Bohatství a bída národů

Bohatství a bída národů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123782/bmid_bohatstvi-a-bida-narodu-123782.jpg 5 19 6

Nová historická studie Davida Landese o vzniku nynějšího rozložení bohatství a bídy mezi národy světa je obrázkem obrovského záběru a brilantního proniknutí do podstaty věci. Smysl pro historickou nutnost neodvádí pozornost od vzniku opakujících se témat ve střetech, jež vedly k evropskému ekonomickému vedení. Ono neuvěřitelné bohatství učení je ztělesněno v lehké a vitální próze, jež čtenáře neodolatelně vtáhne. David Landes napsal mistrovskou analýzu velkých úspěchů a selhání mezi historickými ekonomikami světa. Činí tak s vervou, a celou řadou břitkým názorů, kterés e nerozpakuje konstatovat přímo. Každý, kdo si myslí, že ekonomický úspěch určité společnosti je nezávislý na jejích morálních a kulturních imperativech, by měl svůj názor přehodnotit.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Wealth and Poverty of Nations , 1998


více info...

Přidat komentář

jiri2737
01.05.2021 5 z 5

Náročné ale hluboké a zasvěcené.

VladimirTetur
04.04.2018 5 z 5

Poctivá vědecká práce, psaná neuvěřitelně čtivě. Landes zde přehledně reviduje společenský a hospodářský vývoj za posledních cca 1000 let, takže pro lepší orientaci v reáliích dneška je to povinná četba. Seznam použité literatury je neuvěřitelný a jsem rád, že ji autor pro méně motivované čtenáře extrahoval do stravitelných, krásně politicky nekorektních 500 stran.

Trochu jsem postrádal detailnější rozbor vývoje ekonomiky oblasti skandinávie, východní evropy a Ruska. I když u toho východního bloku stačilo klíčové souvětí: "gigantismus a naprostá neúcta k racionálnímu hospodaření nejmenšího celku, rodiny". Pro další dílky znalostí historio-ekonomického puzzle v této oblasti se asi bude třeba ponořit do Solženicynových 200 let pospolu.

Ekonomie není exaktní věda a její zpětně poznávací podstata je určena znalostí historie geneze lidského psýché. Kdo tvrdí opak, je pitomec. ;)


bulat
06.06.2017 5 z 5

Osobne mám rád dejiny sveta podané z pohľadu ekonómie. Uvedený titul, i keď je 20 rokov starý ma preto rozhodne nesklamal. A taktiež nestratil nič zo svojej aktuálnosti. Od tej doby vyšlo viacero titulov na túto tému - napríklad Ferusonova Civilizace alebo Proč státy selhávají od Darena Acemoglu. Všetky tieto tituly sú si v podstate podobné - a novší autori zcela určite čítali i túto knihu. Autor v tejto knihe navyše nie je prehnane politicky korektný, čo mu umožňuje pomenovať čiernu čiernou a bielu bielou. Ona často preklínaná a očierňovaná západná civilizácia sa za svoj prínos ľudstvu rozhodne hanbiť nemusí ...

Metroušek
13.03.2017 5 z 5

Ólalá!!! Málokdy čtenář narazí na knihu psanou tak vysoce inteligentní myslí! Přitom je to kniha čtivá, a v jistém slova smyslu dobrodružná. Skutečné intelektuální obžerství pro čtenáře, který chce lépe porozumět světu a jeho různým podobám. Podle mne lepší než Diamondova podobná kniha i než novější "Proč státy selhávají. Kořeny moci, prosperity a chudoby", a daleko lepší než nová, ambiciózní bichle Raye Dalia "The Changing World Order". A přinejmenším stejně skvělá jako Harariho "Sapiens". Podobně geniálně popsal a porovnal dvě světové civilizace, západní a čínskou, Ian Morris v úžasné, dechberoucí, zatím však do češtiny bohužel nepřeložené monumentální knihy "Why The West Rules (For Now)". Přeložte ji, vy truhlíci! Výše uvedené knihy by měly být povinnou četbou pro politiky, a nedostali by ode mne nažrat z korýtka, pokud by z nich neudělali testík!!!

achilles
18.08.2015 5 z 5

Opradu mistrovská analýza. Autor hodně používá svůj názor, ale pouze na základě faktů a zkušeností. Pro zájemce o historii, ekonomii a politiku velice zajímavá kniha. Myšlenkou knihy je, mimojiné i to, že bohatství není v penězích, ale v myšlenkách, práci a vůli. Kde je nyní kdysi bohaté Španělsko, které získalo své "bohatství" drancováním Ameriky a které nemělo důvod něco výmyšlet, zdokonalovat natož vyrábět, když si vše mohlo koupit? Paralelou k tomuto bohatství jsou dnešní arabské země se svou ropou. Doporučuji přečíst, i třeba proto, že se dozvíte, že život v Evropě byl, je a snad i bude pro život nejvhodnější.

Dera
10.05.2013 3 z 5

Proč jsou některé státy tak bohaté a některé tak chudé? Z počátku tehdejší mocnosti bohatly hlavně na "vykrádání" kolonií a práci otroků. Později podle této knihy o tom rozhoduje hlavně kultura národa, pracovní návyky a další aspekty. Poučná kniha, hlavně pro čtenáře libující si v ekonomii.

Štítky knihy

civilizace ekonomika, hospodářství dějiny lidstva dějiny Evropy imperialismus národy

Autorovy knížky

David S. Landes
americká, 1924 - 2013
2004  94%Bohatství a bída národů

Kniha Bohatství a bída národů je v

Právě čtených2x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce18x
Chystám se číst49x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x