Boříkovy lapálie

Boříkovy lapálie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101184/bmid_borikovy-lapalie-UZs-101184.png 4 304 37

Bořík a spol. série

< 1. díl >

CO MÁME ZE VŠEHO NEJRADŠI? No přece LEGRACI! Boříkovy lapálie, tak jak vám je předkládáme, těšily nejednoho z vašich rodičů. Dnes nabízíme nové čtenářské generaci už čtvrté vydání. Veselá knížka příběhů školáka Boříka a jeho holešovické party baví čtenáře již téměř 40 let. Všechny jejich klukoviny a průšvihy se odehrávají nejen ve škole, ale i mimo ni a občas také doma. Ve všech situacích se ale čtyři kamarádi – Čenda, Aleš, Mirek a samozřejmě Bořík – projeví jako správní kluci. A hlavně se od srdce zasmějete a vzpomenete na vlastní bláznivé příhody, které provázejí každého kluka či holku během těch strastiplných školních let.... celý text

Přidat komentář

Monike
02.06.2023 5 z 5

Bavili jsme se jejich příběhy celá rodinka. Skvělá knížka!

marketa3815
21.01.2023 3 z 5

Pro osmiletou holku ideální audioknížka, zábavná, veselá, prý mám dát radši 6 hvězdiček. Fakt super. Pak si ovšem přečetla jako knížku a má to hrozně dlouhé kapitoly a kluci se pořád perou a hádají, takže snižuje hodnocení na 3 hvězdičky.


dájavídek
05.01.2023 5 z 5

Vtipná kniha :).

MarceD.
04.10.2022 5 z 5

V rámci čtení se synovcem jsme se pustili do Boříka. Usoudila jsem, že na Honzíkovu cestu už je synovec malý (8) a že tohle bude větší zábava. No... Byla to zábava tak akorát pro mě, mladého pána čtení nebaví. Tak jsem si s chutí přelouskla svou oblíbenou knížku.

Janizoun
23.08.2022 5 z 5

Další mé oblíbené knížky z mládí, Bořík, Marek, Aleš, Mirek, Čenda, ty kluky a knížky "žeru" ještě dnes :-) A četla jsem je i svým dětem.
Pan Vojtěch Steklač a jeho knihy jsou další má srdeční záležitost. Doporučuji dospělým i dětem. Vždyť je to fajn a krásný počteníčko :-)

katy87
03.07.2022 5 z 5

Knihy mého dětství... ten humor jsem zbožňovala. Teď v dospělosti se k nim vracím :-). "A jestli je pravda, co mi táta tvrdil, že já mám proti němu úplně senzační dětství, tak bych se chtěl vsadit, že dědeček by zase tvrdil, že táta měl úplně senzační dětství proti tomu jeho dětství, a tak by to šlo pořád dál, až úplně na začátku by byl nejspíš nějaký neandrtálec, který by ani neměl čas na lov mamuta, jelikož by od rána do večera řezal svého nezdárného syna. Což je nejspíš vývoj."

castiglione
19.01.2022 5 z 5

Dávám 5 hvězd. Za svá dětská léta strávená nad Ohníčkem spolu s Boříkem, Čendou, Mirkem a Alešem...jen ta Haraburďárna, kterou jsem jim tááák moc záviděla, mi v této knížce nesmírně chyběla.

danny_21
03.01.2022 4 z 5

Tahle partička syčáků Holešovické šlechty a jejich lapálií je prostě další srdcovkou mého dětství. Jako samotný Bořík jsem i já několikrát četl večer v posteli před spaním a představoval si, jaké by to bylo, mít partu jako ti čtyři lumpové. Slovní souboje mezi sebou, učiteli a rodiči byly přednášeny uvěřitelně a s takovým přesvědčivým humorem, že i v dospělosti mi zacukají koutky při vzpomínce na jízdu se strýcem Chrobákem, instalatérskou epizodou nebo kvokání hlavního hrdiny - 85 %

wullcann38
14.03.2021 4 z 5

Dobrá kniha.

