Duha

Duha https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33877/bmid_duha-pmP-33877.jpg 4 26 4

Brangwenovi série

1. díl >

Román zachycuje životní osudy tří generací farmářské rodiny, žijící na anglickém venkově ve druhé polovině 19. století. Po smrti otce převezme péči o farmu, která patří rodu Brangwenů již dvě stě let, nejmladší syn Tom. Ožení se s emigrantkou Lydií Lenskou, vdovou po polském lékaři, která má z prvního manželství dceru Annu. Ta se ve velmi mladém věku provdá za svého nevlastního bratrance. Po počáteční harmonii se jejich vztah zkomplikuje a dochází mezi nimi k častým konfliktům. Anna nachází naplnění v mateřství a v péči o domácnost. Třetí generaci Brangwenů představuje její nejstarší dcera Ursula, kterou již neuspokojuje život na venkově a touží po vzdělání a nezávislosti. Štěstí nenachází v práci učitelky ani ve studiu na vysoké škole. Rozčarováním končí i její vášnivý milostný vztah k poručíku Skrebenskému. Próza nepatří k tradičním realistickým románům. Autor nezdůrazňuje dějovou stránku, ale nejvíce prostoru věnuje citovému životu svých hrdinů, především proměnám vzájemného vztahu muže a ženy. Sugestivně zobrazuje nejen okamžiky milostného okouzlení a vášně, ale i nedorozumění, konflikty a odcizení. Na toto dílo volně navazuje román „Ženy milující“, který rozvíjí další osudy Ursuly a její sestry Gudrun.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Rainbow , 1915


více info...

Přidat komentář

jopp
05.06.2020 4 z 5

Zvláštní dílo, nikdy jsem nic podobného nečetla. Předně mě překvapilo, že knihu napsal muž na počátku 20.stol. ve věku 30 let. Čekala bych starší ženu o několik desítek let později.
Psychologické postřehy autora k jednotlivým postavám jsou pozoruhodné. Dokázal zachytit křehkost dětské duše, zmatenost a bloudění v období dospívání, pochybnosti a chybování dospělých, vyrovnanost stáří. Z čeho autor ve svém věku a době čerpal tak rozsáhlé a hluboké znalosti o lidské duši ve všech jejích životních etapách, je mi trochu záhadou. Hlavně mě opakovaně překvapovaly znalosti ženského pohledu na svět.
S některými pocity a jednáními postav jsem se nedokázala ztotožnit, ale většině postav jsem rozuměla. Občas těch vnitřních bojů na mě bylo ale moc, autor se vyžíval v rozsáhlém popisu pocitů a pohnutek, to mě pak kniha trochu přestala bavit.
Líbila se mi osudovost - že někteří lidé k sobě patří, přestože jsou naprosto rozdílní. A v jedné části knihy mě pořád napadalo, že kdyby spolu lidé více otevřeně a upřímně komunikovali, vyřešila by se spousta problémů.
Kniha se nečte úplně sama a s lehkostí (četla jsem ji poměrně dlouho), ale je v ní spousta podnětných myšlenek, takže bych ji doporučila těm, kdo jsou ochotní číst pomaleji a přemýšlet :-)

Vojslava
12.04.2020 4 z 5

Docela zvláštní román, od kterého jsem, pravda, čekala něco úplně jiného, ale jako literární experiment (jak jsem se dočetla na záložce) to také hodnotím jako velmi zajímavý pokus o hlubinný psychologický román. Na téma prolínání a doplňování mužského a ženského principu a vztahu mezi profánním a duchovním/náboženským jsem četla málo opravdu beletristických děl, ale toto mne dost zaujalo. A varování: opravdu se to čte těžko a pomalu... :-)


lusila
25.06.2013 5 z 5

Musím povedať, že sa nečudujem, že táto kniha sa stretla s odporom kritikov a neodporúčali ju čítať ženám. Lawrence predbehol dobu a ešte opovážlivo vyjadroval priamo názory cez postavy žien. Dokázal však geniálne nazrieť do duše svojich hlavných hrdiniek.

HTO
13.11.2011 5 z 5

Nezapomenu na odpoledne, v němž jsem četl první část Duhy – Lydie a Tom a jejich vztah, v němž se mysticky spojují jejich city, jejich těla, a jejich domov: v tom popisu byla syrová – a o to něžnější – pulsace toho, čeho málokdo dosáhne. Číst tuto knihu skvěle přeloženou Kateřinou Hilskou není jen jako dívat se na oblouk duhy – je to jako jít podle duhy až k hrnci duchovního zlata.