Boží Syn z Nazareta - Ježíš v novozákonních spisech

Boží Syn z Nazareta - Ježíš v novozákonních spisech https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434590/bmid_bozi-syn-z-nazareta-jezis-v-novozak-jrc-434590.jpg 5 2 1

Základní dílo současné christologie. Křesťané vyznávají nejen to, že Ježíš je pravý Bůh, ale i že je pravý člověk. Jedno nelze používat jako argument proti druhému. Vyznávání pravého lidství Božího Syna je zkušebním kamenem, hnací silou a jádrem křesťanské víry stejně jako vyznávání pravého božství Ježíše jakožto člověka. Rozsahem i obsahem unikátní kniha německého teologa vznikla na základě série článků pro ekumenicky zaměřený časopis „Christ in der Gegenwart“ („Křesťan v současnosti“), která měla široký ohlas.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Der Gottessohn aus Nazareth: Das Menschsein Jesu im Neuen Testament , 2006


více info...

Přidat komentář

Matematicka
19.01.2021 5 z 5

Nakladatelství Vyšehrad jistě patří velký dík za odvahu přiblížit dílo výborného německého teologa Thomase Södinga českým čtenářům.
Překlad takového díla je vždy velice náročný. Helena Medková se ho zhostila poměrně dobře. Cca v první třetině knihy mě rušilo, že překládá biblické texty, aniž by uváděla, o jaký jde překlad a ve vysvětlivkách vysvětluje i to, co je čtenářům teologické literatury obecně známé. Dále v textu už tyto "vysvětlivky" naopak zcela mizí a cituje už výhradně z ČEP, příp. z Bible kralické. Tam, kde jde o výrazný rozdíl, překládá některý z německých překladů. Takhle to mohlo být od začátku knihy. Taky mě překvapilo používání pojmů typu "hebrejská Bible" místo u nás obvyklého "Starý zákon", kde jsem musela vždy chvíli přemýšlet, co je tím myšleno. Ale je možné, že to jsou spíš moje neznalosti.
Kniha vůbec není "nudnou teologií", která by se života netýkala - spíše naopak - jak pěkně dokládá např. tento úryvek:

"Oním vyvýšeným je a zůstává Ježíš. Jeho velikonočnímu prohlášení před učedníky předchází malé gesto, z něhož je zřejmá identita zmrtvýchvstalého s tím Ježíšem, o jehož životě a smrti vyprávěl Matouš. Učedníci, kteří ho na hoře v Galileji vidí, pochybují. Ale Ježíš se od nich neodvrací, přistupuje k nim a oslovuje je. Veškerá jeho „plná moc“ je čistá láska. A jeho láska je plná síly. Kdo toto pozná, má účast na velikonočním tajemství; kdo v to uvěří, je Ježíši tak blízko jako jeho učedníci a cítí svoje vlastní poslání."

Štítky knihy

Ježíš Kristus biblické citáty ukřižování Nový zákon zmrtvýchvstání

Autorovy knížky

Thomas Söding
německá, 1956
2020  100%Boží Syn z Nazareta - Ježíš v novozákonních spisech

Kniha Boží Syn z Nazareta - Ježíš v novozákonních spisech je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x