Boží pěst

Boží pěst https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120377/bozi-pest-120377.jpg 4 511 70

Forsyth ve svém napínavém románu neobyčejně živě líčí svět vysoké politiky, mezinárodní špionáže i vojenského velení, ale hlavně se soustřeďuje na barvité osudy několika velmi rozdílných hrdinů, které zvláštním způsobem spojí kuvajtská krize. To, co zažijí, v nás znovu vyvolá prastarou otázku: Může jediný člověk změnit chod dějin? Odpověď možná najdeme právě na stránkách Boží pěsti.... celý text

Literatura světová Válečné Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The First of God , 1994


více info...

Přidat komentář

borsalino_csfd
15.04.2024 5 z 5

Tentokrát FF vystřihl román využívající historickou událost války v Perském zálivu počátkem devadesátých let. Protože jsem přečetl několik dokumentárních knih o Blízkém východě, Izraeli, Mosadu, byla pro mě tato kniha učiněná lahůdka. Mistrovské je hlavně prolínání skutečnosti a fikce a současně tak, že je příběh stále realistický a přitom nebezpečně čtivý = v tom je tedy FF nedostižný.

zaz
27.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Žáci a studenti číst musí, později není čas, pak senioři opět vezmou knihu na milost a mnozí nachází v autorech přátelé. Žánr slavného autora F. Forsyth je nezapomenutelná jízda. Otvírá dveře tajných služeb, knihu doporučuji.
Nevím jak hoho, ale ve mně vzbuzuje zvědavost a chci pátrat po informacích aktuálních . /např. ABJ Jan Schneider Na Ukrajině jde jen o byznys, naznačil šéf CIA/. Tak nějak naivně si přeji, aby někdy šlo i o lidi...
Autora si řadím mezi oblíbené.


Pavla10
23.02.2024 1 z 5

Opravdu jsem se snažila. Od tohoto spisovatele již druhá kniha odložená a již se k němu vracet nebudu.

marco026
05.02.2024 4 z 5

"Politici si hrozně rádi hrají na vojáky, ale nesnášejí, když se s nimi mluví vojenským jazykem."

Saddám Husajn zaútočil v roku 1990 na Kuvajt, no západ sa rozhodol nenechať toto počínanie bez odozvy. Zatiaľ čo sa tajné služby snažili zistiť všetko o tomto nebezpečnom nepriateľovi, tak zároveň prebiehali prípravy na obrovskú vojenskú operáciu. Román Fredericka Forsytha popisuje priebeh vojny, ale tiež snahu spojencov odhaliť Saddámovu tajnú zbraň.

Dôvodom prečo je toto dielo také vynikajúce je detailný popis konfliktu (vojenské prípravy, špionáž, získavanie informácií, činnosť tajných služieb). Problém sú však niektoré pasáže, ktoré mi pripadali popisované až príliš do podrobností a knihu som pár krát musel odložiť, aby som sa neskôr k nej vrátil. Niekde mi to však nevadilo, pretože napríklad časť deja venujúca sa činnosti Mosadu je priam vynikajúca. Popis získavania informácií prostredníctvom členov tejto tajnej služby je asi to najpútavejšie, čo kniha ponúka. Rovnako dobre spracovaná je tiež špionáž Mika Martina v Kuvajte a neskôr v Iraku. Okrem toho sa na čas zapojí aj do odbojovej činnosti. Celkovo táto postava je asi najvýraznejšia v deji a pritom je tu ich toľko, že na niektoré mená si už ani nespomeniem. Podľa môjho názoru ide o príliš dlhú k knihu s množstvom pre mňa zbytočných detailov, ktoré niekto kto sa v podobných veciach vyžíva určite docení viac ako ja.

Koniec Boží pěsti mohol byť napriek tomu trochu dlhší, pretože okrem uzavretia dejovej linky Mika Martina a Jericha sa toho o konci konfliktu moc nedozvieme. Napriek tomu ide o veľmi dobrý vojnový román.

