Bohem zapomenutá láska

Bohem zapomenutá láska https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452845/bmid_bohem-zapomenuta-laska-UBF-452845.jpg 4 22 11

Co je silnější? Láska k Bohu nebo láska k vlastnímu dítěti? A může být láska nemoc? Matyáš se narodil do silně věřící rodiny, ale víc než v Boha věří svému velkému snu: stát se jednou průvodčím ve vlaku. Když se v patnácti letech dostane na internátní školu, jeho život se od základu změní. Matyáš zjišťuje, že svět je mnohem pestřejší a bohatší, než si vůbec uměl představit. S novým prostředím přicházejí nejen nové zážitky, ale i první skutečná láska. Štěstí však netrvá věčně a Matyáše čeká nejtěžší zkouška v jeho životě. Bohem zapomenutá láska je silným a dojemným příběhem o přátelství, víře, rodinných poutech a splněných snech, ale též o bolesti a lidské netoleranci. Hlavně je to však hluboce emotivní příběh o lásce v mnoha jejích podobách.... celý text

Přidat komentář

bábuška
11.01.2024 4 z 5

Odsuzování vrozené jinakosti je nenormální, ale provozování excorcizmu mě zcela vykolejilo. A natož u vlastniho dítěte. O zpovědním tajemství nemluvě. Zaslepenost v těchto otázkách je nelidskost. Jak se pak můžeme divit mladému nezralému chlapci že raději volí zbytečné obětování života. Příběh silný,doporučuji přečíst.

asam
07.12.2023 5 z 5

Emotivní zpracování ožehavého problému. 5 hvězdiček je málo. Doporučuji.


Juvka
19.08.2023 5 z 5

Tahle kniha mě osobně dostala. Ze začátku jsem si říkala, že je to blbost a že to odložím. Ale po čase čtení jsem začínala příběh vnímat jinýma očima. Za mě velmi smutný příběh. Závěr jsem opravdu nečekala. Doufala jsem v otočení v pozitivním slova smyslu, ale bohužel opak je pravdou. Doporučuji přečíst.

marketa7
20.01.2023 3 z 5

Smutný příběh o nepochopení a fanatismu. Jeho konec mne bohužel nepřekvapil, zoufalství Matyáše bylo do nebe volající... Styl psaní velmi jednoduchý, určitě by se téma dalo více rozpracovat. Fanatismus v jakékoliv podobě a době je jen velké zlo.

Luluhappy
28.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Bohem zapomenutá láska.. kniha, kterou jsem zhltla během jednoho dne. Velmi citlivě napsané. Bude mít pro Matyáše otec pochopení? Matyáš se zamiluje do kluka na internátu a je neskutečně šťastný. Doma to bohužel sdílet nemůže, protože je z křesťanské rodiny, jeho otec je až fanatik a dokonce do škol rozesílá knihy s titulem "terapie homosexuality". Matyáš se tedy svěří u zpovědi, ale farář poruší zpovědní tajemství a prozradí to otci Matyáše. Ten se rozhodne Matyáše do školy poslední 3 týdny nepustit, zabaví mu telefon, aby nemohl být se svým milým v kontaktu a rozhodně se ho léčit.. léčení obnáší denně ledové sprchy, těžké fyzické práce a když to nezabírá, nechá na vlastním synovi vykonat exorcismus.
Vše končí dost smutně, když se Matyáš vrací na internát, potkává Oskara, políbí se a pak ho odstrčí. Má hlavě guláš. Neví, co je správné a je zmatený...
Tahle kniha je trochu školácky napsaná, ale je to prostě krásné.. určitě doporučuji.
Asi nepochopím, jak rodič může takhle vlastní dítě trápit. Vývoj postavy otce od nejlepšího kamaráda ve fanatika, co nenávidí vlastního syna za to, co je.

Vlak0078
13.05.2022 4 z 5

Velmi dobře zpracované téma, člověka kniha nakonec vtáhne a svými emocemi rozdrtí. Konec mě dohnal k slzám, jako málokterá kniha.

Čeští autoři mají většinou vcelku průměrný styl psaní, ohraná témata a celkově tzv. je většina na jedno brdo. Ale tento mě překvapil, ačkoliv homosexualita je čím dál častější, tak v této podobě a takto realisticky jsem to ještě nenašla.

uzivatel7783
21.01.2022 5 z 5

Čtivá kniha,jejíž děj vás rychle vtáhne a vy si jen říkáte...tak tohle je síla.!Příběh mě dojal...a zanechal ve mě silný dojem... určitě doporučuji!

Simona99
20.12.2021 5 z 5

Velice silné a hluboké téma...
Jistě stojí za přečtení a za snahu "pochopit"...

1alena1
12.08.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetla za jediný den, velmi mě zaujala. Zajímavý námět, ukázka jak nebezpečný je fanatismus k čemukoli - tady je to fanatismus k víře - kam až může dojít. Čtivé, zajímavé, nutí k zamyšlení - doporučuji k přečtení.

honza0876
03.01.2021 5 z 5

Nemyslím si že by bylo hlavní téma knihy nedostatečně zptacováno.
Stačí jedno semínko a vyroste velký strom. Sami ho můžete vypěstovat vytvořit si z kořenů tématu jinou korunu příběhu. Za mě ale dobrý tahle koruna mi přišla důstojná. Nabízela krásné plody ale i ošklivou hnilobu. A hlavně posloužila k zamyšlení o tomhle druhu stromu(fanatické křesťanství versus homosexualita) .

MarceD.
12.10.2020 2 z 5

Určitě zajímavý námět konfliktu víry a homosexuality. Navíc posazený do současného českého prostředí. Možná by si takové téma zasloužilo trochu profesionálnější zpracování, toto mi přišlo takové školácké.
Ale rozhodně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

Štítky knihy

přátelství homosexualita láska česká literatura rodina dramata LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Jiří Hnilička
česká, 1976
2016  69%Rok blba
2017  73%Rok Kozy
2020  83%Bohem zapomenutá láska

Kniha Bohem zapomenutá láska je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce37x
Chystám se číst27x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x