Bomba

Bomba https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470910/bmid_bomba-dBm-470910.jpg 5 87 20

Neuvěřitelný, ale pravdivý příběh nejstrašnější zbraně, jaká kdy vznikla. 6. srpna 1945 zničila atomová bomba Hirošimu. Desítky tisíc lidí se v jediném okamžiku vypařily. A celý svět zděšeně zjistil, že už existuje první zbraň hromadného ničení. Ale za jakých podmínek vznikala a kdo za jejím zrodem stál? Tento komiksový román, to je sága o 450 stranách, která vznikla ze spolupráce jednoho francouzského a jednoho belgického scenáristy s kanadským výtvarníkem se zkušenostmi z DC i Marvelu. Popisuje klíčové osoby a kulisy historické události, od níž v roce 2020 uplynulo 75 let. Od uranových dolů v Katanze či Jáchymově, přes Německo, Norsko, SSSR a Nové Mexiko až po Japonsko zachycuje jednu za druhou neuvěřitelné, ale skutečné události. Setkáme se tu s mnoha osobnostmi, které za vznikem Bomby stály: ať už to byli politici (Roosevelt, Truman), slavní vědci (Einstein, Oppenheimer, Fermi…) nebo lidé stejně významní, ale kupodivu dnes méně známí, jako je Leo Szilard (hlavní postava knihy, vědec, který měl lví podíl na tom, že si USA bombu opravdu opatřily, ale potom se ze všech sil zasazoval o to, aby ji nepoužily), a také lidé zcela zapomenutí, jako byl Ebb Cade (černý stavební dělník, kterému bez jeho vědomí vstřikovali do těla plutonium, aby mohli studovat jeho dopady na organismus). Také se seznámíme s vojáky, jako byl generál Leslie Groves, který železnou rukou řídil Projekt Manhattan – a v neposlední řadě i s obyvateli města Hirošima. Dílo, které stojí na pečlivých rešerších a historických faktech, ale přitom se čte jako dobrodružný, ba fantastický příběh; přestože ve Francii vyšlo poměrně nedávno, už teď je z něj důležitá (a několikrát dotiskovaná) kniha pro všechny, kdo chtějí mít jasnou představu o zrodu atomové bomby.... celý text

Komiksy Válečné Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

La Bombe , 2020


více info...

Přidat komentář

Leona333
10.12.2023 5 z 5

Výbušné, drtivé, ohromující, fatální, smutné čtení to bylo. Nic víc se mi ani psát nechce. Nakonec, hloubka lidských myšlenek, posléze i skutků, může mít paralyzující - děsivé následky po mnohé generace. Z toho se už jen tak nevykřešeme...
Doporučuji k přečtení, nebo aspoň k prohlížení...

Kopta
25.10.2023 5 z 5

Teď po Oppenheimerovi více doceněné dílo jdoucí v jiných případech dost pod povrch a z jiných stran. Někdy až moc. Kniha občas připomíná komiksovou encyklopedii války, ale dá se chápat, že to je v rámci kontextu nutné. Náročné dílo, které je ovšem vysoce kvalitní se silnými myšlenkami a dynamickým vyprávěním, které ke konci trochu začne drhnout a motat se, aby pak finále samotné bylo dech beroucí - Jsem spalující pekelný oheň. Jsem oheň. Jsem stvoření nicoty. Jsem ten, co nechal zapadnout slunce nad říší vycházejícího slunce.


Knihomolka506
28.09.2023 5 z 5

Opět je na řadě komiks, tentokrát žádná dětská "blbost" , ze které se člověk nic nenaučí, ale dílo popisující jednu z důležitých operací 2. Sv. Války.
Nebyl to jeden člověk, který měl tohle (bombu a zmizení tisíců životů) , ale hned několik a významných.
Ilustrace jako za dob, kdy ještě nebyla barevná televize, děj a jeho svižnost by se dal popsat slovem dostihy (v mém případě hlemýždí závody :)) a charaktery postav- džungle (Nikdy nevíte, co se stane, co za stvůru na vás vyskočí).

Já určitě doporučuji.

LucinkaPevensi
18.08.2023 5 z 5

Vynikající, velmi silné dílo, které ve mně bude rezonovat pravděpodobně ještě hodně dlouho. Skvěle vygradovaný příběh, který kromě minimalistické (nicméně dokonalé) kresby umocňuje také fakt, že téměř všechny postavy skutečně existovaly. Vypravěč "bůh" uran je už jen třešničkou na dortu.

