Bojovali jsme za svobodu

Bojovali jsme za svobodu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122994/bmid_bojovali-jsme-za-svobodu-eQb-122994.jpg 4 1 1

Přidat komentář

Kasperle
11.02.2022 4 z 5

Nenápadná, ale velmi cenná a důležitá kniha. Jde o sbírku článků publikovaných v krajanském tisku a vysílaných v rozhlase v USA v období 1939-41.
Dá se vnímat několika způsoby: jednak jako historickou kroniku zašlých časů, jednak jako připomínku dnes již zapomenutých jmen, a též jako politickou příručku opravdového demokrata. Vojta Beneš přibližuje krajanskou komunitu, běžný denní život Čechoslováků v USA, vypráví prosté, ale přitom tak bohaté příběhy. Zároveň neustále burcuje k poctivé drobné práci, k pokoře, k dodržování Sokolských a skautských ideálů. Brojí proti konzumní společnosti, zabývající se jen spotřebou a zábavou. Demokracie je dle něj spolupráce všech subjektů, nikoli „spolu prát se“. Vojta Beneš viděl v některých politických úsudcích hodně dopředu, v některých se trochu mýlil. Byl však upřímný sociální demokrat v pravém smyslu slova. Ctil demokratické ideály, zároveň jej zajímal osud obyčejných poctivých lidí. A kolik myšlenek dokázal do svých úvah vměstnat! Svým způsobem byl též filosof, politolog, historik, sociolog, měl široké znalosti a přehled.
Pro mne první a bližší seznámení s osobou V.B. Když si člověk uvědomí to úsilí a optimismus, s nímž objížděl celé Spojené státy a téměř každý den přednášel či psal, povzbuzoval, organizoval... Úctyhodné dílo! A to mu v té době bylo již přes 60 let a nepovažoval to za marný boj (za 1. světové války podnikal tutéž činnost).

Štítky knihy

odboj

Autorovy další knížky

Vojta Beneš (p)
česká, 1878 - 1951
1948  0%Za kožlanskými humny
1938  71%Naše maminka
1947  0%Žalář milionů - Protektorát Čechy a Morava
1934  0%Hory Matky Boží
1947  80%Bojovali jsme za svobodu

Kniha Bojovali jsme za svobodu je v

Přečtených1x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x