Boj o východní Prusko 1944-1945

Boj o východní Prusko 1944-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203847/bmid_boj-o-vychodni-prusko-1944-1945-203847.jpg 3 4 2

Autoři líčí těžké boje, hrůzy a utrpení 2. světové války ve Východním Prusku, ale také neohroženou odvahu německých vojáků proti nepřátelské převaze a obdivuhodné chování civilního obyvatelstva. Obrana vlasti byla srdeční záležitostí východních Prusů, a proto se nevyhýbali žádné oběti.

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Der Kampfum Ostpreussen , 1985


více info...

Přidat komentář

Abraxas666
14.12.2023 4 z 5

Kniha napísaná dvoma dôstojníkmi nemeckej brannej moci o bojoch v najvýchodnejšej časti nemeckej ríše - Východnom Prusku. Obsahuje množstvo detailných informácií, názvy jednotiek, mená veliteľov, oblastí a miest, až sa v tom človek niekedy stráca. Autori vykresľujú hrôzy bojov, utrpenie civilného obyvateľstva a vojakov, ich tvrdošijný odpor, keď už ani neverili na víťazstvo, ale snažili sa udržať front a získať čas na evakuáciu obyvateľstva a ranených. Trocha rušivo na mňa pôsobila niekedy až prehnaná glorifikácia nemeckých armádnych jednotiek a celkovo vojakov a civilistov, ale zasa chápem že to bol ich pohľad na vec. O armáde ako takej a chovaní civilného obyvateľstva sa vyjadrujú len v superlatívoch, naopak o funkcionároch strany takmer vždy negatívne ( v drvivej väčšine opodstatnene). Často je tu aj kritika nezmyselných rozkazov A. Hitlera za každú cenu neustupovať. Kniha má aj bohatú obrazovú prílohu. Na konci sa nachádza chronologická tabuľka bojov s dátumami, ďalej prehľad zväzkov wehrmachtu nasadených vo Východom Prusku v rokoch 1944/45, plus výňatky zo správ ruskej a nemeckej armády o bojoch. Pre lepšiu orientáciu má slúžiť aj zoznam pôvodných a aktuálnych geografických názvov východopruských obcí.

LoArmistead
28.07.2021 5 z 5

Kniha tu má jediné hodnocení, a to jednu hvězdu, čili vyjádřeno procentuálně 20%. To si nezaslouží. Nevím proč autor hodnocení knihu hodnotil takto nízko. Zřejmě za tím nebyly nějaké formální nebo stylistické chyby, či špatný překlad atd. Hádám, že autorovi mohla vadit neobjektivita knihy. Nakladatel ale ani netvrdí, že je kniha objektivní. Napsali jí dva bývalí němečtí důstojníci, jež se bojů ve Východním Prusku účastnili. Proto je kniha tendenční a zaujatá. A proto je také mimořádně zajímavá. Jedná se o sondu do myslí bývalých důstojníků Wehrmachtu. Jaký je jejich pohled na válku, jak nahlíží na některé klíčové události a osobnosti, co si myslí o Hitlerovi atd.? To vše se tady dozvíme. Pokud někdo hledá vyvážený popis bojů ve Východním Prusku, vybere si jinou knihu. Pokud někoho zajímá (zaujatý) pohled přímých německých účastníků, vybere si tuto knihu. Proto má tato kniha svůj smysl. Dávám jí plný počet. Ne proto, že by byla bez chyby, ale proto že si nezaslouží tu mít 20% jen proto, že dosud jediný hodnotitel nepochopil její smysl.


Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) německá armáda

Autoři knihy

Kurt Dieckert
německá, 1893 - 1959
Horst Grossmann
německá, 1891 - 1972

Kniha Boj o východní Prusko 1944-1945 je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Knihotéce7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x