Bonaparte v Egyptě

Bonaparte v Egyptě https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13115/bmid_bonaparte-v-egypte-TBO-13115.jpg 5 18 4

Bonapartova výprava a tažení 1798-1801. Monografie popisuje slavné Napoleonovo tažení do Egypta v letech 1798-1801. V květnu roku 1798 vyplul Napoleon z francouzského Toulonu s rozsáhlou flotilou na vojenskou výpravu do Egypta. Ovládnutí Egypta mělo Francii přinést nové mocenské postavení v oblasti východního Středomoří, ochránit zdejší francouzské obchodní zájmy, cílem bylo rovněž oslabení britského vlivu v regionu. Kromě mnohatisícové armády doprovázela Napoleona i velká skupina učenců, kteří měli probádat a vědecky popsat ovládnutá území. Publikace líčí postup Východní armády (Armée d’Orient) v Egyptě, útrapy, kterým museli francouzští vojáci během tažení čelit. Autor přibližuje rovněž Napoleonovy reformní snahy, které měly obyvatelstvu zaostalé země přinést lepší životní podmínky. Zabývá se Napoleonovým syrským tažení (1799), popisuje slavnou porážku tureckých vojsk u Aboukiru v červenci roku 1799 i Napoleonův spěšný návrat do vlasti v srpnu téhož roku. Text je prokládán rozsáhlými pasážemi čerpanými z autentických vzpomínkových textů účastníků výpravy. Tažení skončilo roku 1801 porážkou Francouzů, jejich kapitulací a odchodem ze země, expedice se však stala impulsem k novodobému zkoumání dějin a kultury starověkého Egypta.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Akcent
více info...

Přidat komentář

Hor89
23.12.2022 5 z 5

Druhý díl volné trilogie Napoleonova vzestupu podrobně mapuje jedno z nejméně známých Napoleonových tažení - tažení do Egypta a následně do Sýrie v letech 1798 až 1801. Knihu jsem sháněl hodně dlouho (a trochu jsem ji přeplatil) ale vyplatilo se. Kniha je velice čtivá, doplněná vzpomínkami účastníků tažení a spoustou map, obrazů a portrétů.

Igor1311
05.03.2021 5 z 5

Myslím, že sa jedná o jednu z najlepších a najzaujímavejších Kovaříkových kníh vôbec. Celé egyptské ťaženie bolo jedným veľkým dobrodružstvom, z ktorého vyšiel Napoleon ako jasný víťaz a záchranca Francúzska. Napriek tomu že zdecimoval veľkú časť svojho vojska, s ktorým tam vytiahol, celé ťaženie otvorilo Európanom okno do Egypta a tak sa Egypt pomaly začal vzmáhať. Francúzsko sa definitívne vzdalo snahy ovládnuť Stredomorie, mnohí dôstojníci sa stali generálmi a v neposlednom rade sa otvorila cesta k porozumeniu hieroglyfov a položili sa základy egyptológie.


vojtao1
24.07.2018

Od Pana Jiřího Kovaříka jsem již četl mnoho knih a patří mezi mé nejoblíbenější autory. Mněl bych zájem o tuto knížku avšak všude jí mají vyprodanou nevíte někdo kde by se dala tato kniha koupit?

jakub87
24.02.2013 4 z 5

Kdo má rád válečnou historii Francie a arabských zemí, zaujme ho tato kniha. Autor popisuje vcelku podrobně Napoleonovu anabázi do Egypta a dále do Sýrie, včetně námořní bitvy u Aboukiru, kde Francie přišla o část svého tehdejšího loďstva. Autor dobře zachycuje i strasti běžných vojáků v arabském světě. Podrobně jsou popsány jednotlivé boje. Moc pěkná kniha.