Bojiště Afghánistán

Bojiště Afghánistán https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109915/bojiste-afghanistan-109915.jpg 4 8 4

Bojiště Afghánistán: sovětsko-afghánský válečný konflikt 1979-1989. Ucelený pohled na problematiku válečného konfliktu Afghánistánu od samotného začátku sovětské účasti (1979), až do úplného stažení jednotek v roce 1989. Počty a údaje o nasazených jednotkách, způsob a zvláštnosti vedení boje, používaná technika a další faktografické údaje.... celý text

Přidat komentář

Pampalini
12.03.2023 4 z 5

Afghánistán je sovětský Vietnam. Marná snaha něco získat. Na počátku byla snaha o změnu režimu, vcelku se i dařilo, i když za hodně vysokou cenu. Pak to šlo do kopru. Kniha má hlavně statistickou hodnotu o hlavních událostech, jednotkách, výzbroji. Postrádal jsem více událostí, situací, příběhy o lidech. Ve stručnosti lze říct, že za nezdarem SA stojí trio: Masúd - Stinger - ekonomický úpadek doma. Obecně platí, stejné chyby a stejná hloupost a naivita velení. Jak čas plyne, člověk se nemění.

flanker.27
13.02.2020 5 z 5

Je to už víc jak 10 let, co jsem knihu četl, ale mám ji uloženou v paměti jako velmi přehledný a ucelený průvodce touto válkou rok po roce.


Peleus
11.10.2018 4 z 5

Ve srovnání s Prokletá válka - Afghánistán - moskevský Vietnam od stejného autora je Bojiště Afghánistán ucelenějším přehledem tohoto konfliktu bez beletrizujících zabrouzdávání do vzpomínek jednotlivých vojáků. Jiří Šiška popisuje hlavní události rok po roce, tudíž je možné sledovat jak vojenský, tak i politický vývoj situace během téměř celé jedné dekády.

Jak zmiňuje komentář níže, někdo může shledávat překážku, co se čtivosti týká, v množství technických dat. Musím souhlasit. Avšak pro mě, coby osoby preferující celkový obraz dění a nebazírující na tom, v jaké oblasti se nacházelo kolik jakých jednotek (tudíž laika, nikoli historika), nejde o zásadnější vadu na obecném dojmu z knihy. Ano, jednoduše jsem některá data přeskakoval.

Je zajímavé, že autor použil jak v dané publikaci, tak v Prokletá válka - Afghánistán - moskevský Vietnam zcela identickou obrazovou přílohu, zřejmě z vlastního archivu. A opět musím souhlasit s komentářem Tomas@S. Fotografie nejsou valné kvality. Na druhou stranu, jedná-li se o původní, nevylepšené, záběry přímých účastníků, dodává to knize větší náboj autenticity.

Osobně považuji Bojiště Afghánistán za slušný pokus o přiblížení složité situace v zemi mezi lety 1979-1989 určené tzv. neodborné veřejnosti. Což je většina z nás.

Tomas@S
15.11.2017 3 z 5

Jiz delsi dobu jsem hledal nejakou dobrou knihu, kde bych se dozvedel vice informaci o sovetske invazi do Afganistanu. Bohuzel neni u nas z ceho moc vybirat. Tak jsem byl rad, ze jsem v knihovne nasel toto pojednani o historii celeho konfliktu. Kniha podrobne prochazi celou historii rok po roce, od politicko-vojenskeho prevratu az po ukonceni valky. Autor uvadi mnoho technickych dat ohledne poctu vojaku a techniky. Zejmena se zabyva roli sovetskeho letectva, zvlaste vrtulniku. Vedle toho detailne lici i mnohe konkretni bojove akce. Kniha je doplnena i fotografiemi zejmena bojove techniky a schematickymi mapami ilustujicimi polohu bojist. Po fakticke strance je autor velmi detailni a informaci je opravdu uvedeno hodne, bohuzel me zklamala literarni stranka knihy. Necetlo se mi to zrovna snadno, chvilemi jsem se ztracel v mnoha technickych faktech a pri liceni nekterych udalosti se autor nevyjadruje uplne jasne. Take kvalita fotografickeho materialu je nedobra. Proto nedavam moc vysoke hodnoceni a zkusim si najit jeste nejakou jinou ctivejsi publikaci na toto tema.