Brány Anubisovy

Brány Anubisovy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289907/bmid_brany-anubisovy-1Xs-289907.jpg 4 142 20

Brendan Doyle, odborník na dílo básníka raného devatenáctého století Williama Ashblesse, neochotně přijme pozvání od výstředního milionáře, aby skupině cestovatelů v čase posloužil jako odborný průvodce. Ovšem poté, co se v roce 1810 zúčastní vytoužené přednášky Samuela Taylora Coleridge, je unesen do špinavých uliček Londýna, kde temné a nebezpečné síly dobře znají tajemství bran v čase. Ztracený v čase, zapletený do vražedných intrik mezi znepřátelenými bandami žebráků a pronásledovaný egyptskými čaroději Doyle kupodivu přese všechna nebezpečenství přežívá. A dozvídá se o tajemném básníkovi Ashblessovi mnohem víc, než by kdy považoval za možné… Jeden z nejvěhlasnějších románů na pomezí science fiction a fantasy mísí literární historii, lykantropii, templářské rytíře, egyptskou magii a prazvláštní přehlídku skutečných i fiktivních postav v patrně nejoriginálnějším příběhu o cestování v čase, jaký byl kdy napsán. Román v roce 1983 získal Pamětní cenu Philipa K. Dicka. Nové upravené a ilustrované vydání je opatřeno krátkou autorskou předmluvou a množstvím vynechaných scén s Powersovým komentářem. Znalci jistě ocení rovněž novelu odehrávající se ve stejném prostředí jako slavný román, jenž se stal základním kamenem literárního subžánru zvaného steampunk.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Anubis Gates , 1983


více info...

Přidat komentář

viclef
28.09.2023 2 z 5

Kniha mi pořád evokovala Drooda od Simmonse, ale bohužel jeho kvalit za mě nedosáhla. Nevím, jestli to bylo překladem (ty přímé řeči ze 17. století byly fakt hrozné), nebo samotným autorem, ale prostě mi to nesedlo.

Eldar80
05.06.2021 4 z 5

Ze začátku se mi to nelíbilo. Ne protože by to bylo špatné, ale protože to bylo dobré. Autor popsal prostředí žebráckých gangů tak sugestivně, že mě to vyloženě odpuzovalo. Celé tohle dílo vyniká působivou imaginací.
Jenže hlavní hrdina mě nezaujal a když vám na něm nezáleží, tak to logicky nemá napětí. První čtvrtina je dost nezáživná. (Přes 100 stran.) Věrohodný svět začátku 19. století se prolíná s nevěrohodným jednáním postav.
Jenže jak se změní prostředí, tak se to výrazně zlepší. Pozornost přitáhne samotný děj. Hlavní hrdina začne být kontinuálně v ohrožení života a dostane to spád. Prakticky neustále se objevují nečekané dějové zvraty.
Obsahuje to spoustu originálních nápadů a je to značně pestré. Magie, převtělování, Egypt, nesmrtelnost, cestování časem, prastaří čarodějové, pitoreskní postavy. Je to výborně vymyšlené a všechno do sebe dobře zapadá.
Magie má rozumná omezení a tak se to odehrává ve shodě se známou historií. Tu má autor nastudovanou a tak je to dost autentické. Jen se to nečte moc snadno. Některé postavy skutečně žily a obávám se, že tohle nikdo neocení.
Nízké hodnocení je nejspíš výsledkem toho, že čtenáři očekávají od fantasy zábavu a tohle je poněkud náročnější. Jak celková kompozice, tak velmi slušné využití magie v raném novověku, kdy se starověk ještě nevzdává.
Je to označené (i autorem) za steampunk, ale představu, kterou o tomto subžánru máme, což je asi clockpunk, to vůbec nesplňuje. Má to blíž ke gaslamp fantasy. To taky nesedí. Odehrává se to v předviktoriánské éře. :D
Podle mě to je nová vlna (jako Zelazny) právě kvůli kombinaci sci-fi a fantasy. Ta je pro tento žánr typická. Ať žije chaos. :) Důležité to není, ale za spoustou špatných hodnocení můžou být nenaplněná očekávání.
Náročným čtenářům doporučuju. Naopak čtenáře klasické fantasy bych varoval… Vydání z roku 2019 je vyloženě pro fanoušky. Obsahuje vyškrtnuté scény, které neprošly přes redaktorku prvního vydání.
Autor sám přiznává, že co se dá vyškrtnout, se má vyškrtnout. Pak je zde krátká novela či povídka ze života jedné postav z románu. Nijak špatná ani vyloženě dobrá a tak nemá na celkové hodnocení vliv.
Silný podmanivý příběh, ale rozhodně nic oddechového. Škoda toho začátku a té zbytečné náročnosti, jinak by to bylo perfektní. 85%


