První kníže

První kníže https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212186/mid_prvni-knize-212186.jpg 4 33 10

Bořivoj a Ludmila série

1. díl >

Biografický román o historicky prvním českém knížeti Bořivoji I. (853 – 889) z dynastie Přemyslovců.

Přidat komentář

Qercus
05.08.2022 odpad!

Čtení této knihy bych připodobnil cévkování ostnatým drátem. 1/3 knihy jsem čekal na světlý moment který by ospravedlnil čas strávený u této knížky. Žel větší šance byla najít celosvětový mír na dně sedmého škopku v nádražní restauraci. Nenašel jsem ani jedno a tak kniha putovala nedočtená zpět do knihovny.

Martina291086
16.01.2022 3 z 5

Já tuto knihu přečetla už podruhé a musím říct, že byť se kniha velice dobře čte, napadá mě otázka, jestli opravdu bylo nutné vylíčit Bořivoje a tohle období našich dějin takovým brutálním způsobem. Chybělo mi víc pozitivních a kladných stránek knížete i poměrů. Přece jen, nebylo vše jen špatné a kruté. A to i přesto, že dochovaných pramenů o tomto období máme žalostně málo a Bílek musel hodně popustit uzdu své fantazii. Rozhodně bych tuto knihu nedoporučila dospívajícímu čtenáři-zájemci o toto období našich dějin.


jindrich7442
29.09.2021 4 z 5

Kniha mě naprosto uchvátila. Úžasný literární styl, kde může pracovat čtenářova fantazie. Ačkoliv často rozmýšlím o době christanizace a střetu náboženství, které připouští pustit uzdu fantazii, musím ubrat jednu hvězdu za historickou nepřesnost - byť o životech Bořivoje a Ludmily toho nevíme mnoho, ale minimálně jejich stáří a stáří jejich dětí umíme od Antropologického zkoumání Emanuelem Vlčkem zařadit celkem jasně. Dokonce i Fuldská kronika je nám známa poměrně dlouho, takže i v době psaní knihy, byla jistá míra christanizace na českém území nezpochybnitelná. (viz křest 14 českých knížat v Řezně roku 845 - dokonce Bořivojův i Ludmilin křest je doložen do let, kdy se příběh knihy odehrává.

chodícírohožka
01.09.2020 1 z 5

Tak teda nevím. Jestli bylo cílem autora napsat knihu bez pořádného děje, bez jediné sympatické (nebo aspoň relativně normální) postavy, zato však plnou dost špatných bojových scén a ještě horších erotických pasáží, povedlo se mu to dokonale. Jinak se jedná o dost nepodařené dílko, které se sice dá číst (i když většinou jen s přemlouváním), ale žádný velký zážitek nepřináší. Jak jsem už řekla, děj za moc nestojí, hlavní hrdina - slavný český hrdina Bořivoj - je nesympatický ožrala, násilník, vychcánek a zbabělec, jehož jednání (stejně jako jednání ostatních postav) často nedává žádný smysl, kapitoly odehrávající se v hlavách postav jsou totálně šílené (jakože příšerné, nezajímavé a otravné)... Vědět to předem, takovouto četbu bych si odpustila.
Jediné, co jsem schopná ocenit, je výběr tématu z málo zmapovaného období naší země.

lugh
25.02.2017 4 z 5

Velmi mě zaujal způsob zpracování a posazení do poměrně zvláštní dějové roviny, autor celkem poutavým způsobem popisuje děj, vzhledem k časové ose našich dějin o které se toho mnoho neví, resp. to co je prezentováno jako oficiální historická fakta té doby jsou pouhé dohady , příběh byl čtivý, místy úsměvný, ale přesto stojí za přečtení a hlavně za zamyšlení nad naší národní historií.
Poměrně dost mě pobavilo vylíčení Bořivoje jako slabocha, opilce a oidipovským komplexem, který sílu svého kmene vybudoval na lži a zbabělosti. Jistě i když je vše pouhou čirou fikcí, člověka zamrazí, že by mohla alespoň část být nechtěně zachycenou pravdou.

kasparos
24.02.2017 1 z 5

Pro mne těžké zklamání.

shenandoah
17.01.2016 3 z 5

Že by si autor rané české dějiny idealizoval, to nemůžu říct.
Jinak mé dojmy z knihy se shodují s tím, co napsal Richie1.

Richie1
28.11.2015 3 z 5

Historický román průměrné kvality z doby přemyslovského knížete Bořivoje. Toto období není příliš známé, takže většinu popisovaného děje si autor musel vymyslet - přidržel se jen několika málo faktů, o nichž historie z kronik ví (např. spojenectví Bořivoje s moravským Svatoplukem, boj proti Východním Frankům, manželství s Ludmilou apod.).
V knize je možná zbytečně poskytnuto příliš prostoru popisům násilí a sexu (poněkud podbízivé současným čtenářům), přičemž samotné popisy bojů a akčních scén nejsou až tak povedené. Příběh má dvě dějové linky - z prostředí knížecího rodu a také z prostředí chudých vesničanů, což vcelku dobře ukazuje podobu života předkřesťanských Čechů.
Zajímavé je, že z celé knihy jsem si nedokázal oblíbit ani jednoho z hlavních hrdinů. Samotný Bořivoj je také popisován spíše jako opilec a slaboch, který pouze chytře (a často podle) využívá vhodných okamžiků k posílení své nepevné vlády.
Kniha příliš nezaujala, ale vyloženě zklamání to také nebylo. 45%

Heidrekr
04.06.2015 5 z 5

Výborný příběh zachycující život jak obyčejných lidí, tak českého knížete. Děj je sice velice jednoduchý, ale nádherným způsobem ukazuje krutost a zvrhlosti tehdejší doby, což se mi velice líbilo.

Petkon
15.08.2011 5 z 5

Autor Jiří Bílek je všeobecně znám svou badatelsko-spisovatelskou činností. V této histrorické próze z dob matně dochovaných hrdinů i událostí dokázal vystavět poutavý a napínavý příběh prvního známého panovníka v Čechách - knížete Bořivoje. Samotného hrdinu nevykresluje vůbec jednoznačně kladně. Naopak ukazuje jeho slabé stránky a složitou povahu, která se projevila často spornými rozhodnutími a zejména krutostmi včetně násilí páchané na vlastní ženě a jejího příbuzenstva.
Jednotlivé události jsou popisovány s jistou více či méně dávkovanou mírou naturalismu, v některých pasážích bude radno choulostivějším povahám i přeskakovat (?).
Román je napsán čtivě, barvitě, přímá řeč používá standartní češtinu, bez použití staročeských nebo staroslověnských výrazů.
Při četbě si čtenář udělá základní představu o nelehké a kruté době konce 9.století, o níž se nám nedochovali až na drobné zmínky v legendách prakticky žádné prameny.
Musím proto přijmout s povděkem literární a spisovatelskou imaginaci J.Bílka, který se zhostil tohoto úkolu velmi dobře, přičemž se pustil do historických končin naší uměleckou literaturou dosud nedotčených.
Těším se na pokračování knihy v podobě navazujícího románu První kněžna.