Branou z Ivory

Branou z Ivory https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31075/bmid_branou-z-ivory-SGD-31075.jpg 4 57 8

Brány Ivory série

1. díl >

1. kniha série Brány Ivory. ČARODĚJNÁ VĚDA přitahuje lidi z celé galaxie k planetě Ivory. Ivory je exotická a nebezpečná planeta, kde je vše na prodej a zákony existují jen na ochranu nejmocnějších rodin. Pro studentku antropologie Theodoru z Pyrene je Ivory zajímavá tím, že je jediným místem ve známém vesmíru, kde funguje magie a kde ti, kdo ji ovládají, řídí společnost. Pro prázdninové výzkumy je neodolatelná… Ale potom ji někdo napadne a okrade a Theodora zůstane sama, sama na nepřátelské planetě. Její výlet se stává hrůzyplnou odyseou. Všechny jej zkušenosti na Ivory ztrácejí smysl a Theodora je nucena sebrat všechny síly, aby přežila. Ke svému velkému překvapení objeví, že má jistou magickou schopnost, která ji přivede do smrtelného nebezpečí. Seznámí se s Ranem Cormallonem – jedním z nejmocnějších kouzelníků na Ivory – mužem, jehoži neznámí nepřátelé se nezastaví před ničím, aby dosáhli svého cíle – zničit Rana a získat jeho moc! Nezaváhají ani před vraždou…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Gate of Ivory , 1989


více info...

Přidat komentář

Pindrusice
31.01.2024 5 z 5

Tahle knížka je takové moje comfi food. Četla jsem ji prvně na střední a od té doby už minimálně 10x. A pořád mě baví. Spolu s dalšími díly (třetí není přeložený do češtiny) má místo v mém srdci i knihovně.
Hrdinka není hloupá holka, žádná typická YA se kterou už se mentálně opravdu ztotožnit nezvládám. Svět není černobílý a než boj s velkým zlem nebo zákeřným padouchem, to je o intrikách v rámci rodiny. Příběh stojí na pomezí sci-fi a fantasy, ale ani na jednu stranu nejde do extrému. Vlastně je to celek uvěřitelná varianta, jak by to mohlo vypadat, pokud bychom někdy kolonizovali jiné planety.

giraffe
01.12.2019 4 z 5

Občas trochu rozvláčná, ale moc pěkně pojatá. Líbilo se mi ztvárnění vesmíru i příběh samotný.


Braenn
21.05.2019 4 z 5

Četla jsem ji kdysi jako puberťák, a teď na mě vykoukla znovu, tak jsem si řekla, proč ne. A překvapila, kladně. Jasně, není to kniha založená na wow efektu, nic nového, objevného, vlastně docela jednoduchá kniha. Ze začátku to ke všemu vypadá, že autorka sem tam vynechala stranu dvě děje, aby popostrčila pro ni nezajímavý začátek a oba hrdiny dostala tam, kde je chce mít, ale jak tam jsou, začíná to být ono.

Je to fantasy žánr s přesahem do sci-fi, což je celkem osvěžující. Zmíněnou jednoduchostí svádí k zařazení pro mládež: důraz na hlavní hrdinku, kterou všichni milují, její učení se věcí stylem "za 14 dní mistrem" atd.
Ovšem na rozdíl od jiných mládežnických dílek, tahle holka aspoň umí použít hlavu, zápletka není protkána popisy oblečení, které plánuje na večer a její problém opravdu není, že jí k nohám padá každý chlap na metr daleko. A samozřejmě už je na Adult fantasy stará, protože překročila stařeckou hranici dvaceti let.

Možná i proto jsem si knihu o dost víc užila až jako dospělá. Romantická linka, ale ne na úkor děje. Barvité charaktery, obzvláště hlavní padouch. Příjemný, plynulý děj, s takovou knihou si zalezete do vany a než se nadějete, voda studená, na nohou varhánky a půlnoc na krku. Takže dávám čtyři. Možná z nostalgie.

Morely
16.02.2018 5 z 5

Tahle kniha je prostě moje srdcovka. Možná si nezaslouží úplně 5 hvězdiček, ale za všechny večery kdy mě okouzlovala, nemůžu dát jinak. Kniha je čtivá, dobrodružná sci-fi s kapkou romantiky. Navíc hlavní hrdinka Theo je správná holka, žádná naivní panenka v koutě. Prostě pohodové čtení na dlouhé večery a oddechovka na cesty.

lovebook99
16.06.2017

Knihu jsem četla sice do půlky, ale líbí se mi obsah toho, že je v té knize zahrnuto dobrodružství. Opravdu parádní, doporučuju..

Majdule
10.02.2017 5 z 5

Tahle fantasy je plná dobrodružství skvěle vygradovaného k napínavému závěru. Líbí se mi i základní koncept magie a ostatně i vývoj vztahu hlavních hrdinů. Jedno z mých prvních setkání s žánrem a proto jsem i maličko sentimentální.

evafort
07.05.2012 4 z 5

Tuto knížku mi doporučila kamarádka, není to úplně můj šálek čaje, ale přečetla jsem ji a docela se mi líbila:)

Lucvinka
30.11.-0001

Skvělá knížka..jedním dechem jsem to přečetla...

Štítky knihy

science fantasy (SF + F)

Autorovy další knížky

Doris Egan
americká, 1955
1993  80%Branou z Ivory
1995  72%Hrdinové z Ivory

Kniha Branou z Ivory je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce96x
Chystám se číst7x