vrgulnik
20.02.2021 3 z 5

Za mě trochu zklamání. Příloha s “nevydanými scénami” mi připadala trochu jako autorova obscese vlastním “dílkem”. Není to bible, ale spíš odpočinková literatura, takže nepotřebuji výklad jak od akademika.

LaCucaracha
11.02.2021 4 z 5

Hmmm... To bylo zase něco. Ze začátku to dlouho vypadalo, že je děj poměrně přehledný a přímočarý, ale to by nebyl Powers, že. Takže v druhé půlce začala jízda: záměny postav, resp. převtělování; cestování časem; čarování. Občas jsem měla problém upamatovat se, kdo je zrovna kdo, v jakém fyzickém stavu je ta která postava od minule (nebo její ka) a vůbec to bylo celkem náročné na pozornost. Bohužel jako u všech knížek, kde se cestuje časem a onen cestovatel se zapojí do historie, vznikají i tady různé nelogičnosti, až nesmysly. Zvažovala jsem i jen 3 hvězdy, příliš mě to totiž neuchvátilo, ale přece jen mám pocit, že to je promyšleně vystavěný příběh, spletitý a naditý vším možným i nemožným, co dohromady nějak funguje a logicky se propojuje (až na to zasahování do historie). Jen teda na to, že to má být kultovní steampunkové fantasy, tak jsem tam ten steampunk moc neviděla.

Peter73
25.01.2021 2 z 5

Kniha ma sklamala..... Myšlienka dobra, hlavný hrdina sa dostane do minulosti, do Londýna 19. storočia a nepríjemnou náhodou tam zostane, autor popisuje život tejto doby, mesto plné žobrákov, básnikov a ďalších "Angličanov". Dej je plný vedľajších postav, ktorý ho robí zamotaný a neprehľadný. Kniha sa miestami ťažko číta a budí dojem nudného čítania. Možno som si mal prečítať úvod kde autor hovorí, že knihu mu vydavateľ odmietal a vyšla až 6 rokov po jej napísaní s úpravami. Aj bonusová poviedka je slabá. Od tohto spisovateľa už nebudem nič čítať.

AnoMANder
27.11.2020 3 z 5

Egypt mám moc rád a čekal jsem ho víc zapojený v ději. Ten sám byl poněkud zamotaným spletitý, zvláště v otázce výměně těl Joea jsem se občas ztrácel :-)
Jinak má kniha velmi poutavý děj, plný krásných postav. Výborný popis Londýna 19. století.

Luigi1
26.06.2020 5 z 5

Přečetl jsem to na jeden zátah,sice moc postav,ale vyznal jsem se v tom a byl jsem moc rád.Kniha se mi moc líbila.

kokrokr
24.05.2020 5 z 5

Tohle není jednoduchá dobrodružná fantasy, ale velmi podivuhodný příběh psaný krásným jazykem. Je to vyšší level, který ale nebude každého bavit.

thorir
13.04.2020 5 z 5

„Čas,“ pravil slavnostně, „lze přirovnat k řece plynoucí pod vrstvou ledu. Natahuje nás jako vodní rostliny, od kořene až k vrcholu, od zrození ke smrti, stáčí se kolem všech skal a překážek, které náhodou leží v cestě. Nikdo z této řeky nemůže vystoupit ven, to kvůli té ledové střeše, a nikdo se nemůže ani na okamžik proti tomuto proudu obrátit.“