Naďa2411
04.03.2021 5 z 5

I když je to četba pro mladé čtenáře, ráda jsem si knihu přečetla v dospělém věku. I já si díky této knize zavzpomínala na lumpárny, nástrahy na spolužáky i rodiče a hlavně na nekonečné výmluvy naservírované partou kluků z Holešovic. Snad každý z čtenářů zažil, cituji z knihy: "Číst pod lavicí se nemá, a koho přistihnu, že si pod lavicí čte, ten zůstane po škole a dostane poznámku". Dovolím si přidat druhou citaci z knihy: " Když si čtu pod dekou při baterce nějakou senzační knížku, tak bych si ji nejraději četl až do rána, jenže to nejde...." Škoda jen, že pan spisovatel nám již žádnou knihu nenapíše.

Shashlick
28.01.2021 2 z 5

Chtě nechtě, musím porovnávat s Mikulášovými patáliemi. Příběhy jsou kratší, ale děj je roztažen do několika z nich, takže paradoxně je tempo pomalejší.
Vadil mi také vztah rodičů, kde jejich hádky byly už za hranou nevinného špičkování. A když se Bořík těsně před koncem pokusil oběsit kozu, jen jsem nevěřícně kroutil hlavou.
Synkovi už ji znovu číst nebudu a poputuje dál.

MrKrahujec
28.10.2020 5 z 5

V tomto případě (a nejen v tomto, vztáhl bych to na celou Boříkovskou sérii) silně podezírám pana Steklače z toho, že neměl ani tušení, co to vlastně napsal. Teď, po dlouhých letech, kdy konečně celé jeho dílo jaksi "sedimentovalo" a samo se roztřídilo, není sebemenších pochyb, že právě Bořík je dokonale nadčasový, i vpravdě generační, ba možná i legendární. Bohužel v jeho stínu už zřejmě natrvalo zůstane celá autorova vážná (detektivní) tvorba i kdysi vzývaný Žlutý Robert, o to víc pak vynikne tato dokonale realistická výpověď o životě a snech, řekl bych možná i několika po sobě jdoucích generacích kluků v rozpětí od počátku šedesátých let snad až do konce tisíciletí. Teprve 21. století asi přineslo změnu, ale to nevadí, protože Steklačovo svědectví je už zakotveno dostatečně pevně. A nic na tom nesníží ani fakt (který přiznal ochotně sám Steklač), že Bořík vznikl na objednávku, jako náhrada za Goscinnyho "Malého Mikuláše". Už na první pohled se dá velice snadno rozpoznat, že Bořík je skutečně bytostně něco jiného: především je věkově trochu starší, malému Mikulášovi je během celé série (odhaduji) tak od šesti do osmi až devíti let, zatímco Bořík i se svými kamarády od těch osmi let tak asi začíná a dotáhne to určitě k třinácti, možná i k patnácti letům. Dále je opravdu až do morku kostí český, včetně i všeho negativního, co život českého, socialistického proti své vůli, dítěte s sebou nesl - zvlášť dobře je to pak vidět na záporné postavě Bohouška, který je naprosto precizním modelem komunistického protekčního dítěte. Na rozdíl od neškodně zastydlého Celestýna z Malého Mikuláše není Bohoušek vlastně vůbec nejinteligentnější, ani nejsnaživější žák třídy, je jen přehnaně ctižádostivý a vlastně je po celou dobu děje nadále permanentně rozmazlován, i když Steklač samozřejmě nemohl naplno odhalit komunistické protekční důvody tohoto rozmazlování, což ale bylo dětem té doby stejně jedno. Mluvím ze zkušenosti. Moc se mi taky líbilo, jak se autorovi povedlo zachovat dokonalou realističnost celého vyprávění se současným zapojením Boříkovy klukovské fantazie a jeho živelné schopnosti nehorázně si vymýšlet. Není vůbec těžké odhadnout, které epizody (např. let balonem, psychiatrická epizoda s doktorem Hrochem, či celé postavy strýce Chrobáka a básníka Ištvána) jsou zjevně Boříkem vymyšlené a které naopak hořce pravdivé (např. teta Hermína, či Bohouškovi rodiče). Několik minivýhrad jsem však nakonec přece našel: nikdy jsem například úplně neuvěřil, že by Boříkova máma mohla být opravdu tak strašně školometská, pokrytecká a panovačná. Táta je naprosto přesný - je dostatečně kamarádský, aby byl živý, i dostatečně protivný, aby byl uvěřitelný, ale u mámy jako by něco pozitivního pořád chybělo. A ještě je tu jedna věc, která by mě zajímala i dnes: co asi Bořík (který patrně bude, plus-minus deset let, mým vrstevníkem) dělá dnes, ve zralém věku. Přece se snad opravdu nestal tím ajznboňákem, jak po tom neustále toužil...

