři výrazné roviny. Historická, filozofická a samotný příběh. Setkávají se zde dva velikáni své doby. Pokud vám nic neříká Averroes či Maimonides, musí vás aspoň trochu zajímat filozofie a vztah vědy a náboženství.
Kniha je přitom krásně jednoduchá. Jednotlivé roviny totiž nastupují postupně, aby ke konci vytvořily jeden celek. Nejdříve je většina knihy téměř jen historická a sem tam se objevuje děj. Dozvíme se tak přesné historické období, ve kterém se kniha odehrává a myšlenkový kontext tehdejšího filozofického poznání. Historická rovina s rozvíjejícím dějem ustupuje do pozadí, aby mohla dát prostor rovině filozofické.
Je to tak dobře napsané, že jsem úplně zapomínal, že se jedná o autorovu fikci. Podlehnutí jeho myšlenkám bylo velmi snadné, protože zde do sebe všechno dobře zapadá. Čas, doba, místo, hlavní postavy, náboženství, filozofie, vědecké poznání. Samotný děj je sice jednoduchý a pro někoho možná trochu povrchní, ale tyhle nedostatky úplně přebíjí historický popis tehdejšího světa a hlavně osudy dvou velikánů.
Kniha je totiž značně působivá, když uvážíme jaký vliv mohly mít myšlenky hrdinů na svět. Děj se tak odehrává ve zlomovém okamžiku lidských dějin. Ukazuje se, že běh historie mají v rukou jedinci, kteří se dostali na vrchol lidského vědění své doby. Oba hrdinové dojdou nezávisle na sobě k podobným filozofickým názorům a snaží se je šířit. Jenže naráží na odpor tehdejší společnosti.
Je neuvěřitelné kolik se toho vlezlo do tak útlé knihy. Chybí zde rozvláčnost typická pro některé historické romány. Přitom je kniha literárně krásná, výborně zpracovaná a čtivá. Jen mám trochu strach, že silný vliv to bude mít jen na sečtělejší čtenáře. Kniha přitom není nějak intelektuální a kdo očekává něco ve stylu Eca bude zklamán.
Při čtení se člověk neubrání úvahám jak by to dopadlo, kdyby se v islámském světě prosadil Averroes a ne Al-Ghazálí. My vlastně víme jak to dopadlo. Tu nejvíce gradující rovinu si tak užijí hlavně čtenáři, kteří dobře znají historii. Ta obrovská šance, kterou tehdy islám promarnil… ale to už je jiný příběh. 90%

JezinkaJ
13.01.2015 5 z 5

Sice mám ještě rozečteno, ale i tak je to pro mě jedna z top knih. Baví mě všechno, téma, příběh, jazyk.. Svou cenu má i zjištění, jak rychle a povrchně většinou čtu. U tohoto příběhu to není možné. Je třeba na chvíli "zapomenout na svět" a ČÍST. V textu je mnoho pro mě pozoruhodných informací, o které bych se nerada připravila.
Ačkoliv nejsem příznivcem historických románů, tenhle má za mě určitě pět hvězdiček.
Knihu mám půjčenou, a už teď vím, že si obstarám vlastní výtisk, ke kterému se budu nejspíš vracet.
A jen pro pořádek: Nebylo popraveno čtrnáct židovských občanů, ale čtrnáct občanů napříč všemi třemi základními náboženstvími, takže židé, křesťané i muslimové. Dokonce byl stanoven způsob usmrcení pro příslušníka té které víry. Přišlo mi to až symbolické.

bondula
05.01.2015 5 z 5

Aký by bol svet krásny, keby veľké monoteistické náboženstvá dokázali žiť v mieri? Napätie, história a čriepky z filozofie islamu, judaizmu a kresťanstva. Svet delený na mysliacich veriacich a veriacich nemysliacich no o to neznášanlivejšie konajúcich. Bez ohľadu na náboženstvo, ktoré vyznávajú. Attali vytvoril akúsi alegóriu na situáciu dnes, zasadenú do raného stredoveku. Ukazuje primitívne fundamentalistické myslenie, no i hľadanie vyššej, univerzálnej pravdy a poznania. Bratrstvo probuzených bolo pre mňa veľmi príjemným prekvapením.

Pest
24.09.2014 5 z 5

Kniha Jacquese Attaliho Bratrstvo probuzených je román, který, ač svým dějem nás zavede do středověké jihozápadní Evropy poloviny 12. století, může být současně svou autenticitou řazen do literatury faktu. Hlavní postavy románu jsou totiž totožné se skutečnými historickými osobami v době, kdy končí období trvající takřka jedno století, období, které, jako jediné v celé historii vztahů judaismu, křesťanství a islámu, bylo možné považovat za harmonické, ve vzájemném respektování a soužití.
Zpočátku jsem byl v rozpacích, o jaký žánr vlastně jde, neboť první kapitola byla více popisující konec ekumenického klidu, zakončena popravou čtrnácti občanů Córdoby židovské národnosti. V květnu 1149 Córdoba pocítila po dlouhé době despotickou moc islámu. V dalších kapitolách, se již o 13 let později postupně rozvíjel románový děj. Kniha je důkazem o povaze islámské víry a má jistou analogii k současnému vývoji světového islámu

Alduin
21.08.2014 5 z 5

Jedinečná kniha, ukazující moudrost v moři hlupáků. Z knihy je jasné, že Židovští i muslimští intelektuálové si nesmírně vážili a respektovali Aristotela jako filozofa, ba někteří dokonce i jako božího proroka, který nebyl vyslán Bohem, ale stal se jím pomocí vlastního rozumu. V oceánech pokryteckých věřících, kteří hlásají, že lidem není souzeno myslet, nýbrž věřit, se objevují světlé bytosti obohacující svět o racionalitu, dokazující velikost lidské inteligence. Kniha je excelentní, zvláště v nynější době, kdy muslimy zná západní svět pouze jako hloupé loutky v rukou Imámů, jsouci odhodláni se odpálit na náměstí a dostat se do ráje.

tenax
13.08.2014 4 z 5

Zpočátku trochu nepřehledné množstvím arabských a židovských jmen, postupně děj nabývá spád a zajímavost. Ale rozhodně to není odpočinková četba na dovolenou, chce to soustředění.

Andvejka
01.03.2014 5 z 5

Překvapivě musím říct, že kniha se mi velmi líbila a že si ji v budoucnu klidně znova přečtu. Ze začátku jsem se sice nechytala co se jmen týče, ale čím dále v ději jsem byla, tím to bylo lepší. Doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy založené na skutečných událostech.

Pelex
21.08.2012 5 z 5

Velmi dobrá kniha, předkládá děj poutavě a navíc zde čtenář nalezne spoustu hlubokých myšlenek a náhledů na všechna tři monoteistická náboženství. Knihu mohu jen doporučit.

Štítky knihy

12. století Španělsko Averroes, 1126–1198 Maimonides, rabín, 1135-1204

Autorovy další knížky

Jacques Attali
francouzská, 1943
2009  88%Bratrstvo probuzených
2018  80%Athény a Jeruzalém - úděl duchovní říše Západu

Kniha Bratrstvo probuzených je v

Přečtených23x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst20x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x