Skoro tuctový citát, chtělo by se říct. Přesto stojí na začátku skvělého příběh s hutnou, až mysteriózní atmosférou a zajímavými postavami. Tak lze ve zkratce charakterizovat tohle dílo z řady „fantasy masterworks“. Děj je zasazen do Londýna na začátku 19. stol., trochu komornější, propracovaný, někdy vtipný, atmosféra místy hutná a hororová, charaktery a motivace detailní a vykreslené, básníci v centru dění. Proměna hlavního hrdiny je geniální, jeho epická cesta je pak doslova druhá šance. Rozhodně jde o výjimečný a originální román, který by neměl uniknout pozornosti žádného čtenáře fantastiky.

laepus
23.02.2020 3 z 5

Byl jsem asi až příliš natěšen - sci-fi mám rád, a když je u toho Londýn, historie a literatura, očekávání byla opravdu vysoko. Bohužel při četbě samotné mé nadšení jen a jen klesalo, bohužel. Musím přiznat - zhruba v polovině knihy jsem začal opravdu ztrácet. Nemyslím si, že bych byl nezkušený nebo nepozorný čtenář, ale tady buď autor na čtenáře klade šíleně přehnané nároky, nebo jsem to nezvládl jen já. Každopádně to ale kazí můj dojem z knihy, kterou už jsem si ve druhé půlce prostě tak neužíval. Jakoby tam autor chtěl dostat úplně všechno - Londýn, Egypt, Stuartovce, cestování časem, vlkodlaky, žebráky, klony, čaroděje, souboje, honičky... Skáče z místa na místo, z doby do doby... Opravdu nijak jednoduchá kniha. Naštěstí alespoň posledních 20 stránek tomu celému dalo nějaký smysluplnou myšlenku a logický závěr. Ale jak jsem už psal - dost možná to jsou jen mé nedostatky, ne nedostatky knihy. Je to na každém, aby si obrázek udělal sám. Já jen doporučuji velké soustředění a trpělivost a přeji hodně štěstí.

Elea
11.05.2019 4 z 5

Moje první setkání s autorem bylo příjemné překvapení, sice jsem se místy ztrácela v množství postav, ale jinak zajímavý děj s nečekanými zvraty.

kopik
19.03.2019 4 z 5

Kdo má rád Tima Powerse, tak povinnost přečíst, dá se to zvládnout za jednu dlouhou noc, hvězdný zástupce stylu steam-punk.

vandalka
21.02.2019 4 z 5

Tahle kniha mě velice příjemně překvapila. Vysoko hodnocených knih se už občas i bojím, ale Brány Anubisovy si v mých očích vysoké bodování vysloužily. Kniha je psaná velice čtivě, postavy jsou výborně vykreslené a již zmiňované reálie Londýna předminulého století – skvělé. Líbilo se mi, jak pozvolna spousta zpočátku podružných informací či detailů nabývala na významu, jak do sebe věci zapadaly a nakonec i to, že když už si byl člověk jist, že ví, kam přesně děj směřuje, autor ho zase zaskočil a příběh posunul o trochu jinak. Na knize mě nudil snad jen samotný začátek – úplně první kapitola, než jsem se začala chytat, jinak mi ale nepřehledná nepřišla.

