Bohem zapomenutí lidé

Bohem zapomenutí lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75578/bmid_bohem-zapomenuti-lide-5Yb-75578.jpg 4 28 7

Lidé zapomenutí Bohem, to jsou chudí z Káhiry. Jejich majetek? Chudoba. Jejich obrana? Spánek, opium, láska nebo ironie. První próza Egypťana Alberta Cosseryho (1913–2008), stoupence filozofie lenosti, obývajícího v Paříži přes padesát let tentýž hotel, je souborem pěti povídek o lidech na okraji společnosti. Brzy po vydání se kniha dostala do rukou Henryho Millera, který ji oceňoval pro její ostrý pohled na sociální realitu a ihned zařídil její překlad do angličtiny. Nadchla také Alberta Camuse, díky němuž se Cossery přes svůj zjevný nezájem stává po příchodu do Paříže uznávaným spisovatelem. Bohem zapomenutí lidé jsou fascinujícím panoptikem postav, brilantně vystihujících lidské typy, vyřazených a odstrčených, nicméně uchovávajících si svoji hrdost a osobitý životní styl, v němž je lenost obranou proti marnému a lopotnému úsilí o zbohatnutí. Jejich postoje a konání v sobě nesou všechny znaky burlesky a absurdního humoru. „Žádný z žijících spisovatelů nepopsal tak drásavým a nemilosrdným způsobem život těch, kteří v lidském pokolení tvoří onen zástup požíraných… Tato kniha ve mně vyvolala naprostý úžas. Byla pro mne první svého druhu od děl velkých ruských klasiků.” Henry Miller... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Rubato
Originální název:

Les Hommes oubliés de Dieu , 1941


více info...

Přidat komentář

puml
28.01.2019 5 z 5

Kdo by nechtěl alespoň dálkově studovat ve škole žebrání. Jedna poučka za všechny: Hlavně dešti nanastavovat obličej, smyje Vám z něj všechnu špínu, a to je pro žebráka základní chyba. Doporučuji.

Karhal
11.01.2018 4 z 5

kniha, která překvapí. ti nejchudší mají vždy co říct. konec nejlepší


-Pečivo-
29.01.2017 4 z 5

Bohem zapomentí lidé maj nevýhodu, že jednotlivé příběhy nejsou propojeny. Cossery popisuje osudy kahirských ztracenců potulujících se po zaprášených ulicích chudých částí města. Bohužel se hrdinové ale nikdy nepotkaj. To já když jsem bydlel ve Vršovicích, tak sem Mojmíra Maděriče v nonstopu potkával furt.

Jednotlivý příběhy nenudí - buchtička si myslí, že je posedlá ďáblem, tak chodí svoji šílenost vyprcat k sousedovi, filozofujicí pán s průjmem, pošták, kterej dopisy doručuje a rovnou předčítá, protože neumí nikdo jinej ve čtvrti číst. Na další si nevzpomenu, protože je za pět minut devět a v devět už musim jít spát.

Dávám osm žebráků z deseti.

Vlado84
19.05.2016 5 z 5

Keď som čítal poviedky, mal som pocit, že všetko čo prežívajú protagonisti - prežívam spolu s nimi. Akoby som stál kúsok opodiaľ alebo sedel vedľa za stolom, či práve prechádzal náhodne okolo..
A tie opisy chudoby.. a lenivosti. Nekonečne mučivej pomalosti a neochoty pohnúť rozumom, aby vzápätí tá-ktorá postava pre svoje ´blaho´ dokázala nájsť kúštik intelektu - hoci možno ´sedliackeho´. A akoby to nemalo mať nikdy konca kraja. Akoby nemalo existovať svetlo na konci tunela. Jednoducho sú to smutné poviedky. A napriek tej do kosti zažratej chudoby a biedy sa v nich skrýva kúštik dôvodu na úsmev, hoci aj cez slzy.
Odporúčam ;)

veneta
14.04.2016 5 z 5

Neznám mnoho takových knih.......trochu mě děsila, ale nešlo přestat ji číst. Těžko představitelná bída a bezmoc tu nejsou popsány nijak buřičsky či s morálním apelem, nýbrž s lehkostí a hravě. S každou povídkou autor otevírá zvláštní bludiště čtvrtí, do kterých by se sám málokdo z nás odvážil, ale zároveň čtenáře vede vybranou ulicí a příběhy lidí, aby ho pak nechal v klidu, v polospánku, s vlastními myšlenkami...

Vec1980
31.01.2016 5 z 5

Knížku jsem si nechal pořídit cíleně na základě pár vět popisu, určitě jsem tomu ale rád.
V dnešní době zaměřené na finance jsou příběhy v knize nasprosto zv jiné reality. Není podstatný konec povídky, není podstatný ani začátek ... podstatný je pocit, v mém případě asi husí kůže :-( .
"Copak mi to neseš, chlapče? To je pro beránka, tatínku. Jakého beránka? Svátečního beránka, tatínku. Postaral jsem se mu o jetel. Teď už ti zbývá jen koupit beránka. Svátek není pro nás, synku, řekl. Jsme chudí."
... podstatný je pocit, v mém případě asi husí kůže :-( .

Palivo
16.03.2015 5 z 5

Pakliže existuje kniha, ve které jedna povídka finišuje v momentě, kdy oba protagonisté řeší základní otázky lidství během sprintu na latrínu, protože jeden z nich má mohutnou sračku, nelze ji ohodnotit jinak než čtyřmi hvězdami minimálně. Za nadávku, že je někdo "padělek lidského druhu" navíc přihazuji pátou hvězdu a prosím o zfilmování Vítem Olmerem v prostředí Golčova Jeníkova.

Štítky knihy

egyptská literatura

Část díla

Autorovy další knížky

Albert Cossery
egyptská, 1913 - 2008
2016  80%Hrdí žebráci
2014  86%Bohem zapomenutí lidé
2018  83%Ambice v poušti
1949  88%Dům jisté smrti

Kniha Bohem zapomenutí lidé je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce20x
Chystám se číst27x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x