Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers

Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511111/bmid_bozi-pribehy-aneb-biblicke-bizary-o-63ecf87522e2b.jpg 4 24 7

Ty nejujetější příběhy z Bible očima farářů-influencerů. Věděli jste, že Noe si občas rád přihnul a vytuhnul tak, jak ho pán Bůh stvořil? Že Ónan vůbec neonanoval? Nebo že Hospodin dovolil satanovi, aby si z chudáka Jóba udělal rohožku? Jak vidno, pořádné bizáry nejsou jen výsadou moderní doby a internetu – Bible jich je plná. Všechny ty vraždy, čuňačiny a podivnosti ale mají i překvapivý přesah do současnosti. Poznejte je z různých úhlů a popřemýšlejte nad nimi s dvojicí nejpopulárnějších českých farářů!... celý text

Přidat komentář

Rilian
22.03.2024 3 z 5

Kniha vychází ze známého youtube kanálu a pro mě osobně byla určitě přínosem, protože při učení preferuji psaný text.
Osobně jsem se s autory knih setkal osobně. Jsou to velice sympatičtí mladí faráři a jejich styl i výklad Písma může k víře přivést hodně mladých lidí, a to je dobře. Já jsem se k víře dostal skrze akademický zájem během vysokoškolského studia, a proto kniha není primárně určena pro mě, ale své čtenáře si určitě najde.
Celkově tedy knihu doporučuji pro všechny čtenáře, které zajímá víra a studium Bible. Kniha se mi líbila, ačkoliv se ne vždy plně ztotožňuji s dle mého názoru přílišným liberalismem autorů. Kupříkladu nemám rád, když kdokoliv užívá ve své argumentaci obrat "kdyby Ježíš žil, určitě by...". Nevíme, jestli by Ježíš podporoval práva homosexuálů. Víme jenom, že se zastával trpících, chudých a opovrhovaných, nicméně užívání takových vět by si každá strana mohla Ježíše velice rychle zprivatizovat.

kikies
13.11.2023 1 z 5

Jako o co tady vlastně jde? Když vidím to množství pozitivních hodnocení, tak si říkám, že jsem nejspíš něco nepochopila! Ale budiž, možná tomu tak je, netvrdím, že ne. Předně, jsem ateista, Bibli znám jen jako pár hesel z dějin literatury, možná ještě nějaké dětské zpracování biblických příběhů, takže detaily určitě ne. Ale nějak mi uniká, co bylo cílem tohoto díla.... přiblížit Bibli mladým? Ateistům? Odlehčit na první pohled staromódní a nudná témata a oživit studium těm, co se hledají? Nebo jen pobavit ty, co už jsou v obraze? Za mě je provedení nešťastné, k biblické tematice se to nehodí, možná ji to docela degraduje. Vypíchnout z tak starého textu jen "prasárny"? Proč? Fakt mi tady něco zásadního zřejmě uniklo... klidně po mně hoďte kamenem, ale nelíbilo se mi to. A jako milovníka literatury s úctou i k té nejstarší tvorbě mě to možná i trochu odradilo od jakéhokoli dalšího studia Bible. Ta jedna hvězdička je za snahu o zasazení zvolených kapitol do kontextu doby, to byl asi jediný přínos, který jsem si z toho odnesla.


keselylenka
23.10.2023 2 z 5

Bohužel, za mě to nefungovalo.

Ignis
23.07.2023 5 z 5

Dostala jsem více méně to, co jsem čekala, zvláštní historky z Bible spolu s vysvětlením, co tím asi bylo myšleno, celé podané čtivou formou.

HerrPilot
24.06.2023 4 z 5

Do nynějška jsem měl kapku problém s tím, jak některá kázání, která jsem vyslechl coby malý Pilůtek i kapku větší Pilot, byla rigidní, stejně tak i příběhy z Bible, o kterých jsem se jako pomenší učil. Jakoby všichni tak kapku tancovali kolem, buďte poslušňoučcí, dávejte kostýlku desátek, usměváčkujte se na sebe, šuky šuk až po svatbě (ale kluci! nejlépe nemít u toho potěšení! jenom napustit a vytáhnout! jediný bod G k hledání je GOD), Bůh vám za to otevře brány královstvíčka nad obláčky.

