Bohovia a hrdinovia antických bájí

Bohovia a hrdinovia antických bájí https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165346/bmid_bohovia-a-hrdinovia-antickych-baji-XE0-165346.JPG 5 188 27

Encyklopédia antickej mytológie pre mladých čitateľov. Vyše 8000 hesiel a 2000 postáv, spracované podľa dobových antických prameňov počnúc Homérom a Hésiodom až po Vergília a Ovídia. Druhé doplnené vydanie.

Přidat komentář

nandys
07.04.2023 4 z 5

abecedně řazený seznam s popiskem většiny bohů, hrdinů a mytologických postav, je skoro nadčasová protože kniha je super i v dnešní době.

heavy66
28.10.2022 5 z 5

Jako chlapec školou povinný, se zájmem o dějepis a mytologii, jsem si ve slovníku často listoval a hledal rodinné a společenské vazby bohů a bájných bytostí. Skvěle napsaná a neobyčejně zajímavá kniha!


JancaMia
25.02.2022 5 z 5

Knihu mi u knižního klubu v roce 1996 koupila maminka kvuli probírané látce v dějepisu, díky knize jsem do hodin dějepisu dodala mnoho zajímavých referátů .

Igwarr
07.07.2021 4 z 5

Veľmi pekné dielo. Vojtecha Zamarovského mám veľmi rád. Je to niečo iné od ostatných jeho kníh, kde sú často opisované dejiny národov a príbehy archeológov. Pre zmenu v tejto knihe je rozobraná každá mytologická postava z Gréckych a Rímskych bájí. Je to kompletný zoznam postáv. Dozvieme sa v akej báji daná postava / bytosť ododhrávala úlohu, čo bolo jej posolstvom v mytológii a často sa dozvieme aj nejaké pikošky. Ak má postava aj historický podklad, vieme sa dozvedieť aj niečo o tom. Zamarovský taktiež spomína a znázorňuje fotkami aj umelecké diela, v ktorých je daná postava / bytosť z antickej mytológie zakomponovaná. Dielo hodnotím ako veľmi dobré a odporúčal by som ju každému, kto by chcel mať prehľad jednotlivých postáv antickej mytológie.

Lischka
31.05.2021 5 z 5

Jedna z nejdůležitějších knih mého dětství. Jakmile mi ji můj děda ukázal, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Znala jsem jména nejrůznějších polobohů a jejich příběhů. Nenápadně jsem se takto dostala k antickým autorům (Ovidius - Proměny, Apuleius - Zlatý osel apod.). Obrazový doprovod ve formě fotografií antických váz, soch a fresek ve mně zanechal hluboký dojem, hlubší než sebelepší ilustrace. Když po letech mi někdo ukázal převyprávěné a (pro mě) upovídané pověsti od Petišky, přišlo mi to dětinské. Tím chci říct, že Zamarovský mě uvedl do světa antiky a tím i ke kořenům naší kultury a že jsem mu za to vděčná stále.

Luvy
05.01.2021 5 z 5

Pouzila jsem tuhle knihu nekolikrat na vysoke, kdyz jsme byli zkouseni z antickych baji a vzdy jsem dostala jednicku. Zamarovsky pise poutave.

Kontryhelka
28.12.2020 5 z 5

Knihy od pana Zamarovského jsem doslova hltala. Milovala jsem vše kolem starého Egypta, Řecka, báje a vše okolo těchto starověkých kultur. Za mně nádherná procházka historií.

4444913
20.12.2020 5 z 5

Co dodat.Další skvělý kus Vojtěcha Z.O některých postavách jsem v životě neslyšela,o některých jsem věděla tak něco ale nemůžu říci že bych u každého hesla nenašla něco pro mě nového.Najde se zde spousta postav které člověk zná odjinud,moc užitečná knížka.

willy9203
21.09.2020 5 z 5

Nejkomplexnější slovník postav antických mýtů. I tak se čte výborně.

Luigi1
25.04.2020 5 z 5

Zajímavé čtení ,hodně poučné

Kacheenk
11.02.2020 4 z 5

Přehledný seznam postav z doby starověkého Řecka a Říma. Kniha neslouží ke čtení, spíše k cílenému vyhledávání. Pěkně zpracované.

