Bohatý táta, chudý táta
Tato kniha by měla být povinnou četbou pro finanční plánovače nebo kohokoliv, kdo se zajímá o to, jak se stát finančně nezávislým. Je to jedinečný úvod do psychologie tvoření bohatství. Abyste se dostali nad finanční vrchol, musíte si přečíst tuto knihu Roberta Kiyosakiho. Jde o zdravý rozum a obchodní důvtip pro vaši finanční budoucnost.... celý text
Originální název: Rich Dad Poor Dad, 1997
Komentáře knihy Bohatý táta, chudý táta
Bohuzel nemuzu souhlasit s tim rozsirenym nazorem, ze je to naprosto zasadni kniha pro vsechny, co zacinaji nebo chteji zacit s investovanim. Autor nerika nic noveho, proste musim mit na zacatku penize a pak cely system muze fungovat. Nemam-li na zacatku vstupni kapital, nikam dal se moc neposunu. A to, ze se podnikatele (u nas i OSVC) maji lepe diky jine strategii v hierarchii mzda - dane - utrata, je stara znama vec. Kdyby ale nikdo z tohoto duvodu nechtel (a nemusel) byt zamestanec a vsichni byli podnikatele, kdo by tu "skutecnou" praci delal? Kniha neni spatna, ale nemohu souhlasit s tim obrovskym vychvalovanim.
Velmi dobrá kniha vhodná pro začínající i pokročilé investory a kohokoliv se zájmem o finance a finanční gramotnost. Čtivé, zajímavé a sympatické. Půl hvězdy dávám dolů za cílení pouze na americký trh, spousta informací a zákonů je pro nás zcestná.
Nedoporucujem..kde tu sa daju najst zmysluplne odporucania, najma zakladne pojmy je dobre si uvedomit a zapamatat - co su aktiva, co pasiva, cashflow atd, ale v dalsom kniha skor uskodi, a snazit sa napodobovat napr Robertove machinacie s nehnutelnostami je cire blaznovstvo...z investicnej literatury by som pre bezneho laika, ktorym sam som, skor doporucoval napriklad Pruvodce pro pasivni investovani, Akciove investice a najma Psychologii penez, pripadne Grahamovu klasiku - Inteligentni investor
Určitě neuškodí si knihu přečíst (minimálně k pochopení rozdílu mezi aktivy a pasivy a dalších principů). Osobně jsem ale přišel o iluze, když autor jako svůj vzor jmenuje zejména Donalda Trumpa a dává jej naroveň Warrena Buffetta.
Taková moderní budovatelská literatura s motivačním poselstvím pro MLM (multi- level marketing) prodejce typu Avon, Amway nebo Herbalife.
Pokud chcete budovat pořádnou sektu, tak musíte nastoupit do letadla nějakého pochybného investičního fondu.
Ne nadarmo se říká: "Některé děti jsou jako H-Systém... nejsou tvoje!"
Je to jakoby motivační kniha o způsobu uvažování o penězích a bohatství, ale ve skutečnosti pro vzdělaného člověka takový bullshit. Styl psaní - jako pro blbce.
Zajímavé, logické. Jen je podlě mě znát, že je to už nejaký pátek, co byla kniha napsaná.
Náš trh je jiný než v americe, i myšlení. Každopádně kniha hovoří o tom, že její principy jsou nadčasové. Tak já hledím se zkusit podle nich řídit a očekávám, že budu boháč. :-)
Pokud chcete změnit svou finanční situaci a máte nulovou finanční gramotnost, je tato kniha právě pro vás. Nečekejte ultimátní zrychlené návody "jak vydělat miliardy bez práce a rychlostí blesku", které vídáte na všech SNS.
Kniha vám nabídne základní pojmy, které jsou vysvětlené jako pro malé děti, takže je dokáže pochopit opravdu každý, kdo nikdy neměl účetnictví a pohyb mezi čísly je pro něj jako když ho vysadíte v Tokiu bez mobilu s appkou map (vyzkoušeno na mně osobně) a k tomu vám nabídne také menší filozofickou průpravu přemýšlením těch, kteří nechtějí živořit.
Velkou nevýhodu vidím v tom, že spousta věcí, o nichž kniha hovoří, může být platná pouze v USA, avšak jako příklady pro začátek jistě postačí. Dále je také skvělé, že jsou v ní uvedeni další autoři a díla, kterých se můžete chopit ihned po přečtení tohoto.
Co bych chtěla vytknout nakladatelství, které vydalo kdysi knihu jako první, je, že ty otřesné a četné chyby člověka velmi zdržují. A nemluvím o pár chybách, ale kvantu chyb. Nejvíc mě pobavilo, že mě čekala poslední věta, ve které se autoři loučí. A chyby se v ní loučily také, protože tam opravdu jedna byla. Nejde o to, že se ušetřilo na korektuře, ale většinu oněch chyb by zvládl opravit i Word, protože šlo dost často i o vynechaná písmenka.
