Bolest šikanování

Bolest šikanování https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51375/bolest-sikanovani-51375.jpg 4 24 8

Cesta k zastavení epidemie šikanování ve školách Šikana a další formy násilí a porušování základních lidských práv jsou nemocí, která postihuje velké množství škol, výchovných zařízení, vojenských útvarů, pracovišť. Z novinových článků se občas dozvíme o krajních projevech -- sebevraždách obětí, těžkých ublíženích na zdraví... Jsme proti tomu bezbranní? Mnoho učitelů a rodičů našlo praktickou pomoc v knize Skrytý svět šikanování ve školách, jejíž dvě vydání byla rychle rozebrána. Zkušený autor ji přepracoval a obohatil o nové poznatky a zkušenosti. Ukazuje, odkud se šikana bere, jak rozpoznat oběti i identifikovat pachatele šikany v dětském kolektivu, a především jak šikaně předcházet, jak jednat v krizových situacích i jak dlouhodobě léčit dětské skupiny, v nichž šikana propukla. Text je doplněn řadou příkladů a příběhů z praxe i diagnostickými nástroji a vzory informačních materiálů pro děti. Nové vydání, je doplněno o nové statistiky.... celý text

Přidat komentář

Martin_Eli
06.01.2024 3 z 5

Na ZŠ mě šikanovali a z této knihy mi občas bylo špatně, jak je sugestivní. Trochu mi jen neseděl závěr knihy, který na mě byl už trochu moc teoretický.

VeruMalfoy
06.01.2021 5 z 5

Velmi silná a výborně napsaná kniha, která pomůže člověku lépe porozumět obětí i agresorovi. Je zde hodně případů z praxe.


Jack Bauer
26.10.2020 3 z 5

Kniha mě hnula žlučí hned ze začátku, kdy prvňáček následkem šikanování oslepl. To bych vzal spravedlnost do vlastních rukou a šel pak sedět, když se jako obvykle agresorům nic nestane. Dalším popisovaným případům se ani nechce věřit. Zajímá mě proč tomu tak je? Proč se ze slušného žáka může stát agresor? A hlavně proč se 20 slušných nezastane a ještě se přidávají a pokud se šikanou nesouhlasí tak proč šikanistu nezpacifikují 20 proti jednomu nebo 100 proti třeba 5. Navnadila mě k této četbě předchozí kniha Mengeleho děti , kdy dosud slušní spolužáci a kamarádi začali jakoby mávnutím proutku šikanovat dvě židovky jen proto, že jsou židovky. A přidala se celá třída včetně učitelky. Chápu to jako fašistickou propagandu a davovou psychózu ,ale dnes? Když vidím v tv nebo na netu jak silnější bijí slabší a 20 spolužáků to natáčí na video, tak se mě otvírá kudla v kapse. Nikdo z nich nezasáhne, tudíž jsou všichni vinni. Přísnější tresty, agresory dát do vězení, ať si prožijí šikanu od bachařů a spoluvězňů. Snížit věkovou hranici tak na 12 let. Co z takových lidí vyroste a jaké budou pak jejich děti? Stále dokola. Druhá polovina knihy je určená pedagogům jak mají postupovat při šikaně. Bránit se asi nedá. Citát z knihy „Janovice nikdy více..." Co se stalo, když se proti tomu někdo postavil? To vůbec nešlo, dostal by hned na držku. Nebránili se ani ti, kteří byli fyzicky silnější, věděli, že by je systém sežvejkal. Vládli tam mazáci, důstojníci to věděli a nechali to tak být. Snažili jsme se to jen mírnit, víc se s tím stejně dělat nedalo. Bezmoc byla hrozná, vědět, že někoho šikanují a že nemůžete pomoct, to je šílené.

Viky007
29.10.2018 5 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli studiu, ale nakonec mě docela překvapila. Je přehledná, dobře strukturovaná a díky kazuistikám i zajímavá. Musím ocenit hlavně kapitolu, která se zabývá samotnou léčbou šikany, ve které nám autor trochu nastínil, jak v dané situaci postupovat. Nemám tedy co vytknout. Rozhodně si od Koláře ještě něco přečtu.

matobalo
23.11.2014

@iniktori
O tom ako rozoznat sikanu pise autor v tomto metodickom pokyne pre materske skolky
http://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/11303/sikana_v_materske_skole_diferencialni_diagnostika___jak_rozlisit_sikanovani_od_skadleni.pdf

Neviete mi niekto pomoct s knihou? na slovensku je vypredana.

shabby
08.02.2013 5 z 5

Kniha nabízí pochopení a návod jak na šikanu. Je zde řada příkladů šikany ze života, až Vám to někdy příjde neuvěřitelné čeho všeho jsou schopné děti. Cílem knihy je umět rozpoznat, zasáhnout a zabránit šikaně. Velmi dobrá je i kniha od Stanislava Bednáře Prevence a řešemí šikany ve škole.

inikori
08.02.2013 4 z 5

Bez téhle knihy asi ve škole (a dalších školských zářízeních) ani pracovat nejde. Jenomže po přečtení budete šikanu vidět všude. A to je asi jediné, co mi u této knihy chybí - jak rozeznat a jak pracovat s hraničními případy. Co je šikana a dětské škádlení?

Sisi74
08.03.2012

Na tuto knihu musíte mít odvahu a silný žaludek - to, čeho jsou některé děti schopny, je otřesné. Každopádně doporučuji jako odbornou literaturu třeba pro školní metodiky prevence apod.