Bloudění I.

Bloudění I. https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414300/bmid_bloudeni-cast-prvni-FKu-414300.jpg 5 5 4

Větší Valdštejnská trilogie. Díl první. Třistaleté památce Albrechta z Valdštejna. Upravené 4. vydání vyšlo (spolu s totožným 5. vydáním z téže sazby jako vydání 4.) během března 1933 v Melantrichu, a to současně v edici Úroda (jako sv. 38.) a v melantrišské edici Spisy Jaroslava Durycha (sv. 2/I.). Papírový přebal anonymně navrhla pro všechny tři svazky trilogie Toyen.... celý text

Přidat komentář

tonysojka
26.01.2021 5 z 5

Některé části se mi četly skvěle, v jiných jsem se ztrácel, v množství postav, intrik a humoru, který jsem nechápal.
Myslím si ale, že na vině je mé rychlé čtení, zkažené moderní povrchní klipovitou kulturou, za což si můžu sám, protože jsem s prázdnými díly této kultury ztrácel čas.
Určitá má lenost při čtení vyhledávat na internetu doplňující informace je v tom taky.
Beze sporu je Bloudění monumentální historické a jazykově dokonalé dílo.

Chesterton
22.01.2021 4 z 5

Je to utrpení, míjení se, bloudění a zároveň fascinující nádhera, přitažlivý jazyk i výstižná atmosféra doby. Za trochu úsilí určitě stojí.
Na první dobrou uznávám porážku, přesto se hluboce skláním před mistrovstvím autora.
Durych jako lékař a voják byl zapálený katolík, který se svou církví a jejím blouděním nejen třicetiletou válkou soucítil a myslel to s ní dobře i přes veškeré její nedostatky, které rozhodně nezastírá.

Přesto po celý prvý díl nedělám nic jiného než vyhledávám Wiki hesla a doplňuji si vzdělání . . . naposledy přenesení ostatků svatého Norberta z Magdeburgu do Prahy . . . a ani tak mi to do sebe zatím příliš nezapadá v dnešní extrémně rozptýlené a hmotné době, což je moje chyba, uznávám . . .

Ano. Je to opus magnum, je to masterpiece, obrazy jsou plastické, nezapomenuté, zvuky, pachy, hrátky s kompozicí, jazyk, dokonalost sama. Snad až příliš dokonalé a monumentální . . .

P.S. Ani audiokniha mi příliš nepomohla :o)
4/5


Jaruš7
09.12.2019 5 z 5

Historie mimořádným stylem nám sdělená o skutcích válečných o trýzni mnoha let protrpěné, o popravách, i Českých pánů, o duchovních bitvách, o válečnickém umění, a vším nás provází lehké doteky lásky něžného vztahu duše čisté španělské dívky a duše váhající, českého exulanta - symbolů tragického vztahu protestantismu a protireformace.
Třicetiletá válka a její oběti v kruté době, nástup moci, zrada a vražda generalisima Albrechta z Valdštejna, jsou živé s pocity a detaily jako žádné dílo předtím.
Audioverze se zážitkem z třicetileté války.

braunerova
25.06.2019 5 z 5

Román na pomezí literatury faktu. Líčení staroměstské exekuce nebo popis bitvy na Bílé hoře byly výborné, vyprávění Andělky dojímavé, život na císařském dvoře mě beznadějně nudil. Navíc tak jako hlavní hrdina, císařský leutnant Kajetán, jsem v příběhu bloudil a občas ani nevěděl, o kom je řeč.

"Indiánská žena ležela nahá pod vyvrácenými dřevěnými sloupy. Snad jsem jí dříve ani neznala; dítě vedle ní bylo napolo upečeno. Nemohlo tomu býti dlouho, neboť na prsech mrtvé matky seděli dva ohromní motýli, černí a zlatí, jako smuteční prapory, a ssáli zbytek krůpěje mléka. Nahé tělo bylo bolestně smutné a vážné a polootevřené oči měly v sobě lesk úžasu."