Chcete-li se přiučit finanční gramotnosti či naučit tuto dovednost vaše děti, je tato kniha povinností!
Finanční gramotnost v Česku je z mého pohledu stále nedostatečná a lidé selhávají v základních věcech, proto bych tuto knihu doporučovala zařadit již ve školách. Autor nepíše nijak složitě, takže by výborně posloužila jako vstup do této problematiky, ačkoliv je určena spíš pro americký trh. Některé myšlenky jsou dobré, jiné spíš slabší. K nastartování kritického myšlení a k diskuzi ale určitě ideální.
Plytká kniha plná směšně jednoduchých, dětinských a často až nebezpečných rad od scammera, co lže a překrucuje fakta celý svůj život. Odporné!
Je to perfektní kniha pro člověka kterému je 20 let (nejlépe ještě míň), začal svůj průlomový byznys, který mu šlape na plné obrátky a vydělává mu aniž by se o to musel starat, každou tisícovku pak riskantními investicemi (které pro toho kdo jim rozumí samozřejmě riskantní nejsou) obrací v desetitisíce a ty pak v miliony. Nesplňujete jedno z kritérií? Tak se potom při čtení budete cítit trochu provinile :)
Ale ne, myslím že kniha je podána skvěle, hlavně se mi líbil závěr, kdy Robert dává důraz na důležitost vzdělání ve finančním oboru, kde dává přesné typy jakým stylem se vzdělávat. Což si myslím že je opravdu nejlepší investice - tedy do sebevzdělání.
Trochu mě štvaly ,,rekapitulace kapitol které mi přišly docela zbytečné. Naopak shrnutí kapitol ve formě citátů a poté otázek, které by si měl čtenář položit a vzít si z odpovědí příklad, se mi líbily.
86%
Je to fajn, ale vlastně plno věcí je průměrně chytrému člověku jasné nebo se to tak často všude opakuje, že je to až banální. Pro děti asi fajn.
Slyšeno jako audiokniha.
Je to skvělá "vstupní kniha" do finanční gramotnosti. Splnila přesně to, co jsem od ní očekával. Autor svým stylem převyprávění toho, co mu říkal kamarádův a jeho otec, udržuje knihu o které bych si myslel, že bude jen step-by-step návod v jisté příběhovosti.
Jediné, co se jí dá vytknout, je její stáří. Autor dává mnoho příkladů z doby, (budu konkrétní, ale neoznačuji to jako spoiler :) ) kdy byly jisté trhy s nemovitostmi na vzestupu. To už mi dnes nepřijde jako úplně hodnotná rada pro začátek investování s dnešními cenami nemovitostí.
Přečetl jsem už opravdu spoustu knih o financích a finanční gramotnosti, kniha Bohatý táta, chudý táta má ale v sobě něco navíc. Kiyosaki sice není nejlepší spisovatel, což o sobě sám říká, přesto se mi kniha četla velmi dobře (zřejmě to bude také tím, že jsem s myšlenkami v knize velmi sympatizoval). Spousta informací v knize je sice aplikovatelná především v USA, ale o to vůbec nejde. Z knihy si člověk může odnést tolik užitečných poznatků, které mu mohou pomoci na cestě k finanční svobodě.
Jediné, co bych vytkl novému vydání knihy jsou shrnutí na konci každé kapitoly, ta jsou opravdu zbytečná, dají se ale přeskočit. Na druhou stranu jsou v každém shrnutí také otázky, které prověří, co si člověk z knihy vzal, což mi přijde velice užitečné.
Knihu tedy mohu rozhodně doporučit úplně všem!
Naprostá klasika a jedna z prvním knih, kterou by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o finanční gramotnost a o to, jak uspět v kapitalismu. Kniha je primárně určená pro amerického čtenáře, ale hodně se z ní brát informací i pro Čechy. Speciálně první polovina knihy mi přišla neskutečně poutavá a myšlení Bohatého táty mě obohatilo o nejednu zajímavou poučku. Druhá polovina byla malinko slabší, hodně se zde hovoří o psychologii úspěšných a nastavení mysli. S touto knihou určitě po povinné četby!

90 %
70 %
Jako vždy před nákupem knihy jsem si tu přečetl komentáře, a docela mě odrazovali ale nakonec na doporučení jsem si ji zkusil přečíst a musím říct že byla příjemným překvapením. Pokud čekáte že po přečtení knihy zázračně zbohatnete tak pochopitelně ne ale nějaké dobré nápady a rady tam najdete. Super příběhy z dětství autora , celkově kniha hodně čtivá. Hlavní je změnit své myšlení jinak se z toho koloběhu není možné dostat. ;)