Mudry
12.07.2023 5 z 5

Ačkoli nejsem zrovna fanda komiksů, musím hodnotit nejvyšší možnou známkou. Pravda ale je, že to "velké balení" mi dalo trochu zabrat.

Inozuka
04.06.2023 5 z 5

Definice pojmu "grafický román". Dle anotace komiksu na téma vývoje jaderné bomby člověk asi většinou očekává sice zajímavý příběh, nicméně, kromě děsivého finále, svou podstatou trochu nudné vyprávění o vědcích, kteří v laboratořích bádají nad tím, jak rozbít atom. Nic není však vzdálenějšího tomu, co autoři čtenáři na stránkách tohoto skvělého díla naservírují. Bomba je vyprávěna jako napínavý příběh s mnoha odbočkami, kde není nouze o akci, ochuzeni však nejsou ani milovníci politických nebo sociálních dilemat. Při čtení tohoto grafického románu se děj odvíjí jako film a dokonale vás dokáže pohltit i poučit o všech aspektech tohoto projektu. Černobílá kresba je skvělá a podtrhuje temnou strunu celého díla. Originální a podnětné, absolutní špička ve svém žánru ...

Hor89
06.12.2022 4 z 5

Výborný historický komiks - přehledná černobílá kresba, svižný děj a silný závěr. Ocenit musím i originálního vypravěče, kterým je sám uran. Drobné plus má kniha i za krátkou vsuvku z Československa. Jednu hvězdičku ale odečítám za druhou půlku knihy - některé vedlejší dějové linie byly příliš dlouhé nebo přebytečné, na úkor samotného vývoje atomové bomby.

Profesorskey
27.11.2022 5 z 5

"Bomba" je bomba. Komiks popisující zrod atomové bomby od dinosaurů, přes vědecká esa své doby, druhou světovou válku, po následky a počátek studené války. Prostě a jednoduše je skvělá.

lancelot
24.10.2022 5 z 5

Poučný a poutavý komiks o vývoji atomové bomby. Prostě pecka.

Ronnie68
02.05.2022 5 z 5

Za mě super kniha v podobě komiksu, která zachycuje vývoj atomové bomby během 2. světové války ... za mě jeden z těch nejlepších komiksů, které zobrazují toto téma ..

HerrPilot
10.04.2022 5 z 5

Po Moorových Strážcích jsem hned sáhnul po dalším komiksu, který mi tu už ležel nějaký pátek. A upřímně – jsem rád, že jsem po tomhle titulu sáhnul, poněvadž jsem si s definitivní platností potvrdil, že komiks JE uměním, DOKÁŽE plnohodnotně vyprávět plnokrevné příběhy (zde snad i zastínil i ony Strážce), a na každého, kdo tvrdí opak na základě levných superhrdinských padesátistránkových sraček, by měla být svržena tato těžkotonážní rachejtle. Poprvé jsem se také u komiksu skoro rozbrečel. To když se odpařil hirošimský vdovec, jehož synové byli zabiti ve válce a on sám potrestán za pacifismus vězením. Nebo když se vědec, který s myšlenkou atomové bomby přišel (a který ji později aktivně bojkotoval) rozplakal nad novinovými titulky, hlásajícími nukleární útok na Japonsko. Nebo když jsem krok po kroku sledoval, jak se obyvatelé Hirošimy mění ve své zuhelnatělé karikatury...

Měl jsem obavy z černobílého pojetí, ale vzhledem k tématice toto řešení bylo výborné (a co víc – pokroucená, spálená těla lidí křičících němými ústy hrůzou vypadají daleko naléhavěji právě bez barev).

Velice pěkné bylo i scénaristické zpracování – od kulervoucího prologu, ve kterém se pompézně představuje uran jako vyprávěč, přes samotný Projekt Manhattan a přidružené události, až po doslov ve filmovém stylu „jak to s nimi dopadlo“ a znepokojivý dovětek.
Mými jedinými výtkami by snad byl fakt, že historické postavy si čas od času nejsou podobné a děj je místy kapku rychlý (přivítal bych víc technických problémů a jejich řešení).

Takže 10 radioaktivních * z 5, doporučení a zařazení do mého Komiksového Panteonu po bok Zatmívačky, V jako Vendety, Kameňáku a do jisté míry i Strážců.

Denny456
17.03.2022 5 z 5

Bomba to je prostě bomba. Jj. sorry, nedalo mi to. Kresba úžasné. Zdánlivě jednoduchá, ale ve skutečnosti velmi promyšlená a skvěle zvolená. Příběh jednoznačný a za mě i velmi potřebný. Společně velké dílko, které snad nebude opomíjené.