Radimka
23.06.2023 5 z 5

Už chápu nadšení spousty lidí pro Forsytha. Velká pecka o válce v Zálivu psaná zvláštním skoro dokumentárním stylem, který úplně potlačil fikci a já jsem uvěřila všemu, co je psáno. Ani na minutu jsem se nenudila a konečně pochopila rozdíl mezi Írákem a Íránem. Fakt bomba.

stanislava9718
12.06.2023

Další špionážní román z pera mistra Forsytha, tentokrát z regionu Blízkého východu - Iráku, kolečko zapadlo ke kolečku a bylo z toho válka.

Nofar197
09.06.2023 5 z 5

Nejlepší Forsyth. Napínavé až do konce - rozhodně bych nečekala, či identita se skrývá za tajemným Jerichem.

0kozel
13.05.2023 4 z 5

Je to pěkně propracovaný a zamotaný román, především z prostředí tajných služeb. Je to napsané takovou formou, že jsem měl pocit, že čtu podrobnou reportáž nebo naučnou literaturu o válce v zálivu. Trochu mě překvapilo závěrečné odhalení iráckého informátora, celou dobu jsem podezíral někoho jiného. Škoda, že je ve vydání z roku 1994 tolik chyb a překlepů.

JanusRay
25.04.2023

při čtení knihy, nebo jejím poslechu v audioverzi, si musí štenář/posluchač, neustále uvědomovat, že čte/poslouchá román. Autor zvolil záměrně popisnou, až reportážní formu, kdy do zpravodajsky dostatečně pokrytého konfliktu umístil své postavy a fikce. Proto je děj tolik popisný aby se rozdíl co nejvíce zastřel. Kdo hledá jednoduchou akci nechť se knize vyhne.

DzordanoChruno
28.02.2023 1 z 5

Knihu odkladám nedočítanú, nebaví ma dozvedieť sa, aké odznaky mal dedko jednej z mnohých postáv knihy pripnuté na čapici v pri posedení v klube dôchodcov. Forsyth tu bol evidentne platený od normostrany.

kopeceli
11.10.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu při práci. Ani jsem si nevšimla, jak běží čas, to se mi to pracovalo... Všechno ostatní bylo řečeno v komentářích pode mnou. Někdo nadšení, někdo má pocit, že je kniha zdlouhavá. Pravdu mají oba druhy komentářů, nicméně jakmile se zaposloucháte nebo začtete, pak je to jedno, protože už se vezete na vlně kuvajtské krize a nedáte pokoj, dokud nejste na konci. Za mne hodně dobré a jsem ráda za ten tip na dobrou knihu.

animovanej medv
05.09.2022 5 z 5

Podle mě jedna z Forsytových nejlepších. Možná právě proto si Mika ještě pijdol v dalších knihách...

heavy66
11.08.2022 5 z 5

Jak populární spisovatelé ovlivňují světovou politiku?
George Bush ml. si, po první válce v Zálivu, přečetl Boží pěst a zjistil, že Saddam skutečně vlastní jaderné zbraně!
Po zvolení prezidentem seznámil se svými objevy ostatní, méně sečtělé členy americké administrativy, a zahájil druhý preventivní útok na Irák. Nenalezení jaderného arzenálu se svedlo na špatnou práci tajných služeb. Frederick Forsyth se vymlouval, že si vše vymyslel...

trudoš
05.01.2022 4 z 5

Frederick Forsyth povedeně líčí počátek války v Perském zálivu, jen mu nedokážu zcela odpustit černobílé vidění celého konfliktu, třebaže se občas snaží odůvodnit jednání toho kterého Araba – jenže i tak na to nahlíží okem Evropana a kvůli tomu automaticky vyznívají jako pomýlené hodnoty jiných zemí, než těch, které „kopaly“ za koalici osmadvaceti států. Jinak ale spokojenost, máte-li chuť na plnohodnotný válečný thriller, s Boží pěstí nemůžete udělat chybu. Ačkoli se autor občas až únavně rozepisuje ohledně minulosti hlavních i vedlejších postav a k podstatě zápletky se román dobere až v polovině, pořád má vyprávění nenapodobitelný drajv, kdy pod přílivem vojenských, historických či špionážních informací graduje i samotný děj. Osobně se mi nejvíce líbila rekapitulace prvních dnů války a vojenských leteckých operací, protože za vším jsou vidět lidé a jen okoralé duše nedokážou cítit zmar ze ztrát na životech. Závěrečná operace Izraelců je pak docela zábavnou tečkou za celým příběhem.

anonymní.Ilja
27.12.2021 5 z 5

Román napsaný tak, že klidně věříte, že je do posledního písmene pravdivý (přestože víte, že není), a toužíte vědět, co vše pravda není, protože se chcete dozvědět, že téměř všechno pravda je. Ale to se asi nedozvíme.

