Ostrov Bohyně

Ostrov Bohyně https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181195/bmid_ostrov-bohyne-9I7-181195.jpg 4 39 10

Bohové a válečníci série

1. díl >

Svět doby bronzové je nebezpečné a tajemné místo, kde oběť přinesená bohům může rozhodnout o životě a smrti. A kde věštba orákula způsobí, že jeden bezvýznamný chlapec se stane středem pozornosti mocného rodu a utíká, aby si zachránil život. Třináctiletý pasáček koz Hylas jen zázrakem vyvázne při nájezdu černých válečníků v horách na jihu Řecka. Moře ho vyplaví na Ostrov lidu ploutví. Spřátelí se s delfínem a nakonec i s dívkou Pirrou, která se také snaží uniknout svému osudu. Hylas musí napnout všechny síly i um, aby si zachránil život. Když však nakonec zjistí, proč po něm černí válečníci vlastně jdou, nemůže už myslet jen na sebe...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Gods and Warriors , 2012


více info...

Přidat komentář

Zmiu
04.05.2023 4 z 5

Jako nešvar této knihy vnímám hlavně to, že opakuje stejný vzorec vyprávění jako Bratr vlk. Vyvolený chlapec, který prchá, dívka, kterou napřed nesnáší a pak se s ní spřátelí, komunikace se zvířetem, osamělý vyhnanec, který chce chlapce zabít, připomíná Chodce z předchozí série a tak bych se skoro vsadila, že se někde ještě objeví a nakonec Hylasovi pomůže. První část knihy mě kvůli tomu až tak nebavila, a ani prostředí mi nebylo tak blízké jako v Bratru vlkovi. Druhá část byla zajímavější a originálnější, zejména kvůli postavě Telamona. Nakonec po váhání přidávám jednu hvězdu, přece jen mě kniha svým vyústěním navnadila na další díly, které ale bohužel nevyšly česky, což je škoda. Michelle Paver psát umí, je vidět, že si nastudovala, co mohla, a umí psát napínavě. Objevila jsem ji kdysi náhodou díky krásné obálce Bratra vlka, což by se u této knihy nestalo, neboť obálka je neuvěřitelně kýčovitá.

parvitas
08.03.2020 4 z 5

Doba bronzová a Grécko v tej dobe, cca pred 3 500 rokmi.... Úžasne akčné a dobrodružné a pritom tak prepojené - autorka si naštudovala a využila poznatky o tom období. Ako žili, v čo verili, ako sa obliekali, čo jedli, prečo bojovali. Paverová proste vie písať. Síce teraz to nie je o praveku, ale niektoré prvky zo spôsobu života lovcov a zberačov sa mohli udržať medzi chudobnými a od civilizácie odtrhnutým ľuďmi, ako bol aj Hylas. Neopisuje svet, aký si teraz vybavíme pri slovách staré Grécko, žiaden známy panteón bohov a podobne. Je tu ešte len viera v prírodné živly a posvätné tvory, či uctievanie duchov a predkov, ako aj strach pred tými, ktorých by si mohli pohnevať. Dobrodružstvo chlapca, cudzinca, ktorého sa ujali miestni ešte pred rokmi, živí sa tam ako pastier kôz, no keď na všetkých cudzinov začnú útočiť neznámi a hroziví bojovníci, mladý Hylas ledva prežije... Kto má rád delfínov, prípadne miloval príbehy o stroskotancoch, tiež si príde na svoje. ???? Akurát ma mrzí, že to nie je ukončený príbeh, toto je len prvý diel, všetky osudy sa nevyriešili, takže treba čítať ďalej.
Knihu zaraďujem aj do Knižnej výzvy 2020, pretože sa v závere spomenie aj jeden pohreb. (O svadbe bola len zmienka, k nej nedošlo.)


Daveson
04.02.2020 5 z 5

Táto kniha vás strhne od svojho začiatku až po koniec. Veľmi napínavý príbeh z obdobia doby bronzovej doplnený úchvatnými opismi prírody. Autorka niekedy používa štýl rozprávania nielen z pohľadu jednej osoby- strieda ich niekoľko, v tejto knihe Hylasa, Pirru a aj delfína. S takýmto štýlom rozprávania príbehu som sa už stretol pri sérii Kroniky Temného Dávnoveku a musím povedať, že ma veľmi zaujal. Prvý diel tejto série ma takisto nesklamal ako ma nesklamal ani prvý diel série Kroniky Temného Dávnoveku. Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť viac či už o živote delfínov alebo živote ľudí v Grécku počas doby bronzovej.

Barca055
31.08.2019 5 z 5

Nádherná kniha!!

Příběh je poutavý a zajímavý.

Doporučuji rozmazlencům k přečtení :)

Palmanka
02.01.2018 5 z 5

Hezká a poučná kniha. Je krásně napsaná. Též doporučuji puberťákům a rozmazlencům.

lenyleny
02.09.2017 5 z 5

Na doporučení jsem si nejprve přečetla POZNÁMKY AUTORKY a po přečtení knihy toto doporučuji každému. Kniha by bez toho působila jako pohádka pro dospělé. Takto si čtenář připomene, že chápání světa a jevů v popisované době a v popisované oblasti bylo jiné a bere příběh tak nějak jinak. Pro mne to bylo příjemné, napínavé a i působivé počtení.

ladyfromskye
19.06.2017 4 z 5

Ze začátku jsem byla z knížka poměrně zklamaná. Přistupovala jsem k ní totiž jako k četbě pro děti a podle toho ji hodnotila. A zamotanost příběhu a také nechutné popisy vyvalených střev či pojídání syrových ryb mi pro děti nepřišly úplně košer. Nicméně leccos bylo, co se týče světa příběhu, vysvětleno a nechutné popisky také ustoupily, a tak jsem nakonec hodnocení knihy zvýšila. Jen varuji rodiče, že knížka je spíše pro starší školní věk.

Eremites
20.02.2017 4 z 5

Velmi hezký příběh. Čteno společně s dětmi.
M.Paverová má příjemný styl psaní, umí příběh vystupňovat, chvílemi čtenář ani nedýchá napětím. U této autorky nejvíce oceňuji, že své příběhy staví na pevném a hlubokém přátelství mezi dětmi a zvířaty, přičemž je vždy část příběhu vyprávěna pohledem zvířete, v tomto případě delfína. A musím říct, že vůbec ne špatně, a hlavně při tom nezabředává do (u jiných autorů častých) sentimentálních kolejí.

asanita
30.10.2014 4 z 5

Opravdu moc zajímavá kniha. Líbí se mi na ní právě ty odlišné pohledy na děj, můžeme se totiž vžít do role Hilase, Pirry, Telemona a dokonce i delfína Spirita! Kniha mě od začátku do konce bavila, bylo to sice takové oddechovější čtení, ale přesto opravdu povedené.

angelbooks
13.01.2014 3 z 5

Kniha má moc krásný děj a je na ní pěkné že se i vžíváme do děje delfína Spirita.
Myslím si že největší zápletka celého příběhu je kdy a jak se dostanou Hylas s Pirrou z ostrova Lidu ploutví. Ostatně menší zápletky jsem ani moc nepostřehla. Začátek měl docela rychlý spád, až jsem si říkala jeslti jsem si to náhodou nevyložila špatně. Docela mě taky zaskočilo co jsem zjistila o Telamonovi. Velmi zajímavá zápletka :D.
Knížka je opravdu pěkná doporučuji přečíst, je to hlavně odpočinkové a myslím, že 3 hvězdičky bude mít i zaslouženě :).