Bohém

Bohém https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103044/bohem-skvosty-poezie-103044.jpg 4 19 2

František Gellner: Bohém Uspořádal Vladimír Justl Život Františka Gellnera byl plný kaváren a hospod,bohémského života a nečekaných zvratů včetně toho posledního, zmizení na frontě. Gellner byl chápán jako jeden z nejoriginálnějších autorů své doby a společně s S. K. Neumannem a Fráňou Šrámkem jako jeden z předních představitelů anarchismu v literatuře. Narodil se r. 1881v Mladé Boleslavi v rodině obchodníka. Po měšťance vystudoval gymnázium a již v tédobě psal verše a satirické povídky. Nedokončil vysokoškolská studia ve Vídni a v Příbrami. Po pobytu v Paříži (1905-1911) se vrátil do Čech a zakotvil v brněnských Lidových novinách. Psal veršované satiry a fejetony, v nichž vtipně útočil na politické strany, volební hry a na církev. Když přišla válka, Gellner sám narukoval a byl odvelen na haličskou frontu. Nevrátil se z průzkumné akce a byl prohlášen za mrtvého (1914). R. 1901 mu vyšla první básnická sbírka Po nás ať přijde potopa. O dva roky pozdějisbírka Radosti života. R. 1919 byla posmrtně vydána básnická sbírka Nové verše. R. 1912 vyšel i román Potulný národ a 1914 sbírka povídek pod názvem Cesta do hor. Nový výbor z poezie doprovázejí autorovy ilustrace. 1. vydání.... celý text

Poezie
Vydáno: , Odeon
více info...

Přidat komentář

jakub2199
17.02.2018 4 z 5

Souborné vydání třech sbírek. Osobně pro mě hodnota básní s každou sbírkou klesala. Po nás ať přijde potopa nejlepší a posmrtné Nové verše nejhorší. Hodnocení jistě subjektivní, ale přesto musím poznamenat, že minimálně pro první dvě sbírky je kvalita excelentní a hodnocení poslední sbírky je pod reflexí prvních dvou. Celkově bych hodnotil kvalitu rozhodně vyšší než většinu proletářské poezie, která vyšla v 50. letech. Každému bych ale doporučil i Šrámka. Podobnost obou autorů je takřka zárukou toho, že by měly verše najít své čtenáře mezi čtenáři jednoho či druhého.

gwineth
21.03.2016 5 z 5

Náš češtinář nám kdysi řekl, že začal brát poezii vážně, když si přečetl Františka Gellnera. Tak jsem po něm tehdy sáhla taky a mému tehdejšímu bohémskému, nonkonformnímu pojetí života sbírka dokonale vyhovovala. Vracela jsem se k ní stále znovu a znovu. Mluvila mi z duše a mluvila k mému rozháranému srdci. Dnes už prožívám život jinak, ale hloubku jeho básní oceňuji i dnes.