Bratři ve zbrani - Válečné zážitky dvou výsadkářů z roty Easy zvané Bratrstvo neohrožených

Bratři ve zbrani - Válečné zážitky dvou výsadkářů z roty Easy zvané Bratrstvo neohrožených https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489093/bmid_bratri-ve-zbrani-valecne-zazitky-dv-7Eh-489093.jpg 5 8 2

William „Wild Bill” Guarnere and Edward „Babe” Heffron patřili k výsadkářům americké armády – příslušníkům elitního útvaru 101. výsadkové divize zvaného rota Easy. Tuhle prvotřídní jednotku nasazovali za války do každé riskantní operace včetně dne „D“, operace Market Garden v Holandsku, Bitvy v Ardenách a obsazení Hitlerova Orlího hnízda v Berchtesgadenu. Guarnere svými slovy poutavě popisuje den „D“ z pohledu výsadkáře. Oba muži pak živě líčí výsadek v Holandsku, kde měli obsadit silnici a mosty mezi Eindhovenem a Arnhemem, které se říkalo Pekelná silnice. Po většinu roku 1944 bojovali oba muži bok po boku, dokud Guarnere nepřišel v Bitvě v Ardenách o pravou nohu a neposlali ho domů. Heffron pokračoval v osvobozování koncentračních táborů a obsazení Hitlerova úkrytu v Orlím hnízdě. Oba muži přežili některé z nejbrutálnějších bojů druhé světové války a nemine ani jeden den, aby nemysleli na své přátele, kteří padli. Textem také občas probleskne suchý humor obou mužů a na jedné stránce se člověk hystericky směje, aby mu na druhé kanuly slzy z očí. Guarnere opakovaně zdůrazňuje, že vítězství ve druhé světové válce bylo dosaženo týmovým úsilím všech druhů zbraní a že on a Babe byli jen dvěma jednotlivci v tom ohromném týmu. Ti dva, spojeni svými zážitky, se po skončení války zase sešli, a až do své smrti byli nerozluční. Kniha je holdem trvalému poutu vzniklému pod palbou mezi bratry ve zbrani a všem odvážným mužům, kteří neohroženě bojovali za svobodu.... celý text

Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Omnibooks
Originální název:

Brothers in Battle, Best of Friends: Two WWII Paratroopers from the Original Band of Brothers Tell Their Story , 2007


více info...

Přidat komentář

jan.para
15.08.2023 4 z 5

Pěkná zpověď dvou vojáků z roty E, obsahující nejen jejich zážitky z války, ale také vzpomínky na jejich dětství, nebo jak se žilo po válce. Velmi se mi líbil i doslov herců, kterí Heffrona a Guarnera hráli v seriálu.

Guarnere
06.07.2023 5 z 5

Z mé přezdívky tady na DK je zřejmě patrné, proč jsem tuto knihu musela mít. A nezklamala mne. To, o čem ti dva vypráví, je místy dojemné, místy vtipné, po většinu času hodně mrazivé, ale především neuvěřitelně lidské. Z každého jejich slova je cítit úcta nejen k sobě navzájem, ale i ke všem klukům, kteří si tím prošli s nimi. Během čtení poznáváte scény ze seriálu BN, nicméně vzpomínky dokazují, že prožité okamžiky byly daleko horší, než jak je může kamera zachytit. Neuvěřitelné, že pouto mezi muži z roty E vydrželo tak dlouho. A při čtení mě neustále napadalo: Čest jejich památce.
Kniha tak má vlastně jedinou vadu - překlad, místy mi přišlo, že následující věta popírá předchozí. A také i poměrně hodně překlepů.


Autoři knihy

Edward Heffron
americká, 1923 - 2013
William J. Guarnere
americká, 1923 - 2014

Kniha Bratři ve zbrani - Válečné zážitky dvou výsadkářů z roty Easy zvané Bratrstvo neohrožených je v

Přečtených9x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x