FirstDaw8ID
15.01.2022 5 z 5

Jaké jiné hodnocení dát než plný počet? Propracovaná a promyšlená kresba, v příběhu se člověk zorientuje nehledě na historické znalosti a souvislosti. Sice se často přeskakuje z místa na místo, z postavy na postavu, ale je to děláno s citem a srozumitelně. Úžasné jsou hlavně celostránkové (vzpomínkové) přechody. Téma je to opravdu silné a povedlo se zpracovat s naprostou grácií. A myšlenka udělat z uranu hlavního vypravěče je také nesmírně skvělá. A koho z nás by nezaujalo příznačné vyobrazení Pražského orloje v souvislosti s uranovým dolem. Kniha vás jednoduše poučí o historii a vědě, chytne vás precizně vystavěným příběhem, bude vás dojímat jednotlivými příběhy, v krátkých okamžicích i překvapivě pobaví a přesto, že vám objasní některé otázky, o kterých jste ani nevěděli, že je chcete zodpovědět, představí vám i nějaké staronové, morální.

Ivan F
10.01.2022 5 z 5

Absolútne úžasná kniha! Nádherné výpravné rozprávanie - textu je skutočne veľa, napriek tomu, že je to komiks - o tom, ako ľudstvo spravilo všetko preto, aby atómovú bombu vyvinulo. Veľmi sa mi páči čiernobiele spracovanie, ktoré dáva vyniknúť perfektnej kresbe a podčiarkuje vyznenie závažnosti témy. Príbeh plynie zo strán knihy a čitateľ vníma nielen to, ako to bolo, ale zároveň mu pred očami defilujú postavy svetoznáme, ako aj menej známe, s ktorými sa zoznámi najskôr v kreslenej podobe a potom (teda ak chce) si na sieti nájde naskenované obrázky. Vtedy zistí, ako je komiks verne nakreslený a zodpovedá archívnym fotografiám. O výpovednej hodnote sa netreba rozpisovať, je veľká, edukatívny rozmer sa nezaprie. No a či bolo správne použiť atómovú bombu alebo nie, to je už na posúdení čitateľa. Vývoj najničivejšej zbrane, ako aj rozhodovanie o jej zvrhnutí však nie je čiernobielym rozprávaním, má mnoho odtieňov a následky podnes. Ak by takýmto spôsobom boli spracované aj dejepisné knihy, určite by mali úspech.

WladimirCZ
08.01.2022 5 z 5

Zakoupeno k vánocům a rozhodně nelituju. Za takhle rozsáhlou knihu je to super cena - v podstatě za pakatel. Čtenář se pravděpodobně dozví spoustu neznámých detailů (mne osobně překvapili tajné pokusy na lidech v USA). Nemá už smysl se rozsáhle rozepisovat, souhlasím se vším co je napsáno v předchozích recenzích. Bravo! Jen víc takových počinů. Rozhodně doporučuji!

jan0223
28.12.2021 5 z 5

Kniha bomba je opravdu výbuch ve velkém stylu. Na 450 stránkách je komiksovou formou zobrazena celá cesta od myšlenky k realizaci až ke smrti, zmaru a ničení. Všichni víme co se událo a že na to doplatili hlavně civilisté. Nejdříve jsem si nemohl nějak zvyknout na styl malování (jsem rozmazlen Foglarem, apod. ) , ale celé je to vlastně ztvárněné geniálně černobílou linkou a celé to podtrhuje příběh a dodává tomu děsivost, temnotu a napětí. Celkově je to čtivé a nenechá čtenáře čekat, pořád mě to popohánělo kupředu a dozvídal jsem se věci které jsem vůbec netušil a vžíval se do jednotlivých postav a situací. A konec je tedy hrůzostrašný, nikdy jsem si nedokázal představit jak se dá do komiksu vložit beznaděj, zmar, smrt a zkáza tak aby to čtenáře opravdu zasáhlo, ale zde se to opravdu povedlo. Celou knihou čtenáře provází vypravěč (průvodce) samotný uran, který zde vystupuje jako všemocný, marnivý prvek, což je skvělý nápad.

Tohle prostě musíte mít, a při té ceně je to opravdu za hubičku.

Norri
10.10.2021 5 z 5

Obrovská a krásně udělaná kniha. Úžasná černobílá kresba, která naprosto čistou linkou dokáže věrně zobrazit obličeje a zároveň precizně a zajímavě zobrazit techniku i procesy na úrovni neutronů. Obličeje i atomy jsou zde skutečně nádherné a bavilo mě si je prohlížet.