PanTydlitát
03.04.2020 5 z 5

Vtipný sloh, veselé výazy, ztreštené nápady mládeze v 70. letech. Baví rodiče i deti a to velice oceňuji. At je kniha jak chce silná, prečtenou ji máte zanedlouho - tak vás dej pohltí.

ferda16
21.11.2019 5 z 5

Krásné uličnické příběhy. Hezká čeština, i když občas je náročná při čtení nahlas. Ale právě psanou formu chválím. Takových knížek není moc. Příběhy jsou pořád aktuální a baví i dnešní děti. Doporučuji všem rodičům :)

Bulldog
03.07.2019 5 z 5

Můj sentimentální návrat do úžasného dětství a jednoznačně doporučuji..

Chytuš
30.03.2019 4 z 5

Jedna z knížek mého dětství. Lumpárny partičky čtyř kluků mě jako malou hodně bavily. Teď po letech čteno synům a musím říct, že některé části jsou pro ně prostě už pravěk. Jasně, doba se změnila, ale na druhou stranu - já v dětství hltala i Rychlé šípy, kteří si své příběhy taky prožili dlouho před mým narozením, přesto jim to v mých očích na atraktivitě neubralo...

ijcro
17.01.2019 4 z 5

Boříkovy příběhy vycházely v Ohníčku, který jsem jako děcko rád četl, nejen proto, jaké vylomeniny kluci prováděli, ale i proto, že epizodky byly krátké a dobře se četly (ó jé, a já musel číst zatraceně dlouho nahlas).

Dneska na to vzpomínám s nostalgií, protože se v té době objevovaly v podobných časopisech (Pionýr, ABC, Sedmička...) úplné perly a ilustrovali je nejlepší kreslíři a malíři své doby (rád vzpomínám na Steklačovy komiksové Mořské vlky a ďábelského doktora QQ s ilustracemi Věry Faltové na posledním listě Ohníčku). S nynějšími dětskými časopisy to asi nejde úplně srovnat, neboť jsou plné někdy zatraceně nevhodné reklamy, nevkusně se vtírající a mnohdy zabírající i třetinu rozsahu. Inu, to je dobou.
Nejlepší se mi asi zdá ta první kniha, ostatní jsou už odvar. Dávám plus a doporučuji

Risris
15.06.2018 4 z 5

Dobré ale ty slova jsou těžký a u některých příběhů jsem se nemohl začíst.

broskev28
20.09.2017 3 z 5

Nevím, jestli šla úroveň dětských čtenářů tak rapidně dolů, ale my čteme tuhle knížku s dětmi v 5.třídě ve škole a já mám pocit, že skládají uhlí. Spoustě výrazů vůbec nerozumějí (nechť, bázlivý, jakbysmet), souvětí na 4 řádky jsou pro ně příliš dlouhá a náročná, takže vtipná pointa je zcela míjí. A obrovské zděšení se dostaví, když některý jedinec zjistí rozsah právě čtené kapitoly . . .
Zkrátka čtení je ukrutná dřina, nějaké vtípky za to rozhodně nestojí!

Ajtakrajta
18.02.2017 5 z 5

Tohle se dá číst v každém věku. Bez přehánění jde o geniální dílo, které žije navzdory změnám režimu. :-D Vlatně jde o takové drsné Rychlé šípy.