A co? Věčnost

A co? Věčnost https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224719/bmid_a-co-vecnost-zb3-224719.jpg 4 2 1

Bludiště světa série

< 2. díl

Poslední kniha francouzské spisovatelky uzavírá trilogii netradičních rodových pamětí, jejíž první dva díly vyšly česky v roce 1988 pod názvem Bludiště světa. Tento závěrečný svazek představuje pokračování životních osudů autorčina otce Michela, vzdělaného potomka starého šlechtického rodu ze severní Francie.

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Quoi? L'Éternité , 1988


více info...

Přidat komentář

Koka
12.12.2016 2 z 5

Jenom shodou okolností jsem po sobě četla dvě vzpomínkové knihy zachycující kromě jiného i první roky 20. století, a propast mezi jejich autory resp. obsahem těch dvou knih nemohla být větší! Zatímco kniha U Bernátů ve mě opakovaně vzbuzuje nadšený úžas, tak tento třetí a nedokončený díl trilogie Bludiště světa považuji za přehlídku marnosti a exhibici prázdného tlachání. Možná i proto je můj posudek stylu a obsahu knihy M. Yourcenarové tak příkrý, ale nemohu jinak: plytký, prázdný a neužitečný život francouzské šlechty na přelomu 19. a 20. století autorka popsala s použitím tolika slov, barvitých obrazů, příměrů .... a stejně tu marnost nezakryla. Nevěry, podvody, cizoložství, podfukářství, finanční spekulace - to byly převažující témata života, který jí v dětství obklopoval, a tak se ani nelze divit, že její vzpomínková kniha je plná panoptikálních postav, navíc popsaných chaoticky a nevěrohodně.
Využít takový talent a schopnost virtuózně ovládat celou celičkou slovní zásobu francouzštiny na vykreslení tak ubohých témat?! Četla jsem to v údivu a dočetla s pocitem promarněného papíru a času.