Bolševismus od Mojžíše po Lenina

Bolševismus od Mojžíše po Lenina https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124484/bmid_bolsevismus-od-mojzise-po-lenina-3U8-124484.jpg 4 3 3

Rozhovor mezi Dietrichem Eckartem, vydavatelem a šéfredaktorem nacionálně socialistických novin, a mladým Adolfem Hitlerem, jeho žákem a přítelem, na téma „Židé a dějiny“. V Německu poprvé vyšel tiskem roku 1924, krátce po Eckartově smrti. Od té doby se dočkal mnoha vydání v několika jazycích. Svazek obsahuje také rozsáhlý poznámkový aparát sestavený Eckartem samotným. Vydal v r. 2003 Jan Hlaváč vlastím nákladem. „Zajímavý studijní materiál kořenů zla a jeho následků.“... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Bodyart Press
Originální název:

Boleschewismus von Moses bis Lenin


více info...

Přidat komentář

WolfIssen
01.02.2023 3 z 5

Myslím, že všichni tři čtenáři, kteří okomentovali knihu přede mnou, napsali vše podstatné a pravdivé. Z mé strany musím uznat jisté zklamání, protože jsem nečekal, že velká část knihy nebo rozhovoru, se ponese v rozboru judaismu a židovství obecně z pohledu křesťanů. Vím, že Adolf Hitler byl od mládí křesťanstvím velice ovlivněn, ovšem nevím nic o tom, že by mu tento druh náboženství nějak zvlášť učaroval, natož aby mu ovlivnil život a názory. Když to vezmeme kolem a kolem, byl obdivovatelem Bismarcka a jak již trefně napsala ve svém komentáři JulianaH, rozešel se se svými názory s Bismarckovým Kulturkampfem. Mohu ještě přidat, že navíc se rozchází i s hnutím Los von Rom rakouského nacionalisty Georga von Schörnerera. Taktéž je zavádějící název knihy, protože o bolševismu příliš pojednáváno není. Určitě ale kniha stojí za přečtení pro ty, které daná problematika zajímá.

LordByron
21.10.2021 4 z 5

Určite veľmi dobrý zdroj k nacistickej ideológii a k zdôvodneniu antisemitizmu atď..
Pre mňa osobne snáď aj lepší než Mein Kampf :).
Ale len pre istotu :tie kecy o tom ako Ježiš nebol žid sú naozaj historický nezmysel.
No a kopa ďalšej argumentácie v rozhovor znie taktiež skvelo a presvedčivo, ale často neobstojí podrobnejší prieskum.
Časť z tej ich kritiky je ale celkom pravdivá. Je pravda, že židia radi vyčítajú druhým rasizmus a sami sú ultraxenofóbi. Je pravda, že im nesedelo nemecké slávenie Sedanu, ale sami si pripomínali Purim a Chanuku. Je pravda, že takmer v žiadnej krajine celkom nezapadli, že reálne nie sú k žiadnej moc patriotickí, ale nie sú ani úprimní internacionalisti, že Starý zákon je dosť desivá kniha.. Naproti tomu je asi dosť neopodstatnené viniť ich ešte aj ritualnych vrážd (ktoré sú zrejme povera) a paranoidné vidieť bolševizmus u Mojžiša :).
Paveda je veriť ze Ježiš nebol žid.


JulianaH.
28.12.2020 5 z 5

Rozhovor mezi mladým Adolfem Hitlerem a jeho mistrem, „polárkou nacismu“ Dietrichem Eckhartem, o Židech a světových dějinách. Nikoliv ve stylu „za všechno špatné můžou Židé“, nýbrž „za spoustu špatných věcí si můžeme sami, protože jsme slepí, naivní a nepozorní“.

Opravdu jsem od „Bolševismu“ neměla zvláštní očekávání – ani jako od literatury, ani jako od historického pramene – a začetla jsem se do něj spíš ze zvědavosti. Už první odstavec mě ale přesvědčil, že mě bude bavit. Je to totiž psina a oba diskusní partneři mluví se značnou mírou nadsázky. V tomhle ohledu doporučuji pasáž, kde se řeší, jestli byl Kolumbus černoch, a pak Hitlerovu geniální intepretaci 137. žalmu („U řek Babylonu...“). Na druhou stranu odlišné čtení Starého zákona, které se tu nabízí, mě zaujalo a přimělo mě dívat se na Bibli jinak než dosud.

Diskutéři zmiňují nejen Starý a Nový zákon a Talmud, ale také Lutherův překlad Bible (rozebírají reformátorovo duševní rozpoložení, když překládal, což pro mě bylo neobyčejně zajímavé), humanisty Reuchlina a von Huttena, slavnou vraždu pátera Thomase v Jeruzalémě, počínání Židů v osvobozovacích válkách či po bitvě u Sedanu, republiky rad a plány na vznik státu Izrael. Mého vnitřního historika to samozřejmě hrozně bavilo. Objevila jsem jedinou malou chybu (Fridrich II. Štaufský se ocitl v klatbě ještě před tím, než mírově získal Jeruzalém, ne poté). Nesmírně mě zaujalo, že Adolf Hitler se výslovně staví na stranu Řehoře VII. proti Jindřichu IV. – což v praxi znamená, že odmítá celý Bismarckův „kulturkampf“. Jeho katolicismus tu celkově vyniká velice silně.

Nevěřím, že Hitlerovy repliky jsou opravdu všechny Hitlerovy. Kromě množství odbornějších důvodů, na které tu není místo, mě k tomu vede fakt, že celkově znějí až moc „eckhartovsky“ – jsou prodchnuté duchem akribické a trochu pedantické německé učenosti, té, která produkuje monstrózní poznámkové aparáty. Takhle se on nevyjadřuje. Tak se vyjadřuje Eckhart. Ale to nevadí – „Bolševismus“ zůstává prvotřídním dokumentem nacistického myšlení a čtivou, zábavnou a zajímavou knížkou, žel nedopsanou.

„Blahoslavení chudí duchem, neboť oni se zovou idioti.“

Štítky knihy

Židé rozhovory politika antisemitismus konspirace spekulativní literatura konspirační teorie světové dějiny, dějiny světa

Autorovy knížky

Dietrich Eckart
německá, 1868 - 1923
2003  80%Bolševismus od Mojžíše po Lenina

Kniha Bolševismus od Mojžíše po Lenina je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x