Dračí křídlo

Dračí křídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34968/brana-smrti-draci-kridlo-34968.jpg 4 32 7

Brána smrti série

1. díl >

V Arianu, Říši Oblohy, lidé, elfové i trpaslíci bojují o kontrolu nad drahocennou vodou – překonávajíce vzdálenosti ve svém světě pomocí elfské magie nebo na zádech obrovských draků. Ale brzy je struktura tohoto křehkého světa narušena působením velikého magického tlaku. Nájemný vrah je najat, aby zabil královského prince – a to králem samotným. Trpaslík zamýšlí změnit víru svého lidu a vést ho do rebelie. A temný čaroděj usiluje o uskutečnění svého plánu na ovládnutí celého Arianu – plánu, jehož dosah přesahuje Říši Oblohy a míří až do samotné Brány smrti. Před dávnými věky mágové, nemající ve své moci sobě rovné, rozdělili svět do čtyř říší – říše Oblohy, Kamene, Ohně a Vody – a pak zmizeli. Po čase se mágové naučili pracovat s kouzelnými formulemi, které však platily pouze v říši, kde žili, a ostatní magie upadla v zapomenutí. V současné době je pouze několik těch, kdo přežili Labyrint a prošli Branou smrti, kteří vědí o existenci všech čtyř říší – i když ještě nerozluštili tajemství jejich rozděleného světa…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Dragon Wing , 1990


více info...

Přidat komentář

protokol
02.06.2020 odpad!

toto je fakt sila . prvá kniha s ktorej mi bolo až fyzicky nevolno miestami sa snažili byť autori originálny a výsledok bol otras najme čo sa trpasličej ríše tíkalo . no a tie dračie lode no to bol len total otras. nechápem kde zohnali portské víno keď nikde nepestujú vinič a nemajú vodu na pitie nie to ešte na víno no a takích nezdarv tam je viac chcel som to celé prečítať ale nedalo sa . málem som sa stoho poblil .

giraffe
01.12.2019 5 z 5

Dokonale propletené osudy a perfektně vykreslené charaktery.


Karča.K
22.10.2019

Mistrovská fantasy literatura, být Georgem R. R. Martinem, tak jsem studem červená jak zadnice paviána a nevycházím z domu.

Dankra
24.02.2019 2 z 5

Asi nebudu pokračovat v dalších dílech. Dana

ikkaku
22.01.2018 5 z 5

Trochu kostrbatý a zdlouhavý úvod představující spoustu hrdinů a originální, ne úplně snadno pochopitelný svět může odradit, ale byla by to škoda.
Podle mého názoru nejlepší fantasy od Tolkiena (a ano, včetně Písně ledu a ohně)

Jacck
23.07.2017 5 z 5

Nehodnotím první knihu, ale celou sedmidílnou sérii. Dle mého je to jeden z vrcholů fantasy žánru, odehrávající se v originálním univerzu bez klasických klišé. Kdysi světu vládly 2 mocné rasy - Sartani a Patryni. Při jakési magické katastrofě před tisíci lety svět potkala magická apokalypsa, která svět rozštěpila do říší vzduchu, vody, ohně a země. Sartani Patryny uvěznili do Labyrintu, což je smrtíci magické bludiště. Haplovi se podaří uprchnout a postupně začně odhalovat, co přesně se v minulosti stalo. Ukáže se, že věci nejsou takové, jaké se na první pohled zdály.

parxel
17.10.2016 5 z 5

Jedná se o úvodní část sedmidílné série. Příběh začíná tím, že král Štěpán najme vraha Hugha Ruku, aby odvedl jeho syna prince Zmara, zavraždil ho a vše nastražil tak, aby to vypadalo, že ho zabili elfové. Ve vzduchu se tak hned od počátku vznáší veliký otazník a když se k této skupince přidá princův komorník Alfréd, tak přibude další.

Paralelně k tomu sledujete příběh trpaslíka Limbeka, který je takovým netypickým zástupcem svého druhu. Velmi rád klade otázku "Proč?", čímž přivádí své vůdce k nejedné bezesné noci. A když se poté co je potrestán vrátí a přivede si sebou živého boha, který bohem vůbec není, začnou problémy.

Na pozadí toho všeho vystupuje jako jakýsi hlas z povzdálí tajemný pán Nexu. Ten dal za úkol patrynovi Haplovi, aby prozkoumal říši vzduchu a zasel do ní chaos. Haplo je totiž zástupcem jednoho ze dvou znepřátelelených rodů, kteří ovládli nejvyšší stupeň magie a nakonec byli svými protivníky sartany přemoženi a uvězněni v Labyrintu.

Hodnocení: I přes poměrně rozvláčný úvod, kdy máte pocti, že se skoro nic neděje, svedou nakonec vlákna osudu výše zmiňované postavy dohromady a vše do sebe pěkně zapadne. Závěr se pak nese v poměrně hutné komorní atmosféře, ve které je velmi obtížné předvídat, jak vše nakonec dopadne a kdo přežije. Původně jsme chtěl dát 3 hvězdy, ale finále vše zvrátilo. Dávám plný počet hvězd a těším se na další díl.

Autoři knihy

Tracy Hickman
americká, 1955
Margaret Weis
americká, 1948

Kniha Dračí křídlo je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce61x
Chystám se číst27x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x