Bod Evropa

Bod Evropa https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408973/bmid_bod-evropa-P6W-408973.jpg 4 7 1

Třetí román Marka Přibila je pečlivě komponovaný literární puzzle, v němž sehrává hlavní roli synchronicita. Setkáme se s C. G. Jungem, Sigmundem Freudem, ale současně zažijeme dramatický erotický příběh ze současnosti s detektivní zápletkou. Hlavní hrdina klinický psycholog se zamiluje do své pacientky: postupně s ním čtenář odhaluje, není-li jejím otcem, proč dívka zemřela, proč její matka skončila ve vězení, načež jej čeká existenciální pointa, obracející příběh naruby.... celý text

Přidat komentář

Wabisabi
17.04.2022 4 z 5

Hlavní postava románu, klinický psycholog, vztahuje své úvahy o převyprávěných událostech k tématu synchronicity. Leitmotivem děje je tedy jeho přemítání o synchronicitě z pohledu, C.G. Junga doplněné o příležitostné porovnání se Z. Freudem a o pikanterie známé z životů těchto současníků (je otázkou, do jaké míry se autor sám vyžívá v intelektuálních poučkách a do jaké míry je tato Jungovsko-Freudovská červená linka dějem záměrným prokreslením charakteristiky hlavního hrdiny).
Tento narativ důvtipně ukotvuje do precizně promyšlené kompozice dramatických událostí s detektivní zápletkou. Čtenářskou pozornost strhne řada překvapivých souvislostí, erotický náboj některých pasáží, i barvité, realistické vykreslení, postav. Nechybí humor. Hloubku hlavní postavy mj. podtrhává jeho všudypřítomná existenciální krize.
Přesto, že román obsahuje mnoho vrstev, je psán lehkou rukou, a také se zlehka čte. Ojediněle bych uvítala méně (do)vysvětlování, ale závěr prostě nemá chybu. Doporučuji jako pikantní víkendovku.

Autorovy další knížky

Marek Přibil
česká, 1976
2016  73%Svátosti sadistického boha
2004  55%Pavouk
2019  71%Bod Evropa
2021  73%Rehabilitace Adama a Evy

Kniha Bod Evropa je v

Přečtených6x
Doporučených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x