Blud a sny v Gradive W. Jensena / Gradiva - Pompejská fantázia

Blud a sny v Gradive W. Jensena / Gradiva - Pompejská fantázia https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156897/blud-a-sny-v-gradive-w-jensena-gradiva-pompejska-fantazia-156897.jpg 5 4 1

Jensenova novela Gradiva je príbehom mladého archeológa Norberta Hanolda, ktorý sa vydá na cestu do Pompejí, aby sa tvárou v tvár stretol s preludom ženy, ktorú uvidel na istom starorímskom reliéfe. Toto stretnutie uprostred antických zrúcanín pod horúcim mediteránnym slnkom, ozmyselňujúcim a oživujúcim mytológiu starého sveta, ho však zakrátko vráti späť do reality. Jeho fantazijná cesta do minulosti ho takto dovedie k sebapoznaniu a stáva sa terapiou. Ľahký melancholický nádych, literárne skvele zvládnutá časopriestorová hra, senzuálna plastickosť a štylistická brilancia robí z Gradivy aj po mnohých rokoch príťažlivé dielo svetovej literatúry, hoci sa na jej autora už dávno zabudlo, a jeho meno prežívalo celé desaťročia len vďaka výkladu Gradivy, ktorý priniesol zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud. Sigmund Freud (1856 - 1939) - rakúsky lekár a psychiater, zakladateľ psychoanalýzy. Študoval vo Viedni, kde si neskôr otvoril lekársku prax. Vo svojich dielach od r. 1895 až do smrti rozpracovával zakladné myšlienky svojej teórie nevedomia a nevedomých duševných procesov, ktoré determinujú konanie a duševný život jednotlivca. Položil základy psychoanalytickej terapie duševných porúch. Jeho učenie o osobnosti malo zasadný význam pre rozvoj medicíny a psychológie ale ovplyvnilo aj ostatné oblasti vedy, umenia až po antropologicky fundované teórie kultúry. V štúdii Blud a sny v Gradive W. Jensena z r. 1907 sa Freud prvý raz pokúsil o rozsiahlejšiu analýzu literárneho textu s použitím psychoanalýzy. Vychádzajúc z predpokladu, že „vymyslené sny môžu byť vykladané rovnako ako skutočné, že teda v umelcovej tvorbe pôsobia tie isté mechanizmy, aké poznáme zo snovej práce“, Freud pristupuje k správaniu a psychike fiktívnych postáv novely, akoby išlo o skutočné postavy a k textu ako ku klinickej správe, ktorá takmer vedecky popisuje vznik a proces liečenia bludu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Marenčin PT
Originální název:

Der Wahn und die Träume in W. Jensens


více info...

Přidat komentář

Dyaebl
11.08.2021 5 z 5

Gradiva je knihou unikátní už jen z toho důvodu, kolik významných lidí ovlivnila. Především se jedná o surreální umělce jako Masson či Dalí a rozhodně se podívejte na jejich vlastní ztvárnění Gradivy, protože to rozhodně stojí za to. A samozřejmě se příběh Norberta Hanolda zalíbil Freudovi a to tak moc, že se rozhodl napsat o něm esej a především na Gradivě prezentovat svou slavnou metodu výkladu snů.

Pokud bych se zde měl vyjádřit o uměleckém provedení novely a rozebírat její postavy a k tomu komentovat esej o bludech a snách, nejspíš by se tento komentář změnil v další esej, která by ani čtenáře mého příspěvku nejspíše nezajímala, tak se omezím na stručné shrnutí mých závěrů.

Gradiva má i přes svůj malý rozsah kvalitní příběh, který by dle mého mohl obstát i dnes jako samostatně stojící počin, jelikož v současné době se k němu lidé dostávají spíše skrze Freudovu studii a nebudu lhát. Jsem taky ten případ.

No a Freudova esej vás může zaujmout ze dvou důvodů. Buďto vás po přečtení Jensenova díla zajímá nějaké jeho další rozpracování a interpretace (tedy stále řešíte primárně estetický zážitek z četby samotné) nebo vás zkrátka zajímá aplikace Freudovy psychoanalýzy v praxi a já věřím tomu, že ať preferujete první či druhou možnost, rozhodně touto četbou neuděláte chybu.

A na závěr taková perlička. Jelikož se Gradiva vyloženě nabízí k psychologickému prozkoumání tím, jak velkou roli v ní hraje blud a snovost, není se proč divit, že kniha upoutala zájem slavného psychoanalytika. Zajímavostí však je, že se Freud ze zvědavosti obrátil na Jensena s dotazem, zdali zná metodu psychoanalýzy a pokud ano, zdali ho inspirovala při psaní Gradivy.

Jensen o tom neměl vůbec tušení. A přesto se mu podařilo napsat něco, co tak vyloženě okatě flirtuje s touto metodou.

Štítky knihy

surrealismus německá literatura psychoanalýza výklad snů Sigmund Freud novely

Autoři knihy

Sigmund Freud
rakouská, 1856 - 1939
Wilhelm Jensen
německá, 1837 - 1911

Kniha Blud a sny v Gradive W. Jensena / Gradiva - Pompejská fantázia je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst20x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x