Brána jazykem otvíraná, aneb, O češtině světové

Brána jazykem otvíraná, aneb, O češtině světové https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107953/brana-jazykem-otvirana-aneb-o-cestine-svetove-107953.jpg 5 3 4

Úvahy a eseje o krásách a jedinečnosti češtiny v kontextu evropských a světových jazyků. Významný český slavista a baltista, který působil od roku 1963 jako univerzitní profesor v anglofonních zemích, popisuje v 99 jazykových sloupcích, jež nazývá „rozmluvami“, nejen zvláštnosti češtiny oproti slovanským jazykům či angličtině, ale seznamuje i s úsilím ukrajinských, běloruských či islandských jazykovědců o čistotu jejich jazyků. Některé rozmluvy se věnují opomíjeným jazykovědným průkopníkům, jako například Václavu Janu Rosovi (1621–1689), Ondrovi Łysohorskému (vl. jm. Erwin Goj, 1905–1989) či Františku Skorynovi. Protože stati vznikaly během třiceti let a některá jejich témata se občas opakují, jsou provázány odkazy uvnitř textu jedné stati na číslo jiné rozmluvy.... celý text

Přidat komentář

Pablo70
14.09.2020 5 z 5

Je to úžasná kniha! A navýsost aktuální, 16 let po svém vydání: "Boj, který dnes vedeme, je boj, jehož výsledek bude rozhodovat o duchovním přežití lidstva. My Evropané musíme mít stále na paměti, že s naším příchodem do obou Amerik i do Austrálie započal na těchto kontinentech nepřetržitý proces úpadku, vedoucí ve svých důsledcích k zániku několika set tamějších jazyků i kultur, a že tento neblahý proces pokračuje dodnes. ... Toto pochmurné evropské panorama, plnící hroby našich spoluevropských kultur a jazyků, varuje, že jsme na pokraji propasti naší vlastní civilizace. Zbývá nám ještě naděje?
Naděje je utajena - čekajíc na své objevení - v nekonečném utrpení 300 miliónů Evropanů, kteří se osvobozují z hrůz komunistické tyranie. ... (Tato) zkušenost... zcela minula západní Spoluevropany. Tehdy a jen tehdy, budou-li se i Západoevropané touto těžce vykoupenou zkušeností řídit, vezmou si ji za svou, dostane i ono utrpení svůj pozitivní rozměr, svoji vlastní, pozitivní budoucnost. ... Lidské tragédie Evropy posledního desetiletí ... jsou výsledkem nezájmu o základní duchovní hodnoty, o základní principy skutečné, tj. niterně lidské, duchovní ekologie. Je to nezájem, na němž nese komunistický Východ i kapitalistický Západ stejnou vinu."
Pokud se podíváme na dnešní dění v USA a západní Evropě, vidíme, že k žádnému takovému pochopení ještě nedošlo. Zdá se, že si západní svět vč. Spojených států musí prožít svá vlastní "padesátá léta".
Citováno z kapitoly 60. Za obrodu Evropy a její duše.
Pane profesore, díky!

Miloš333
22.09.2018 5 z 5

Měl jsem možnost s panem profesorem několikrát hovořit osobně. Tato kniha je stejně obsažná a elegantní, jako byl on sám. R.I.P., George Jiří...


w3s
01.08.2013

Tato kniha se snaží sdílet se čtenářem pouť oním čarovným prostředím, které se nazývá jazyk a které nabízí onu osvobuzující a omlazující sílu. Právě toto sdílení na každé zastávce cestou kolem světa ukazuje, že jazyk ve své nedozírné proměnlivosti je ten pravý klid, je klíč k našemu šťastnému a poklidnému žití.

umbra
13.03.2013 5 z 5

(Nejen) o češtině ze všech možných úhlů pohledu. Kniha plná neocenitelných informací a zajímavých úvah. Doporučuji každému, kdo má rád češtinu nebo studuje cizí jazyky.