Brána bez dveří

Brána bez dveří https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137451/bmid_brana-bez-dveri-0lJ-137451.png 5 11 3

Brána bez dveří, čínsky Wumenguan, sinojaponsky Mumokan, je nejznámější sbírka čínských zenových kóanů. Autorem sbírky byl mnich a učitel Wumen (1183-1260). Sbírka sestává ze 48 „případů“ s autorovým často paradoxním nebo ironickým komentářem a závěrečným čtyřverším, gáthou. Kóany jsou jednoduché záznamy promluv a jednání učitelů a žáků, mistrů a jejich rivalů. Pointy promluv jsou často v otázce a odpovědi, ale i v odmlce, nebo jen v gestu. Pointy svou paradoxní otevřeností prolamují logiku a konvenci očekávaného jednání a předsudečného poznání. Ústně tradované kóany nezprostředkovávaly žádná moudra ani principy, jak to činily především konfuciánské, ale do značné míry i taoistické příběhy, na které čínští buddhisté navazovali; byl to psychologický nástroj, kterým učitel opakovaně naváděl žáka nebo protivníka do jisté duchovní a mentální situace, ze které nebylo jiného východiska než vyjít z myslitelného a rozumného. Pro nás jsou ovšem kóany i něčím, co přesahuje jejich původní účel a smysl. Můžeme je číst i jako nejryzejší odkaz k onomu nesmírně bohatému celku zenového a zenem inspirovaného textu s jeho mytologickými a magickými prvky s lidovou religiozitou. Tak se v kóanech ozývá echo starších čínských předbudhistických šamanistických technik čistoty a exorcismu.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Maxima
Originální název:

Wumenguan


více info...

Přidat komentář

Unitarcha
16.03.2021 5 z 5

Pustit se do studia kóanů je vždy náročné. Člověk si přečte krátký "případ", nakrčí obočí, přečte ho znovu a zavrtí bezmocně hlavou. Po usilovném přemýšlení začne svítat jiskřička pochopení a na tváři se rozlije lehký úsměv, jako když Kášjapa přijímal květinu od Buddhy. Jenže potom si člověk přečte Wumenův komentář a zkormoutí se. Buddha mu najednou onu květinu mrštil do ksichtu a návdavkem mu vlepil facku. Nu což. Třeba z toho nakonec vzejde něco dobrého. Pohlavky jsou, koneckonců, pevnou součástí zenové praxe.

Pablo70
16.09.2020 5 z 5

Dva mniši se dohadovali o vlajce na střeše chrámu, která se třepotala ve větru.
Jeden řekl: Vlajka se pohybuje.
Druhý řekl: To vítr se pohybuje.
Šestý patriarcha řekl: Není to ani vítr, ani vlajka, co se pohybuje, je to vaše mysl, která se pohybuje.
Oba mniši strnuli hrůzou.

Tohle je sbírka zenových příběhů a koanů. Nemyslete si, že je vyluštíte a všechny pochopíte. Ostatně Wu-men k této příhodě napsal:

Vítr, vlajka, mysl se pohybují -
vše je tentýž klam.
Věděli jen, jak otevřít svá ústa,
nevěděli však, že upadli do tlachání.

Na této vzácné knize jsou nejcennější komentáře Róšiho Roberta Aitkena, které vám odhalí mnoho ze zenu i ze života. Naleznete zde výklad historických souvislostí, informace o protagonistech příběhů a nahlédnete do základů buddhismu. Budete se muset pokusit odhalit skryté možnosti svého myšlení, které je vám vlastní. Ucítíte, že váš rozum je zahnán do kouta a zoufale se snaží vyhlédnout "ven", ucítíte, že nechápete a uvědomíte si své vlastní hranice, které byste měli zdolat, přeskočit a popřít, jak to právě dokáže koan, který není slovem, ale performancí.
Tato kniha je dobrá ke studiu.


CruSoe_028
08.12.2012

Přečtení 48 případů s komentáři Mistra a překladatele a pokus o jejich pochopení je krásnou výzvou.

Štítky knihy

zen buddhismus čínská literatura kóany čínská filozofie

Autorovy knížky

Wumen Huikai
čínská, 1183 - 1260
2007  93%Brána bez dveří

Kniha Brána bez dveří je v

Právě čtených2x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst20x
Chci si koupit14x