Bludiště počítačových her

Bludiště počítačových her https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492413/bludiste-pocitacovych-hertJTqqg-0IJ-.jpg 4 2 1

Přidat komentář

Forestwalker
05.03.2023 4 z 5

Před 30 lety jsem měl tuhle knihu moc rád, a tak jsem si ji vytáhl z knihovny pro letošní čtenářskou výzvu. Poctivě ale předesílám, že je to dneska čtení už jen pro nostalgiky nebo pro fanoušky osmibitů, především Commodore 64.
Celá kniha je vysázena na C-64 a autorův syn Filip, v dospělosti typograf, pro ni dokonce vytvořil vlastní font. S jeho čtením jsem měl občas potíže. Dědicové ovšem knihu uvolnili k volnému stažení a na počítači (v pdf) je jednak písmo čitelnější, jednak mnohem lépe vypadají i použité obrázky.
Kniha samotná byla napsána už za minulého režimu, ovšem vyšla až v roce 1990. Z tohoto pohledu je to zajímavá sonda do tehdejší doby. Jedná se vlastně o pastiš různých témat. Kniha začíná sociologickým textem o vztahu lidí a především dětí k počítačům, dále autor zkoumá šestici vybraných počítačových her, rozebírá tehdejší crackerskou scénu (dlužno dodat, že autor vychází z německých materiáů a používá německé výrazy) a kniha končí výpisem kódu, z nějž si čtenář může naprogramovat vlastní databázi her a také přehledem "pouků", s jejichž pomocí lze upravovat počty životů v počítačových hrách.
Ve své době to byla pecka za 5 hvězd, dneska tak za tři, tak dávám čtyřku.