Bobby

Bobby https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310237/bmid_bobby-YBF-310237.jpg 3 25 6

Novela přinesla závažnější téma, kritiku současné peněžní morálky orientované honbou za penězi, přetvářky, vystupování rodiny na veřejnosti a v soukromí. Jmenovec slavného šachisty Bobby Fischer, rovněž talentovaný hráč, bouří se proti rodinné chamtivosti a pokrytectví. Rodinná katastrofa v závěru vymaňuje Bobbyho z nepříznivého vlivu rodiny.... celý text

Přidat komentář

kamilk
03.03.2024 4 z 5

Knižka s moralizujúcim podtextom, ktorý si však dokážete pri čítaní odfiltrovať. Nebyť nečakaného záveru, bol by to len príbeh študenta moriaceho sa s prázdnym vreckom, odstrkovaného rodinou, s depkou zo svojho výzoru a túžiacom po spolužiačkinom srdci. Podla mňa je to fajn príbeh zo školského prostredia, autorka vydarene vykreslila skupinu spolužiakov aj Bobbyho rodinu. 80%

kadgam
29.01.2021

Moja oblúbená kniha


Cajda
31.08.2020 3 z 5

Krásná oddechovka - již jsem četla kdysi dávno, nyní jsem si chtěla "oživit". Fakt super, není třeba u toho nijak přemýšlet, příběh mne pohltil a bavil.

lynxir
20.05.2019 2 z 5

(SPOILER) Čtivá, leč ne úplně povedená moralitka z dob hlubokého socialismu. Postavy jsou zobrazeny ploše a černobíle, na jedné straně rodina s jasně buržoazně-mamonářským charakterem, na druhé straně maturant, úsilím o hmotné statky jednoznačně pohrdající, což mu ovšem nebrání v kradení a prodávání knih z otcovy knihovny, aby měl za co hostit svou prsatou spolužačku, která se však dá raději ojet majetnějším bratrem, pročež nezbývá než vzít zavděk méně přitažlivou, avšak upřímnější soustružnicí. Nakonec se vše v dobré obrátí, alespoň co se hmotných statků týče. Spisovatelka se zjevně snažila učinit režimu dobře, soudruhy se to v knize jen hemží. Děj je podkreslen šachovými motivy; chtělo by to vyladit šachovou teorii, sicilskou opravdu nevolí bílý. Naše mladá profesorka češtiny kdysi dávno o knize hovořila poměrně nadšeně, líbila se jí. Nám se líbila mnohem víc profesorka.

Ale co, šoupnu ji do nějaké budky, třeba ještě někoho zaujme. Ta kniha.

rteparokys
17.11.2012

Od autorky jsem

jprst
03.12.2011 1 z 5

Nepříliš povedené moralizování o konzumním způsobu života jedné rodiny doplňují šachové motivy. A celkový výsledek? Spodní přihrádka knihovny a nevyndávat.