Finskej
08.10.2019 5 z 5

Nejlepší a přitom skvěle čtivá encyklopedie antických bohů, polobohů, mytických bytostí, hrdinů, králů a tak dále a tak dále a tak dále, co vůbec máme. Dá se to číst pořád dokola.

Igor1311
27.04.2019 5 z 5

Naozaj perfektná a jedna z najlepších Zamarovskho kníh. Je to síce heslovitý slovník/encyklopédia a na jedenkrát sa asi ani nedá prečítať, avšak o to zaujímavejšia. Je v nej mnoho hrdinov, o ktorých som nemal ani potuchy. Vôbec nie je písaná ťažkým štýlom a čitať ju tak može ozaj každý.

Elea
25.04.2019 4 z 5

Zajímavá, přehledná encyklopedie.

Mimir
04.11.2018 4 z 5

Mytológia nie je len akousi pomôckou starovekého človeka, ktorou si odpovedal na základné otázky svojho života, a otázky ktoré trápili jeho nevedomosť: kto to tu riadi? kam pôjdem po smrti? ako to tam bude vyzerať? kde sídlia bohovia? atď., ona s pomocou mýtov a príbehu ponúka úplný náhľad do prežívania starovekých civilizácií a v tom je "doma" majster Zamarovský. Táto kniha nie je rozhodne len suchým abecedným kompendiom postáv klasickej mytológie, jej 11 vydaní hovorí zrozumiteľným jazykom úspechu a obľuby. Autor predstavuje každú jednu postavu s dôrazom na jej príbeh, legendu či dobrodružstvo. Sleduje všetky motívy ich vznikov - odvahu, útrapy, hrdinstvo, poslanie a text dopĺňa svojím postrehom, či občasnou ironickou poznámkou, ktorá v kontexte samých hrdinstiev a ľudských útrap vytvorí úsmev na tvári.

KaRei
27.08.2018 5 z 5

Fantastická encyklopedie, která obsahuje hesla i méně významných bohů a hrdinů, na které často v jiných knihách o řeckých mýtech ani nenarazíte. Na knize se mi líbilo životopisné zpracování každého hrdiny. V řeckých mýtech se vyskytuje spousta postav, které se objevují nebo jsou zmíněny v několika různých mýtech. Pokud čtete mýty jako ucelená vyprávění, začnou vám některá jména vyskakovat jako povědomá už z jiného mýtu, ale při tom množství postav v mýtech jsem ztrácel přehled, odkud danou postavu znám / co dalšího daná postava ještě vykonala. V této knize jsou naopak všechny skutky dané postavy shrnuty pod její heslo a spousta mýtů se tak začne zajímavým způsobem mezi sebou propojovat. Nechápal bych tuto knihu jako náhradu za jiné mýty vyprávějící knihy, spíše jako jejich doplnění, jako jiný úhel pohledu na spletitost řeckých a římských mýtů. Jiné knihy, např. Starověké báje a pověsti (R. Mertlík), vás provedou jednotlivými mýty. Tato kniha vás provede jednotlivými postavami.

tartan
30.11.2017 5 z 5

Niektoré Zamarovského knihy už možno podliehajú zubu času, to ale neplatí pre jeho encyklopedické príručky. Tie si zachovávajú svoju kvalitu a patria k základnej literatúre všetkých záujemcov o staroveké mytológie.

mulderka
02.11.2017 5 z 5

Přehledné, informativní,a navíc vtipně napsáno. Takovou příručku si dám líbit :-)

Ronnie68
22.10.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila. Vybrala jsem si ji jako povinnou četbu, i když jsem věděla, že je to něco jako telefonní seznam ... ale nelituji ... kromě všech možných postav z řecké, římské i egyptské mytologie se dozvídáme, že se tyto postavy objevují i v dnešní době v malířství, sochařství, či jejich příběhy jsou ztvárněny jako opera .. zajímavé :)

Blancheerka
15.09.2016 3 z 5

Kniha je napsaná jakožto forma příručky, kde jsou abecedně seřazeny postavy, se kterými se setkáme v antických mýtech. Ke každé postavě je poté stručně sepsán její příběh i rodové souvislosti