Boží muka / Trapné povídky

Boží muka / Trapné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45709/bozi-muka-trapne-povidky-45709.jpg 4 98 6

Dva soubory povídek a próz. Námětem prvého (Boží muka: Šlépěj, Lída, Hora, Milostná píseň - Lída II, Elegie - Šlépěj II; Utkvění času, Historie beze slov, Ztracená cesta, Nápis, Pokušení, Odrazy, Čekárna, Pomoc!) vznikajícího v období prvé světové války je podle autora "jednak válka a čekání zázraku, že pro nás dopadne dobře, jednak - na základě chybné diagnózy - domnělá smrtelná nemoc a tedy jaksi účtování se životem" Druhý soubor (Trapné povídky:Otcové,Tři, Helena, Na zámku, Peníze, Surovec, Košile, Uražený, Tribunál) napsaný v letech 1918-1920 je rovněž podle autora pokračováním prvého a jde v něm o "hledání snášenlivosti" a o "důraz, jak těžko je člověka soudit".... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
05.12.2023 5 z 5

Karel Čapek konfrontuje několik pohledů na jeden a týž problém, objevování mnohostrannosti a mnohovýznamnosti reality a různého výkladu subjektivní pravdy proniká do Čapkovy tvorby už v Božích mukách, jeho prvním samostatném souboru, a v Trapných povídkách. V obou těchto knihách jde autorovi o odhalování podstaty věcí a jevů, jádra, které je skryté za konvenčním příběhem, o často bolestnou analýzu lidských vztahů, o smysl existence. Karel Čapek je můj oblíbený autor, tak nemohu jinak a hodnoltím pěti hvězdičkami.

tittanie
24.11.2023

Mám moc ráda Karla Čapka. Tyhle povídky byly těžké. A asi musím napsat, že se mi líbily více Trapné povídky než Boží muka.


radusak9806
15.01.2021 2 z 5

Boží muka jsou u mne na 2 hvězdy, přestože povídky od K. Čapka mám ráda (na rozdíl od románů), tak tady to nějak nefunguje. Trapné povídky jsem až příliš dlouho četla s pocitem, tohle už jsem někdy četla, to není možný. Taky, že jo! Tehdy to dopadlo na 2 hvězdy a mé mínění o nich se za tu dobu příliš nezměnilo. Tak zase příště pane Čapku.

borsalino_csfd
31.01.2016 4 z 5

Byť jsem zvyklý na literární jazyk Karla Čapka, tak mi kniha dala nejen zabrat, ale místy jsem měl dost honičku pochopit oč jde a kam autor míří ve svých úvahách. Mnoho povídek pochází z dvacátých let při vzestupu techniky a vědy, což je dnes dost obtížně představitelné.

Weiler
15.11.2013 3 z 5

Ne to nejlepší, co jsem od Čapka četl, i když jsem dosud četl převážně prd. Boží muka jsou sbírkou se silnými lyrickými elementy a v próze mi to ne vždycky sedí... spíš nikdy. Většina příběhů mě přitom ze začátku chytla, jak ale u každé přibývalo stránek, tak mne spíše otupovala: sposuta statických a zamyšlených pasáží, jakési filozofování. Absurdní je chování některých postav, dialogy přestřelené a například v Lídě tak relativně slušnou premisu totálně rozbije náhlý a nicneříkající konec. Aby se ovšem Lída vrátila v pokračování o pár stránek dále, tentokrát totálně mimo mísu, rozebírající cokoli bylo na první povídce ještě tak půvabné. V díle se však i vyskytují povídky, nad kterými se ne úplně pozastavíte, možná jednou dvakrát, ty se čtou dobře a nenechají čtenáři v hlavě takový bordel. Povídka Na zámku je sama o sobě úplný skvost, té samotné bych s klidem napálil pět hvězdiček, obecně Trapné povídky považuji za tu lepší polovinu knihy, takže budu milosrdný a nechám hodnocení někde na průměru, lehce nad průměrem: jsou to tři hvězdičky s výrazným plusem.

WEIL
10.08.2011 4 z 5

Některé z Trapných povídek se objevují i v pozdějších Povídkách z jedné a druhé kapsy, proto je zajímavé porovnat, jak se autor za ty roky literárně změnil.

Část díla

všech 22 částí díla

Autorovy další knížky

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
1948  89%Bílá nemoc
2004  85%R.U.R.
2017  86%Válka s Mloky
2009  90%Dášeňka čili Život štěněte
2004  89%Matka

Kniha Boží muka / Trapné povídky je v

Právě čtených2x
Přečtených165x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce119x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x