Metla
17.01.2019 4 z 5

"Brány Anubisovy" aneb dobrodružná plavba v proudech času. Brendan Doyle je literární odborník na básníky 19. století, což jej předurčí k zajímavému výletu. Londýnské ulice minulosti se však ukáží být velmi nebezpečným místem a zoufale nepřipravený hlavní hrdina musí čelit nejen všemožným hrdlořezům, ale také mágům a jejich výtvorům.
Román je velmi svižný, po několika desítkách stran čtenáře spolehlivě vtáhne a pohltí skvělou atmosférou. Zdařile mixuje temnou fantasy s prvky humoru, ukazuje podivná zákoutí londýnského podsvětí i běžný městský život, nezvykle (a povedeně) pracuje s magií. Navzdory neustálému přísunu dobrodružství a akce je nutné se na četbu pečlivě soustředit, vnímat každý detail, jinak bude časem akutně hrozit ztráta souvislostí. Některé události sice lze snadno předvídat ve značném předstihu, jindy je ovšem zapotřebí urputně přehrabovat pamětí a hledat záchytný bod. Tim Powers totiž nepovažuje své čtenáře za blbce, nechává je dedukovat samotné a málokdy se uchýlí k vysvětlování po lopatě.
Výjimečnost "Bran Anubisových", jejich originalita a čtivost, dovolují velkomyslně mávnout rukou nad (egyptskými) bohy ve stroji. Místy malinko pozlobil překlad: občas se mi nějaké souvětí těžko soukalo mozkovými závity, sem tam zarazilo nezvyklé slovní spojení, z obratu "interviewovat" se mi vyrazily osypky velikosti švestek.
Drobné výmoly na této nadmíru zajímavé cestě mi nicméně nezkazily zážitek, mé první setkání s tvorbou Tima Powerse dopadlo nad očekávání skvěle. Pátá hvězda zůstala těsně mimo dosah. Jestliže i vy hledáte netradiční dobrodružství, otevřete "Brány Anubisovy" a směle vstupte.

Miro.slav
07.11.2018 5 z 5

Kniha, ktorá sa v rámci fantasy len tak nevidí. Ak čakáte niečo na štýl Eragona či Narnie, ruky preč. No ak chcete dostať porciu temnej, zauzlenej, netradičnej a hlavne do posledného detailu premyslenej nálože, nech sa páči. Autor nesiaha po samoúčelných trikoch, len aby nalákal čitateľa. Lebo povedzme si to narovinu, táto kniha sa nebude páčiť mnohým. To však nevypovedá o jej kvalite. Kto má teda chuť na niečo netradičné a postupne budujúce zápletku, nech neváha a skúsi. Odporúčam.

Radovan_R
12.10.2018

Právě to čtu, ale fakt to bolí. Začátek vypadal slibně, ale postupně se v ději ztrácím, nemá to spád, v některých místech není jasné, kdo je kdo a o co vůbec jde. Dostal jsem se do poloviny a děj se odehrává pořád v Londýně v jednom roce, takže to zajímavější snad ještě má přijít, ale skutečně si nejsem jistý, že chci dočíst do konce.

Ajrad1981
30.09.2018 2 z 5

Nic, co by se nedalo čekat, říkala jsem si na začátku. No jo, pak tam bylo nečekaných událostí celkem dost, ale celé mi to přišlo strašně překombinované, chvílemi jsem se mezi všemi ka a originály a vyměněnými těly i ztrácela. Na druhou stranu má autor můj obdiv za to, že dokázal uzavřít všechny dějové linky a zbavit se všeho nežádoucího, co muselo v knize vzniknout.

BernardBlack
07.09.2018 3 z 5

Zajímavá myšlenka-téma, ale nějak se nemůžu ubránit pocitu, že to šlo zpracovat mnohem líp.

mira.k
31.07.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších sci-fi, jaké jsem četl. Má to šmrnc.

trudoš
12.10.2015 4 z 5

Naneštěstí patřím ke skupině těch, jimž genialita románu zůstala skryta. Jistě, je to skutečná adrenalinová jízda, která jak se jednou rozjede, nezastaví se, dokud není konec. Jenže díky nepříliš sympatické hlavní postavě mě ta jízda vlastně neměla čím strhnout, protože jeho zoufalé unikání mi bylo putna. Časové paradoxy jsou navíc bez problémů odhadnutelné a kromě toho, že hrdina častokrát honí sám sebe, mě to ničím novým neohromilo. Naopak panteon vedlejších postaviček je fantastický, ať už se jedná o individua kladná či záporná. V mnoha ohledech mě osudy komparzu zajímaly víc, než průběh hlavní dějové linie.
Přes veškeré mé výhrady se Branám Anubisovým nedá upřít svébytné kouzlo. Ačkoliv já dávám přednost spíše titulům Stáčení temného piva a Poslední výzva, kouzlo propracované časové dobrodružky románu upřít rozhodně nelze. Na co jiní autoři potřebují desítky dílů (a při rozepsaném jedenáctém si umřou), zvládne Tim Powers bez problémů na pěti stech stranách. Až se to zdá neskutečné.