Blíž tě nepustím

Blíž tě nepustím https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421256/bmid_bliz-te-nepustim-NVS-421256.jpg 4 14 5

Jak v sobě najít střed a nastavit hranice. Přebíráte úkoly, které vám nenáleží? Je pro vás těžké říkat „ne“? Nasáváte do sebe často cizí pocity? A když se unavíte, máte sklon se před celým světem úplně uzavřít? Pokud byste odpověděli souhlasně, možná se potřebujete naučit lépe se o sebe postarat, být se sebou v kontaktu a začít si nastavovat hranice, a to na mentální, komunikační a energetické rovině. V dnešním světě, kde „všechno je možné“, ale kde si v sobě na druhou stranu neseme evolučně zakotvený význam příslušnosti ke skupině, to vůbec není tak snadné. Jde vlastně o schopnost se vycentrovat – abychom věděli, kdo jsme, co cítí naše tělo, jaká je naše perspektiva a co je v našem zájmu. Cílem je, aby naše hranice byly pružné, takže nás neuzavřou, nýbrž budou fungovat na základě respektu (k sobě i druhým) a pomohou nám skutečně se s druhými setkat. Kniha obsahuje sebeposuzovací test, podněty pro sebereflexi a praktická cvičení i příklady z autorovy praxe.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Bis hierher und nicht weiter


více info...

Přidat komentář

vladku
23.12.2022 3 z 5

Monotématická kniha. Vzhledem k tomu, na můj vkus, dost ukecaná. Na druhou stranu díky tomu kniha obsahuje dost argumentů, příkladů, užitečných pohledů. Zdá se, že autor čerpá ze své zkušenosti, tj. kniha je bez odkazů na výzkumy, argumenty. Autor pochází z německého prostředí, občas dává nahlédnout do ryze německého pohledu.
Hlavní myšlenkou je to, že by si člověk měl být vědom zhruba svých hranic, vědom si jak se ty hranice pohybují s věkem, zdravím, aktuální náladou. A pokud člověk nemá vážné důvody, měl by je respektovat sám a dávat je najevo i pro okolí. Hranice přispívají k lepší atmosféře celkově i k lepší osobní náladě.
Nejvíce mě z kniha zaujala část o dětství, kde autor dobře vystihl jádro pudla, problém výchovy dětí i bohužel riziko přenosu chyb výchovy mezi generacemi. Je náročné najít tu správnou hranici a ještě horší ji ve správný okamžik upravovat.

jasminecka
05.05.2022 5 z 5

Z teto knihy jsem byla nadsena! Nejen ze si ctenar muze udelat ramcove prehled, jak je na tom s hranicemi, zaroven ale dostava mnoho tipu a praktickych technik, jak se s nimi naucit pracovat. Knizku rozhodne nepovazuji za jednu z mnoha seberozvojovych ryklokvasek - tolik poznamek, jako z teto, jsem si jeste neudelala.
Nejlepsi hlaska: dejte hranice i cteni tehle.knihy, nenutte se do ni.


bacouch
19.08.2021 4 z 5

Nejdřív jsem byla z této knihy rozpačitá, ale pak jsem se začetla a velice to mnou zarezonovalo. Člověk odhalí spoustu skrytých vzorců chování jak svých, tak jeho bližních i drobné i větší způsoby manipulace, se kterými se v běžném životě denodenně setkává. Kniha také obsahuje několik způsobů, jak těmto manipulacím čelit a vymezit se bez pocitů viny. Moc se mi to líbilo.

Samsa
21.04.2020

Já už su zkrátka takový hodný vůl. Citlivý ke každé blbé potřebě svého taty, aj na šachtě klidně veznu směnu za Leška nebo Wojtu. A pak su z toho malátný a leju do sebe borovicu. Onehdá sem se zase vyznal z lásky Ewě Farne, a ona nic! Má asi jinak nastavené hranice. Ale věřím, že táto kniha mně pomože. Hned sem se v ní našel, už v úvodním testu: su hypersensitivní. Aj já si podle ní začnu vymezovat hranice, naučím se říkat NÉ, tak nějak se uvnitř vycentruju, abych pak držel rovnováhu. Pak snáď dokážu říct tatovi, Leškovi, Wojtovi aj Ewě (tá už je ale vdaná a má aj děcko) - trhnite si!

KnihoMorka
19.11.2019 5 z 5

skvěla kniha

Štítky knihy

hypersenzitivita, přecitlivělost

Autorovy další knížky

Rolf Sellin
německá, 1948
2016  73%Hypersenzitivní lidé mezi námi
2019  81%Blíž tě nepustím
2023  67%Hojení vnitřních ran

Kniha Blíž tě nepustím je v

Právě čtených3x
Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst44x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x