Nijmegen: Operace "Market garden"

Nijmegen: Operace "Market garden" https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137775/bmid_nijmegen-operace-market-garden-YK1-137775.jpg 4 4 2

Počet publikací, přinášejících informace o úloze, jakou sehrály americké vzdušné výsadkové divize v operaci MARKET GARDEN, je minimální. Přitom jsou považovány bitvy u Nijmegenu, Groesbecku a v Grave za nejtěžší bitvy 82. vzdušné výsadkové divize v celé druhé světové válce. Úspěšný boj o nijmegenský most byl stejně zoufalý jako zápas vybojovaný 1. parašutistickou brigádou, usilující 18. září 1944 o dobytí arnhemského mostu, ale téměř naprostý nedostatek informací o americkém podílu na bitvě vedl k tomu, že operace MARKET GARDEN byla známa jen úryvkovitě. Tato kniha se snaží z málo známých, rozebraných knih a archivních pramenů sestavit zprávu, která by popsala boje 82. vzdušné výsadkové divize a gardové obrněné divize na Groesbecké pahorkatině a při dobývání nijmegenského mostu.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Nijmegen: U.S. 82nd Airborne Division - 1944 , 2001


více info...

Přidat komentář

pupak13
31.12.2014 3 z 5

Tak jako většina válečných knih, tak i tato zapomíná na to hlavní - přehlednost. I přes snahu vložit do knihy nějaké mapky bojiště, tak čtenář tápe a je ztracený ve změti názvů měst, obcí a jednotlivých místních názvů bojových lokalit. Bez bližší znalosti okolí a bez internetu by kniha byla jen změtí popisu bojových akcí. Pokud se tedy zorientujeme v krajině kolem Nijmegenu, pak už kniha začne plnit svoji funkci - tedy přiblížit nám boje ze sklonku II. světové války. I tak však přeskakujeme nesourodě mezi jednotlivými dny války - z 20.září najednou autor přeskočí k 17.září a podobně.

Pokud i to překonáme, pak čtenář jistě ocení zážitky přímých účastníků těchto bojů, které jsou četně v knize uváděny. Kladem je i početná fotografická příloha dobových snímků. Kniha slouží i jako průvodce pro současného cestovatele po Holandsku - popisuje kde je možné zaparkovat, jak se dostat k památníkům bojů, popřípadě kde se ubytovat.

Kdyby kniha byla lépe setříděna a doplněna lepší mapovou grafikou, tak mohla být krásným popisem části operace "Market Garden". Takhle však zapadá do podprůměru a řadí se po bok spousty válečných knih, které jsou v současnosti vydávány.

MartinezZ
18.05.2013 4 z 5

Nijmegen - Operace "Market Garden" - Americká 82. vzdušná výsadková divize a gardová obrněná divize

Tak trochu jiná knížka :) Obecně knížky v sérii "Bojiště Evropa" jsou nejen historické popisy misí a bitev, ale také průvodci těmito ozbrojenými konflikty. Kniha tak je doslova prošpikována upozorněními, jak se do Nijmegenu dostat, kde se ubytovat, jak se kde jezdí a na jaké křižovatce se máte kam zatočit, kde zaparkovat a kam se pěšmo vydat, abyste byli přímo na místě, kde se TO odehrávalo a měli jste na TO místo perfektní výhled.

Kdo nemá v plánu knížku využít právě jako průvodce přímo v Nijmegenu, budou mu tyto části textu zbytečně překážet a ubírat na atmosféře popisovaného. Rozhodně je kladem podrobný popis a sesbírané vzpomínky aktérů. V knížce je také množství dobových fotografií, vysvětlujících map i fotografií "současných" nebo "jak to tam vypadá nyní".

Zajímavý popis části Market-Gardenovského fiaska.