Příběh plný nespočtu postav, ve kterých se ale nemáte vůbec problém orientovat, plný napětí, akce a úžasné atmosféry. Dlouhé roky mne nic nevzalo tak moc, abych za 3 dny přečetl 656 stran nesnadného textu. Znovu ve mně zažehl čtenářskou vášeň, když sem s touto knihou trávil se zatajeným dechem doslova každou volnou chvilku a spánek s jídlem považoval za nevhodné vyrušení.

Zdekat
22.12.2021 4 z 5

Popis důležité práce tajných služeb před zahájením skutečných bojových operací, někdy až hodně faktografický. Začátek knihy je obzvlášť zdlouhavý, ale díky detailnímu popisu prostředí si čtenář hlavní fiktivní dějové linky užije skutečně do hloubky. Není to ale žádná odpočinková literatura.

Víťa89
04.12.2021 4 z 5

Tak trochu jiný James Bond. Kniha vás vtáhne do velice zajímavého světa tajných služeb. Popis je skutečně precizní a veškeré techniky tajných služeb jsou popsány do nejmenších podrobností. Ačkoliv se jedná o fikci, kniha působí dojmem že čtete knihu o skutečných událostech z války v zálivu.

Eldar80
28.08.2021 4 z 5

Tenhle druh literatury běžně nečtu a tak to asi nedokážu ocenit. Začátek je napsaný jako historický dokument o Válce v Zálivu (1990 – 1991). Literatura faktu se střídá se začínajícím příběhem. Začíná to VELMI pozvolna.
Na čtení je to trochu náročnější. Dost informací se objevuje hned na začátku a pak stylem psaní. Je třeba to číst souvisle, protože se tam objevují postavy na několika stránkách, aby se náhle objevily třeba po 40.
Mě naštěstí pomalý nástup děje nevadil. Časem vyvstane jedna hlavní dějová linie s několika souběžnými. Některé k sobě mají blízko a jiné se nachází zcela jinde. Někdy se postavy některých linií těsně minou.
Při čtení jsem si vyhledával všechnu uvedenou bojovou techniku. Škoda, že ne u všeho byly uvedeny přesné typy. Co šlo jsem se pokusil vyhledat na mapě, abych věděl, kde přesně se to odehrává. Tady asi selhal přepis z arabštiny do angličtiny, protože jsem spoustu míst nedokázal najít.
Není to vyloženě popis Války v Zálivu, ale autor začlenil svůj vlastní špionážní příběh do prostředí války. Co se povedlo je, že se to mohlo skutečně stát. Pro nás by se nic nezměnilo. A že je to dostatečně zábavné.
Nedobrý dojem na mne dělá, že jsem si po přečtení uvědomil, že bych si raději přečetl skutečnou literaturu faktu o Válce v Zálivu. Tady nevím co si autor upravil a co je přesný popis historie. Ale jinak docela dobré. 80%

KnihovniceVěra
16.08.2021 3 z 5

Kniha je přecpaná postavami a fakty z oblasti letectví a války, proto mi první čtvrtina dala zabrat, než jsem se jakž takž zorientovala. Pak už děj nabral spád a docela mě bavil, i když tento žánr není můj šálek čaje. Po tomto druhu literatury o válečné historii a špionáži jsem sáhla jen díky čtenářské výzvě.

ninano
27.06.2021 4 z 5

Přestože jsem se trochu spletla, obvykle tento druh "špionážní a politické" literatury nevyhledávám, musím konstatovat, že mě kniha chytla. Forsyth prostě psát umí.