Bomba je další komiks vydány Argem, který má edukativní rozměr. V roli marnivého vypravěče je zde chemický prvek uran coby klíčový hráč celého příběhu. Je to zajímavý nápad a zároveň to knize umožňuje zůstat politicky nestranná.

Co se týká samotné atomové bomby, nikdy jsem se o to nezajímal nad nějaký běžný rámec. Pokud tedy pominu Feynmana, který se v tomto komiksu nevyskytuje, a jeho vzpomínky na Projekt Manhattan. Proto pro mě bylo zajímavé číst, jak se v celém světě postupně k atomovce směřovalo a jaká kde byla vědecká a politická motivace. Za scénářem je vidět obrovská práce na nastudování všemožných informací. Scénář se občas nimrá v až možná nedůležitých informacích, ale to jej činí živým a uvěřitelným. I přes tuto detailnost mi však ve scénáři chyběl třeba vznik zařízení v Los Alamos. Prostě scénář poskočil trošku více. Ale to je jenom drobnost, protože jinak je ta kniha úžasná. Je skvělé mít možnost nahlédnout na ten brutální čin, jakým použití atomovky je, tehdejší optikou a mít možnost sledovat všechna vědecká, vojenská a politická rozhodnutí, které k němu vedly.

Konec knihy je naprosto děsivý a dává do kontrastu naprostou apokalypsu, smrt a zmar na jedné straně s oslavami úspěchu při svržení první atomové bomby na straně druhé. Ačkoliv každý ví, jak to dopadlo, tak přesto je tohle komiksové ztvárnění hodně silné. Kéž by Little Boy a Fat Man byly poslední atomové zbraně, které byly použité proti životu.

Fuckenbrau
06.08.2021

Bomba je opravdu bomba! Myslím si, že tohle je comics roku, a to vyšel v půlce 2021! Detailně podanná historie vývoje atomové bomby. Ze začátku comics skáče po staletí, poté desetiletí a v roce 1945 jdeme den po dni, hodinu po hodině.
Přestože kniha má velmi rozsáhlý záběr postav a událostí, vše je naprosto srozumitelné, navíc vše čtenáři vysvětlováno.
Samozřejmě to není veselé čtení, některé dějové linky jsou velmi brutální (pokusy s radiací na nic netušících pacientech, záběry z války na Okinawě), některé velmi patetické (sledujeme rodinu v Hirošimě) ale důležité je, že příběh drží, není robředlí a vše se nakonec spojí a člově se musík zamyslet, kam jsme my, jakožto lidi, vlastně dospěli.

Dívám se do kalendáře, 6.srpna. Náhoda, že dnes je výročí svržení bomby na Hirošimu?

pungoš
21.07.2021 5 z 5

Jeden z nejlepších komiiksů, které jsem doteď četl, na dovolené jsem to četl dvakrát! Během dvou týdnů... Bylo tam spoustu informací, takže pro ty, které to hodně zajímá, tak doporučuji přečíst ještě aspoň jednou. Knihou prostupuje jedna velká otázka - Použít či nepoužít atomovou bombu?? Tak přeju hezké čtení :)

LaCucaracha
17.07.2021 5 z 5

Poctivá velká bichle. Textu je tam na komiks opravdu hodně, žádné takové ty v podstatě prázdné několikastránky, vyplněné vytřeštěnýma očima nebo létajícími pěstmi či uhánějícími automobily a doplněné maximálně citoslovci aaarrgh a bum. Po dočtení jsem měla opravdu pocit "dočtení", jako by to byla plnohodnotná kniha. Kresba je kvalitní a věrná a naprosto odpovídající obsahu. A hlavně jsem se dozvěděla všechno (snad všechno a snad pravdivě) o pozadí vývoje a použití atomové zbraně, a bylo to věru poučné.
V příběhu se proplétají osudy různých postav prokazatelně existujících: vynálezce jaderné reakce a další vědci vyvíjející bombu, je tam i Albert Einstein, dále prezidenti a další politici, špioni, nesympatičtí vojenští hodnostáři nebo lékaři, kteří na nic netušících pacientech prováděli pokusy s radiací. A pak je tam vyloženě smyšlená linka jednoho Japonce žijícího v Hirošimě, která je tak trochu patetická, ale své opodstatnění v příběhu nakonec má.
Pečlivě připravené hezké vydání, za kupodivu poměrně příznivou cenu vzhledem k velikosti publikace. Dozvíte se hodně z historie, a to nejen suchopárná fakta, ale i věci osobního charakteru. Není to zábavná literatura, jak už tak komiksy bývají, je to v podstatě naučné, ale přitom naprosto nenásilnou formou. Tohle se myslím povedlo.