To tady Men In Black nemají problém mluvit o předkožkách, dvojitém incestu, potenciálním znásilnění nezletilých dívek (Lote, ty parchante, volám Klusáka!!), potěšení ze sexu a erotiky nebo o Bohu, který je schopen nechat vyhladit i celé kmeny. Otevřeně říkají, že Bible není jenom o fajn věcích, že jenom úsměvy a metaforickým cucáním farářových barokních ozdob se do nebe člověk nedostane (dokonce v jednom místě hereticky zmiňují ateisty opravdovější než křesťany, natěšené na nebe).
Knížka se mi tím pádem líbila. No a samozřejmě sem tam nějaký ten vtípek či popkulturní narážka mé hodnocení taky nesrazí...

... co je ovšem srazí o jednu hvězdu jsou prakticky neustálé nepříliš subtilní narážky na politickou situaci, od Liliputina až po nejznámějšího československého hnízdila. Nic proti tomu, je fajn, že chlapci mají podobné názory, pecka, bouchám absinth na oslavu a pentagram roztáčím jako DJ vinyl, nicméně po chvíli už mi ty přímé narážky začaly kapku vadit. Ne proto, že páni jsou v taláru, nýbrž proto, že jich na mé gusto bylo trochu moc. Kdyby byly aspoň o něco vynalézavější...

Ale i tak to byla skvělá četba, poprvé jsem se u popularizačního rozboru biblických textů cítil jako člověk 21. století (což samozřejmě může v souvislosti s vírou znít jako učebnicový oxymoron z maturitního testu, ale co už, žíly si kvůli tomu neotevřu).

Ctenar1202
29.04.2023 5 z 5

Znáte Karla Müllera a Jakuba Helebranta? Že ne? Škoda. Jsou to dva faráři Českobratrské církve evangelické. Já je poprvé zaregistrovala na YouTube, kde vystupují jako Pastoral Brothers. Svým výkladem Bible chtějí lidem ukázat, že církev není zakonzervovaná v minulosti a rádi by ji přiblížili i ateistům, kteří se s Biblí dosud nesetkali a nebo se jí vyhýbají. Představují nám, že i v Bibli jsou příběhy plné bizarností a snaží se nám je vysvětlit, pochopit a to velice zábavnou a humornou formou. Na konci téměř každého příběhu máte QR kód, který vám spustí video a vy se tak dozvíte ještě víc informací. 

Myslím si, že na trhu chyběla literatura podobného formátu, protože já, ač jsem ateista, tak mě čtení velice bavilo. Některé příběhy bylo složitější pochopit přes velké množství různých biblických postav, ale když to shrnu jako celek, vznikla velice povedená publikace.

Jane2016
22.04.2023 5 z 5

Nejujetější příběhy z Bible očima farářů, no řekněte, může si člověk tuhle knihu nechat ujít? Já jednoznačně říkám, že ne. O autorech jsem slyšela nedávno v souvislosti s Martinou Viktorií Kopeckou. Od této autorky jsem četla knihu Deník farářky, kterou Vám taktéž musím velmi vřele doporučit.

A kniha Boží příběhy aneb biblické bizáry pro mě byla příjemným čtením. Nejenže jsem se u čtení několikrát smála nahlas, ale zase jsem si o něco rozšířila obzory. Myslím, že přesně taková literatura na české knižní scéně chyběla. Někdo, kdo mladším generacím ukáže, že jsou dveře, do kterých se nemusíme bát vstoupit.

Autoři ještě v minulosti napsali knihu s názvem Boží kniha aneb pastoral brothers. Která například pojednává o tom, jak Karel s Jakubem vnímají Desatero. Čili tuto knihu a recenzi na ni brzy čekejte na mém profilu!

Sečteno podtrženo, knihu Vám musím rozhodně doporučit všema deseti. Ať už jste věřící, či nikoliv!

Štítky knihy

příběhy Bible biblické postavy

Autoři knihy

Karel Müller
česká, 1992
Jakub Helebrant
česká, 1988

Kniha Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce17x
Chystám se číst33x
Chci si koupit10x